Ahmet Çelik: 40+40 yıl diye düşünerek 80 ay vadeli kampanya yaptık!
Sinpaş Holding, bu yıl 40'ıncı yılını kutluyor. Bu yıla özel tüketiciye 40+40 kampanyası düzenlediklerini belirten Sinpaş Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çelik, darbe ve ekonomik krizlerden güçlenerek çıktıklarını söyledi..
İstanbul'dan Ankara'ya, Bursa'dan Gaziantep'e Türkiye'nin dört bir yanında birbirinden farklı temalı yaşam projeleri geliştiren Sinpaş, bu yıl 40'ıncı yılını kutluyor. Ekonomik krizlerden güçlenerek çıktıklarını söyleyen Sinpaş Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çelik'le grubun 40 yıllık stratejilerini ve inşaat sektöründeki gelişmeleri konuştuk.
-Sinpaş Grubu olarak bu yıl 40. yılınızı doldurdunuz. 40 yılda çok sayıda kriz yaşandı ve siz hep başarılı bir grafik çizdiniz. Ana stratejiniz nedir?
En büyük şansımız başımızda Avni Çelik gibi vizyoner bir liderle çalışıyor olmamız. 70'li yıllarda Kıbrıs Savaşı olmuş. Türkiye'ye ekonomik ambargo var. Terör var. Sıkıntılı birçok süreç yaşandı. O dönemde çok uzun vadeli satışlar yapardık. Herkesin inşaatı bitirip peşin parayla sattığı dönemde Avni Bey uzun vadeli satış modelini geliştirdi. 60 ay vadeli kampanyalar yaptı. Arkasından sırasıyla 24 Ocak kararları, 12 Eylül ihtilali, 1983'te banker krizi çıktı. Ekonomi çuvalladı. O dönemlerden hep büyüyerek çıktık. Satışlarımız inanılmaz arttı. 2001 krizinde ise sektördeki birçok oyuncu çekildi. Avni Bey'in hep söylediği bir şey var: "Biz gürültünün patırtının içinde sükunetli bir şekilde işimizi yapmaya devam edeceğiz" 40 yıldır da Avni Bey'in vizyonuyla yolumuza devam ediyoruz.
-70'lerde ilk Avni Bey'in başlattığı uzun vadeli kampanyaları 40. yıl şerefinize tekrarladınız. İlgi nasıl?
Konut sektöründe uzun vadeli satışlar var ama hepsi belli bir finansman desteği alınarak yapılıyor. Biz dedik ki elimizde şu anda 10 tane yeni projemiz var. 40 yıla özel bir şey yapalım. 40+40 yıl diye düşünerek 80 ay vadeli kampanyaya başladık. Ofislerimiz dolup taşıyor. O kadar yoğun ilgi alıyoruz ki call center'larımız kilitlenmiş durumda.
-2014 sektör için zor bir yıldı. Sizin için nasıldı?
Biz her yıl aralık ayında patronumuza hedeflerimizi sunuyoruz. Bugüne kadar büyük ölçüde hedefleri tutturduk. Belli dönemlerde müşteri de güvendiği firmalara rağbet gösteriyor. 2014 bizim için iyi geçti.
-Devam eden projeleriniz hakkında bilgi alabilir miyim?
Sinpaş Yapı Arkara Altınoran 1. kısmın teslimi başladı. Diğer etaplar satışa çıktı. Hemen yan parsellerinde 3 tane yeni projemiz var. Henüz satışa çıkmadık. Antepia'da teslimler başladı. İstanbul'da Köyceğiz projesinin yüzde 50'si satıldı. Liva'nın 1. ve 2. etabı bitti. 3. ve 4. etabının satışına başladık. Martta teslim edilecek. AquaCity Denizli'yi satışa çıkardık. Talep çok yoğun. İstanbul ve Ankara'dan takviye ekip gönderdik.
Dönüşüm kazanç unsuru görülmemeli
-Kentsel dönüşüm planlarınız var mı?
Biz dönüşümü 40 yıldır yapıyoruz. Yaptığımız projeler bölgeyi dönüştürüyor. Asıl dönüşüm budur. Sinpaş Yapı olarak Yenisahra, Çamlıca ve Göztepe'de çalışmalar yapıyoruz. Bu işi Ankara'da daha iyi yapılıyor. Yatırımcıyla hak sahibini bir araya getirirseniz dönüşüm yapmak zor. Yatırımcı, hak sahibi ve kamu olmalı. Dönüşüm kazanç unsuru olarak görülmemeli.
Gittiğimiz yere değer katıyoruz
-Sinpaş'n proje geliştirdiği bölge değer kazanıyor. Bunun sırrı nedir?
Bu konuda mütevazı olamayacağım. Çünkü gerçekten bizim konut yaptığımız bölgeler inanılmaz değerleniyor. Sancaktepe'de 7 yıl önce 55 liradan arazi teklifleri geliyordu. Şu anda 30 kat arttı. Sultanbeyli de aynı şekilde. Liva'daki 3 seneki değerle şimdiki değer arasında çok fazla fark var.
Sektöre kolay giriş yapılmamalı
-Sektörün gelişimini nasıl buluyorsunuz?
Konutun daha önü açık mı? Bizim amiral gemimiz gayrimenkul geliştirme. Zaman içinde başka iş kollarında daha faaliyet göstermeye başladık. Ama en iyi bildiğimiz iş konut yapmak. Şimdi ben gitsem bankacılık yapmaya kalksam, bunun için tecrübe sermaye birikimi gerekiyor. Bunlar bir yana gayrimenkulde kat karşılığı gibi unsurlar var. Her firma sektöre rahatlıkla girebiliyor. Sizin yüzde 40 verdiğiniz yere yüzde 50 veren hemen çıkabiliyor. Bunun sonu hemen gözükmüyor. Bu firmaların arsa sahipleri de maalesef ne kadar çok kazanırım düşüncesinde oluyor. Sonra bir firma geliyor. Hazırlık yapıyor, maketler yapıyor. Satabilirse iyi ya satamazsa? Herkes mağdur olacak. Bu böyle olunca piyasa koşullarını da bozuyor. Bu kadar tecrübenin istendiği konut sektörüne bu kadar kolay giriliyor. Buradan sıkıntı çıkıncı sonra çok büyük tedbirler alınıyor. Bu sefer düzgün çalışan firmaya fatura kesiliyor. Bu sektöre giriş çıkışların düzene koyulması lazım. Gayrimenkul sektörüne bu konuda düzenleme şart.
Cezayir bir süre askıda
-Cezayir'de de proje yapıyordunuz? Şu an hangi aşamada?
Bizim orada partnerlerimizle birlikte yaptığımız bir projemiz vardı. Arazi alındı, çalışmalar başladı. Ancak partnerlerimiz bir süre beklemek istedi. O yüzden beklemeye aldık.
-Sinpaş GYO'nun yeni projeleri var mı?
Bomonti projesini satışa çıkaracağız. Ayrıca Sancaktepe projesinin yakında tanıtımını yapacağız. Ankara'da Çankaya'da bir projemiz var. İncek Life'ın hemen yanında bir projemiz olacak.
Seda Tabak-Sabah Gazetesi