29 / 04 / 2024

Ahmet Misbah Demircan: Vatandaşlar uygun görür ve dilerlerse dönüşüme başlayacağız!

Ahmet Misbah Demircan: Vatandaşlar uygun görür ve dilerlerse dönüşüme başlayacağız!

Geçtiğimiz günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk tapularını dağıttığı Okmeydanı için hazırlanan planları Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan tanıttı. Demircan, “Daireye daire, dükkana dükkan vereceğiz." dedi...




Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Park Otel’de düzenlediği basın toplantısında 50 yıldır tapu sorunu yaşanan Okmeydanı’nda gelinen son aşamayı değerlendirdi. “1 Şubat 2014 günü başbakanımızla ilk tapuları dağıtarak Yeni Okmeydanı’nın doğuşunu da ilan etmiş olduk” diyen Demircan, “İstanbul’un en sorunlu bölgesi İstanbul’un en gözde yerleşim bölgesi olma arifesinde. Kentsel dönüşüm şimdiden sonra ve vatandaş onayıyla başlayacak. Yeni Okmeydanı’nın ekonomik kaynağını, Turizm ve hizmet sektörü olarak kurguladık. 100 bin kişinin yaşayacağı bu yeni şehirde inşaallah 30 bin kişilik bir istihdam imkanı oluşturacağız. Daireye daire, dükkana dükkan vereceğiz. Yeni binalarını tamamlayıncaya kadar vatandaşlarımıza kira yardımı yapacağız. Binaları tamamlandıktan sonra vatandaşlarımız yeni evlerine gelip ikamet edecekler” dedi.


“Vatandaşlar uygun görür ve dilerlerse dönüşüme başlayacağız”


Okmeydanı projesini hazırladığı üç boyutlu video ve maketlerle anlatan Demircan, Okmeydanı’nda hak sahiplerine tapu dağıtarak hayali zor bir başarıya imza attıklarını belirterek, “Daha önce Okmeydanı’nda bir santimetrekare bile vatandaşın değildi. Fatih Sultan Mehmet Vakfı’nındı. Bütün bu çalışmalardan sonra ve ancak 50 yıl sonra Okmeydanı vatandaşın oldu. Bir şehir için plansızlıkla kötü kader aynı anlama gelir. İmar Planı bir şehrin kaderidir. Okmeydanı’nın daha önce bir planı yoktu. Bu planı yapmak bize nasip oldu. Vatandaşlarımızla birlikte yaptığımız planda, Türkiye’nin en gözde yerleşim bölgesini kurduk. Başbakanımızla birlikte 1 Şubatta ilk tapuları sahiplerine teslim ettik. 20.874 satışa konu tapudan bahsediyoruz. Tapu dağıtımının tamamlanması haliyle vakit alacak. Buna karşılık tapu için müracaat ve evrakın hazırlanmasından başka bir işimiz kalmadı. Yani tapular müktesep hak olmuş durumda. İmar planları doğrultusunda: binaları, yolları, spor alanları, kamu hizmet binalarını, ulaşım akslarını tek tek işleyerek alternatif projeler hazırlıyoruz. Bu projeleri vatandaşlarımıza sunacağız. Uygun görür ve dilerlerse dönüşüme başlayacağız” diye konuştu.


Hak sahiplerinin yüzde 95’i kentsel dönüşüm istiyor

Okmeydanı’nda mülk sahibi olan 14 bin kişiden 10 bini ile toplantı yaptıklarını ve onlara kendilerinden ne istediklerini sorduklarını aktaran Demircan, şöyle konuştu;

“Toplantılarımıza katılan ve fikirlerini yazılı olarak aldığımız mülk sahiplerinin yüzde 95’i kentsel dönüşümü hemen istediklerini ve bunu belediye eliyle gerçekleştirilmesini istediklerini ifade ettiler. Okmeydanı şehircilik bakımından İstanbul’un en sorunlu bölgesidir. 50 yıllık kangren olmuş bir mülkiyet problemi yaşanıyordu. Bölgenin tamamı SİT alanıydı. Çivi bile çakılması mümkün olmayan arazide binlerce bina var. Bunlara ek olarak Okmeydanı’nın tamamı Fatih Sultan Mehmet Vakfı adına tapuluydu. Muhtelif zamanlarda yapılan çözüm girişimlerinin hepsi sonuçsuz kalmış. Okmeydanı’nda mülk sahibi olanlar için tapu sahibi olmak bir hayaldi. Vatandaşımızla birlikte 10 yıl çalışarak sorunu çözdük. Hayali bile zor olan bir başarıya imza attık. Vatandaşlarımız tapularını almaya hak kazandı. 1 Şubat 2014 günü başbakanımızla ilk tapuları dağıtarak Yeni Okmeydanı’nın doğuşunu da ilan etmiş olduk.


“Önümüzdeki seçimde Okmeydanı aynı zamanda Yeni Okmeydanı’nı oylayacak”


Vatandaşlarımızla birlikte yaptığımız planda, Türkiye’nin en gözde yerleşim bölgesini kurduk. Okmeydanı’nda 100 bin kişinin yaşayacağını öngördük. Arazinin %56’sını ideal şehir standartlarında; tarihi alanlar, konut, ticaret, spor, kültür, eğitim, dinlenme alanları olarak tanımladık. %44’ünü ise konut ve ticaret alanı olarak belirledik. 3 Büyük yeşil alan, 6 ilk ve orta okul kampüsü, 1 Üniversite Okmeydanı’nın enerjisi olacak. Yeni Okmeydanı, Haliç-Mecidiyeköy arasında, Türkiye’nin en yeni cazibe merkezi olacak.  Plan düzeyinde Okmeydanı’nı yeniden kurduk. Şimdi fiili olarak bunun uygulanmasına sıra geldi. Okmeydanı’ndaki yapıların önemli bir kısmı depreme dayanıklı değil. Sokaklar, caddeler, sosyal donatı alanları, okullar, sağlık kuruluşları yetersiz. Hızlı bir şekilde Okmeydanı’nı yenilemeye başlamak istiyoruz. Hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeyecek ve vatandaşımızla birlikte bir dönüşüm gerçekleştirmek kararındayız. Önümüzdeki seçim Okmeydanı, aynı zamanda Yeni Okmeydanı’nı oylayacak.


Geri Dön