23 / 12 / 2024

Ahmet Davutoğlu Sur'daki restorasyon çalışmalarını inceleyecek!

Ahmet Davutoğlu Sur'daki restorasyon çalışmalarını inceleyecek!

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde terörle mücadele kapsamında sürdürülen operasyonların sona ermesinin ardından yürütülecek restorasyon çalışmaları önem taşıyor. Davutoğlu da bölgedeki gelişmeleri yakından takip etmek üzere bölgede incelemelerde bulunacak.



Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cuma günü Diyarbakır’a gidecek. Davutoğlu, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde terörle mücadele kapsamında sürdürülen operasyonların sona ermesinin ardından bölgedeki gelişmeler hakkında ilgililerden bilgi alacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz bölgedeki gelişmeleri yakından takip ediyor. Kentsel dönüşüm planları, Sur’daki restorasyon süreci, rehabilitasyon süreci için yapılması gerekenler ve izlenecek yol haritasının çerçevesi Başbakan Davutoğlu’na aktarılacak. Sur’un kültürel varlığının korunması ve yeniden rehabilitasyonu için gerekli adımlar atılacak.


Tarihi Kurşunlu, Hazreti Süleyman, Arap Şeyh ve Hasırlı Camisi, Dört Ayaklı Minare ile Ermeni Katolik ve Ermeni Protestan Kilisesi’ndeki küçük çaptaki tahribatlar hemen giderilirken, büyük hasarlar için yeniden restorasyon çalışması yapılacak binalar arasında yer alıyor.



Bingöl Gazetesi




Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesinde Bakanlar Kurulu eliyle alınan acele kamulaştırma tartışmaları sürerken, Başbakan Ahmet Davutoğlu bununla ilgili olarak kente gelip cuma namazı kılacak. Davutoğlu'ndan önce dün Diyarbakır'a 3 bakan ve çok sayıda milletvekili geldi. Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, çok sayıda AKP böl^e milletvekili ile birlikte Diyarbakır'a geldi. Üç bakan, Davutoğlu'nun ziyareti öncesinde bir de ortak basın toplantısı düzenledi. Diğer bakanlar adına Sarı, Sur'un tamamen kamulaştırılacağı iddialarını yalanlarken, çalışmaların aslında çok öncelere dayandığını söyledi. Sur'daki çalışmaların temelinin 2012 yılında kabul edilen Koruma Amaçlı İmar Planı olduğunu ileri süren Sarı "Onaydan sonra Sur içi ve çevresindeki bir halka riskli alan ilan edildi. 3 mahallede kamulaştırma ve oradaki bölgede çalışma başlatıldı. Bu çalışmayı Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı 2014'teki yerel seçimlere kadar devam ettirmiştir. 700'e yakın konut ve 20 milyon da kamulaştırma bedeli ile çalışmalar devam etmiştir. Bu çalışmalar belediye başkanının değişmesiyle durdurulmuştur. Biz çalışmaya terörden temizlenen mahallelerden başlayacağız. Burada bahsedildiği gibi TOKİ'nin yüksek katlı binaları olacak, buradan rant elde edilecek veya burası insansızlaştırılacak, buraya başka insanlar getirilecek gibi iddialar karşılıksızdır. Buradaki vatandaşlarımız isterlerse rezerv alandaki konutlara sahip olacak, istiyorlarsa kendi bulundukları mahallelerde yapılacak yeni konutlara sahip olabilecek, çalışma ile ilgili her şey Koruma Amaçlı İmar Planı'nda belirtilmiştir" dedi. 




Cumhuriyet



Haber Yeni Akit Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Başbakan Ahmet Davutoğlu bugün Diyarbakır Sur'a tarihi bir ziyaret gerçekleştiriyor. Başbakarîın, bölge halkının da büyük merakla beklediği bu ziyaretinde birbirinden güzel müjdeler vereceği belirtiliyor. Davutoğlu'nun ziyareti öncesi AK Parti heyetlerinin bölgede yaptıkları çalışmalar ve çözüm önerilerini içeren raporlar hazırlanarak, bölgenin süratle normale dönmesi için yapılacaklarla ilgili eylem planı oluşturuldu. 


ESNAFTAN KİRA ALINMAYACAK 

Akit'in AK Parti yetkililerinden derlediği bilgilere göre, bölgedeki vakıflara ait mekânları kullanan esnaflardan belirli bir süre kira alınmaması düşünülüyor. Bununla ilgili yol haritasının süratle oluşturulacağı belirtiliyor. Herhangi bir kaydı bulunmayan esnafın maddi olarak desteklenmesi talebi de inceleniyor. Bu konuyla ilgili olarak bir komisyon kurularak gerekli araştırmaları yapması planlanıyor. Komisyonda, valilik, kaymakamlık, bölgedeki sivil toplum kuruluşları ve bölge muhtarlarına yer verilmesi düşünülüyor. 


MAĞDUR OLANLARA İŞ İMKÂNI 

Teröristlerle mücadele sürecinde mağdur olan esnafların yanında çalışıp işini kaybedenler ve Sur ilçesindeki ailelerden kadın ya da erkek birer kişinin İş-Kur vasıtası ile istihdam edilmesi de alınması düşünülen tedbirler arasında yer alıyor. Bölgede 500 adet tescilli tarihi ev bulunuyor. Bu evlerin restore edilerek butik oteller, otantik restoranlar ve kafeteryalara dönüştürülerek turizmin hizmetine sunulması ve böylece bölge esnafı ve halkının refah seviyesinin yükseltilmesi de düşünülen projeler arasında yer alıyor. Bunların dışında çoğu briket olan evlerin yıkılarak tarihi dokunun canlandırılması da yapılması düşünülen çalışmalar arasında bulunuyor. 


MODERN MAHALLELER KURULACAK 

Sur'da yaklaşık 10 bin konut ve buna ek olarak 3-4 bine yakın iş yerinin tahrip olduğu tahmin ediliyor. Bu konuda TOKİ'nin devreye girmesi, konutların bir kısmının  TOKİ  eliyle yapılması, bir kısmının da Soma örneğinde olduğu gibi zengin işadamlarına yaptırılması yönünde görüşler ağırlık kazanıyor. Yapılacak konutların. Sur'un tarihi dokusunun bozulmaması amacıyla uygun görülecek boş alanlarda modern mahalleler şeklinde yapılması görüşü öne çıkıyor. 


Yeni Akit


Geri Dön