11 / 05 / 2024

Aidatlar kiraları yakaladı! İşte en yüksek aidat olan ilçeler

Aidatlar kiraları yakaladı! İşte en yüksek aidat olan ilçeler

Enerji fiyatlarındaki yükseliş ve iş gücü maliyetlerinin artması gibi nedenlerle İstanbul’da konut aidatları, kiraları yakaladı. İşte en yüksek aidat alınan ilçeler...



ARA ZAMLAR ETKİLEDİ

Apartman ve site yönetimleri bu yılın ocak ayında asgari ücrete yapılacak zammı ve enflasyon oranını göz önünde bulundurarak 2022 için aidat tutarlarını belirleyerek önlem almayı planlamıştı. 

Ancak ortak alan gibi giderlerdeki maliyetlerin mart ayında daha da fazla artmasının yönetimleri zor durumda bıraktığına işaret eden Serkan Bal, “Harcama kalemlerini maliklere sunup ara zam uygulayan apartman ve site yönetimlerinin sayısı oldukça fazla. 

Son bir yılda yaşanan artışlarda yaklaşık dokuz ilçenin artış oranı yüzde 100 üzerinde olurken tavan oran olarak yüzde 145 rakamını söyleyebiliriz” diyor. Yönetimler yüksek enerji tüketen aydınlatmalar, dışarıdan alınan ortak alan hizmetleri sayılarının azaltılması, peyzaj giderlerinin düşürülmesi gibi maliyet düşürücü önlemler aldı. 

Artan aidat rakamlarının ekonominin düzelmesi ile düşüp düşmeyeceği konusu akıllara gelirken Serkan Bal, belirlenen aidat ücretlerinde düşüş gerçekleşmeyeceği uyarısında bulunuyor. 

Buna göre, ekonominin ve enflasyon oranlarının daha da kabul edilebilir seviyelerde olması durumunda artış oranları makul seviyelerde olabilecek. 

Özellikle geçtiğimiz yıl kasım-aralık aylarındaki maliyetler ile 2022 Mart-Nisan ayındaki maliyetler arasındaki farklar apartman ve site yönetimlerine maddi açıdan zor zamanlar yaşattı. 

Site ve apartman yönetimlerinin maliklere bu durumu da örnek göstererek 2023’te sağlam adımlar atmak adına enflasyon oranının bir miktar üzerinde artış uygulamaya çalışacakları tahmin ediliyor.

HESAPLARI İNCELEYİN

Sitelerde aidatların hızla yükselmesi ev sahiplerini ve kiracıları sıkıntıya sokmaya basladı. Site aidatları kira bedellerini yakalamış durumda.

Kakıcı & Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Av. Elvan Kakıcı Simsek, ev sahibi ve kiracılara site yönetim hesaplarındaki tüm bilgi ve dokümanları incelemelerini öneriyor.

Site sakinlerinin aidat sıkıntısı yasamamak için genel kurullara katılması çok önemli. Aidatlar, site yönetimleri tarafından değil, genel kurulda kat malikleri tarafından oylanarak belirleniyor. Genel kurula katılan site sakinleri, aidat artışının nereden kaynaklandığını öğrenebilir, kiracıların da mal sahibinden alacağı vekaletnameyle genel kurullara katılabilirler. 

Kiracıların ve de mülk sahiplerinin mutlaka kat malikleri toplantılarına katılmaları gerektiğini de belirten Kakıcı Şimşek, su uyarılarda bulunuyor: 

"Kişilerin oradaki süreci yakından takip etmeleri, eğer lüks bir harcama görüyorlarsa buna itiraz etmeleri ve incelemeleri büyük önem arz ediyor. 

Yüksek site aidatının içeriğinde eğer lüks bir harcama varsa, buna itiraz edilmişse ve bu lüks harcama hala aidatlara yansıtılmaya devam ediyorsa hukuk mahkemesinden tespit talep edip bu durumu dava edebilirler. Yönetim usulsüz harcamalardan hem hukuki hem de cezai olarak sorumludur."

Konut aidatlarını en çok etkileyen faktörlerin başında ortak alan giderleri olan yeşil alan, park, sosyal tesisler, güvenlik gibi giderler geliyor. Özellikle bakimi zor ve pahalı olan sistemlerin yıllık bakımları ciddi maliyetler oluşturuyor.


Geri Dön