Ahmet Davutoğlu Üsküp'te ek hizmet binası açılışını yaptı!
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Makedonya'nın başkent Üsküp'teki Yunus Emre Türk Kültür Merkezi ek hizmet binasının açılışını gerçekleştirdi. Davutoğlu: "Üsküp bizim için her bir sokağında kendi kültürümüzü öğreneceğimiz büyük bir medresedir" dedi...
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Makedonya'nın başkenti Üsküp'te faaliyet gösteren Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nin ek hizmet binasının açılışını yaptı.
Açılış törenine, Bakan Davutoğlu'nun yanı sıra Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir, Makedonya Türk Demokratik Partisi Genel Başkanı Kenan Hasip, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan ile çok sayıda davetli katıldı.
Üsküp Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nin faaliyetleri hakkında Kültür Merkezi Müdürü Tayfun Kalkan'dan bilgi alan Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, iki yıl önce de Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nin Üsküp'teki açılışını yaptığını hatırlattı.
"Yunus Emre Türk Kültür Merkezleri'ni her açışımda ben hep toprağa atılan bir tohumu düşünüyorum" diyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Öyle bir tohum ki, ta asırlardır bizim derin kültürümüzü değişik coğrafyalarda attığımızda yavaş yavaş yeşeren çınarlar gibi şimdi de 21. yüzyılın Türkçe'nin konuşulduğu bir yüz yıl olması için Yunus Emre Türk Kültür Merkezleri açıyoruz. Bizim medeniyet sembolümüz çınardır. O tohumdan biz çınarların yetişmesini bekliyoruz. Gölgesinde insanların huzur ve sükun bulacağı çınar ağaçlarının ilk tohumlarını atıyoruz."
Bakan Davutoğlu bu tohumları dünyanın her yerinde attıklarını belirtti.
-"Üsküp Türkçesiz, Türkçe de Üsküpsüz olmaz"-
Üsküp'ün tarih ve kültürümüzdeki önemine de değinen Davutoğlu, "Bunu Prizren'de de söylemiştim. Biz Üsküp'e kültür merkezini kültürümüzü tanıtmak için değil, kültürümüzü öğrenmek için açıyoruz. Eğer bir kültür birikimimiz ya da kültür şehrimiz varsa belki de bunların başında Üsküp gelir. Biz buraya öğrenmeye geliyoruz, öğretmeye değil. Üsküp'ün tarihi sokaklarında dolaştığınızda Yahya Kemal'in izlerini görürsünüz. Üsküp bizim için her bir sokağında kendi kültürümüzü öğreneceğimiz büyük bir medresedir. Burada Türkçemiz kısmen unutulmuş olabilir ama Üsküp Türkçesiz olmaz, Türkçe de Üsküpsüz olmaz" diye konuştu.
AA