07 / 01 / 2025

Ahmet Temeltaş: Maketten konut alırken net-brüt oyununa dikkat!

 Ahmet Temeltaş: Maketten konut alırken net-brüt oyununa dikkat!

Temeltaş Proje Geliştirme A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Temeltaş, konut alacakları bu konuda dikkatli olmaları konusunda uyarırken; yetkili birimlerin de tüketicilerin mağdur olmaması için acilen bu soruna el atması gerektiğini vurguluyor



İstanbul’da hayata geçirilen projelerde net ve brüt metrekare farkları her geçen gün biraz daha artıyor. Aldığınız konut gerçekte 600 metrekare mi? Yoksa 500 metrekare mi? Temeltaş Proje Geliştirme A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Temeltaş, konut alacakları bu konuda dikkatli olmaları konusunda uyarırken; yetkili birimlerin de tüketicilerin mağdur olmaması için acilen bu soruna el atması gerektiğini vurguluyor.


Gayrimenkul sektörünün önde gelen emlak profesyonelleri arasında yer alan Ahmet Temeltaş, İstanbul’da hayata geçirilen yeni konut projelerinin metrekare değerleri açısından belirli bir standarta oturtulması gerektiğini belirtiyor. Standartların belirlenebilmesi için ilgili mercilerin müdahalesine ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken Temeltaş, “Brüt ve net metrekare farkı şirkete, lokasyona ve projeye göre değişiyor. Belirli standartların olmaması konut sahibi olmak isteyenleri mağdur ettiği gibi, işini düzgün yapan şirketleri de zora sokuyor. Doğru brüt ve net metrekareleri açıklayan şirketler rekabetin dışında kalırken, diğerleri kısa vadede kazançlı çıkıyor” dedi.


Net ve brüt metrekareleri açık olarak öğrenin…


Ahmet Temeltaş, bazı inşaat şirketlerinin yeni projelerinin brüt metrekarelerini oluştururken sınır tanımadığına dikkat çekerek; yüksek binalarda konutun, ofisin manzarasını, sosyal alanlarını, otoparkını bile brüt metrekareye ilave eden şirketler olduğunu belirtiyor. Örneğin, 500 metrekarelik bir alana sahip proje, 600 metrekare brüt alan olarak satışa çıkarılırken,  tüketiciye 600 metrekare değeri üzerinden satış yapılıyor.


Temeltaş, tüketiciyi aldatmaya müsait projelerin piyasada var olduğunu belirterek, özellikle maketten konut satın almayı düşünenlere; abartılı ifadelere dikkat etmeleri ve ilgilendikleri konutun net ve brüt metrekarelerini açıkça öğrenmeleri yönünde önerilerde bulundu


Maketten satın alımlarda kat planlarının da sözleşmeye dahil edilmesinin metrekare mağduriyetini önleyebileceğini belirten Temeltaş, noter onaylı bir sözleşmenin konut sahipleri için güvence yaratabileceğini sözlerine ekledi.


Teslim edilmiş projeler araştırılmalı…


İstanbul’un gayrimenkul sektörü için her zaman ilk sırada yer almasının, yeni proje zenginliğini de beraberinde getirdiğini vurgulayan Ahmet Temeltaş, “tüketicilerin evi satın almadan önce projeleri iyice araştırması gerekiyor. İnşaat şirketi ilk olarak incelenmeli. Önceki projeleri, taahhütlerini yerine getirip getirmedikleri, proje aşamasında belirtilen konut metrekareleri ile teslimdeki metrekarelerin birbirini tutması, şirketin güvenilirliği açısından büyük önem taşıyor” dedi.


Haksız rekabet önlenmeli…


Ahmet Temeltaş, konut satışlarının genel olarak brüt metrekare üzerinden yapıldığının, ancak net ve brüt metrekare arasındaki farkların gittikçe büyüdüğünün de altını çiziyor. Temeltaş, “inşaat şirketleri maketten yaptıkları satışlarda, olmayacak yerlere olmayacak kat karşılığı veya hasılat paylaşımı oranı veriyor. Yükselen arsa fiyatları, inşaat şirketlerinin brüt ve net metrekare arasındaki makası gittikçe açmalarına sebep oluyor. Bunun belirli bir standardı yok. Standardı olmadığı gibi aradaki haksız rekabetin de önüne geçilemiyor. Konuyla ilgili yetkililerin en kısa zamanda uygulamaya geçirilmek üzere net ve brüt metrekare farkını belirlemesini ve standartları getirmesini bekliyoruz” diye konuştu.


Doğru seçim için tüketiciler de bilinçlenmeli…

 

Konut satın alımlarında metrekare bilincinin yeterince yerleşmediğine dikkat çeken Ahmet Temeltaş; farkın anlaşılması ve şirketlerin bu yanlışlığa devam etmemeleri için devletin yapacağı düzenlemenin yanı sıra vatandaşa da önemli görevler düştüğünü belirtti. Gayrimenkulün fiyatı kadar ne alındığına da dikkat edilmeli diyen Temeltaş, “aslında tüketiciler her gün biraz daha bilinçleniyor, fakat piyasadaki gerçeklerin anlaşılması için daha çok araştırmalı, gezmeli, hem sektör hem de şirketler hakkında bilgi sahibi olmalı. Bizler de bu bilinç doğrultusunda emlak piyasasında konut sahibi olmak isteyenleri daha bilinçli yatırımcılar haline getirebilmek için elimizden geleni yapmalıyız” diyerek sözlerini bitirdi.


Geri Dön