14 / 05 / 2024

Ahşap evlerin ömrü ne kadardır? Ahşap ev için ruhsat gerekir mi?

Ahşap evlerin ömrü ne kadardır? Ahşap ev için ruhsat gerekir mi?

Ahşap evler, prefabrik ve konteyner evlerden sonra sık araştırılan yapılardır. Ahşap ev yaptırmak isteyenler, bu yapılara dair birtakım sorular sormaktadır. İşte detaylar!



AHŞAP EVLERİN ÖMRÜ NE KADARDIR?

Betonarme evlerin ömrü ortalama 50 ile 60 yıl olduğu bilinmektedir. Ahşap evler de 80 yıla kadar varabilen, oldukça uzun bir kullanım ömrüne sahiptir. Ağaçtan imal edilen bir ev doğal olduğu kadar da sağlıklı ve ekonomiktir.

AHŞAP EV İÇİN RUHSAT GEREKİR Mİ?

Betonarme karkası olmayan hiçbir yapıya ruhsat gerekmemektedir. Eğer ahşap bir ev yapmak istiyor iseniz de inşaat, elektrik, makine, mimari tüm projeleri dışarıya çizdirmek ve çizen özel şirketlerden de sorumluluklarının kendilerine ait olduğunu belirten ve yapıyı kendileri denetleyeceklerini açık açık anlatan bir muvaffakatname alınması gerekir.

AHŞAP EVLER YANAR MI?

Günümüzde inşa edilen tüm yapı sistemleri bunların içinde tabi ki ahşap yapılar da olmak üzere yanıcı bir özelliğe sahiptir. Çelik sistemli yapıların yanması yaklaşık olarak 18 dakikayı almaktadır. Bu yapılar yangına dayanamaz ve çökerler.

Betonarme bina da aynı şekilde yanar, yangın sonrasında geriye sadece betonarme karkası kalır. Ahşap binalarda da gelişen teknolojiyle beraber özel ahşap karkaslar kullanılır. Bu özel karkaslar farklı lif yönlerinde ahşap parçaların birleştirilmesinden meydana gelen lamine ahşaplardır. Bunlara ilave olarak özel boyalar ile ahşap yapının çökmesinden önce bir buçuk ile iki saat arasında yangına dayanma özellikleri vardır.

BAHÇEYE AHŞAP EV YAPIMI YASAK MI?

Tarla niteliğinde bulunan arazinize bu tarz bir evi kolay bir şekilde inşa edebilirsiniz. Bunun için gerekli izni de gıda, tarım ve Hayvancılık Bankalığına bağlı olan il ve ilçe müdürlüklerinden alabilirsiniz. Gerekli izinleri aldıktan hemen sonra kendinize küçük ama kullanışlı bir bağ evi niteliğinde olan bungalov tarzı evler yapabilirsiniz.


Geri Dön