Aidatlara yüzde 150 zam geldi! Sitelerden göç başladı!
Aidatlar son dönemde İstanbullu konut sahiplerinin ve kiracılarının korkulu rüyası haline geldi. Birçok kişi yüksek aidatlardan şikayet ediyor. Sektör temsilcileri aidatlara ilişkin merak edilen soruları yanıtladı.
Aidatlar son dönemde İstanbullu konut sahiplerinin ve kiracılarının korkulu rüyası haline geldi. Birçok kişi yüksek aidatlardan şikayet ediyor. Megakentte aidatlar son zamanlarda kiralarla yarışır duruma geldi, pek çok ilçede yüzde 100'lere ulaşan oranlarda aidat yükselişi kaydedildi. Sektör temsilcileri aidatlara ilişkin merak edilen soruları yanıtladı.
'SANILANIN AKSİNE KİRACILAR DA SORUMLU'
Aidatlar, İstanbul'da yaşayan konut sahiplerinin ve kiracıların ortak sorunu olmuş durumda. Peki şu anda kiracılar ve konut sahipleri aidatlarını ödememeleri durumunda ne ile karşı karşıya kalabilirler? Aidatlarını ödemeyen vatandaşlar için herhangi bir yaptırım uygulanabilir mi? Bu soruyla son zamanlarda sık sık karşılaştıklarının altını çizen Avukat Oğuz Kara, aidat borcundan yalnızca konut sahiplerinin değil kiracıların da sorumlu tutulduğunu vurguladı.
Kara, "Kat Mülkiyeti Kanunu'nun (KMK) 20. maddesinde ortak giderler düzenleniyor. KMK'ya göre, payına düşecek gider ve avans borçlarından ve işleyecek gecikme tazminatından kat maliki ile birlikte kiracı da sorumlu kabul ediliyor. Yani sanıldığının aksine aidat borcundan yalnızca kat maliki değil, kiracılar da sorumlu tutuluyor" diye konuştu. Konut sahiplerinin, evlerinde oturup oturmamaları fark etmeden aidat borcunu ödemekle yükümlü olduklarının altını çizen Kara, "Kat malikleri aidat borcunu ödemediği takdirde, ödenmeyen aidat borcuna ilişkin olarak apartman yöneticisi ya da her bir kat maliki dava açabilir ve icra takibi başlatabilir. Ödemede gecikilen günler için aylık yüzde 5 hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlü olacaklardır" diye konuştu.
ÖZELLİKLE O İLÇELERDE YÜZDE 150'YE ULAŞTI
TÜGEM Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan, İstanbul'daki aidat yükselişleri arasında personel maaşlarına gelen zammın etkili olduğuna dikkat çekti. Özellikle elektrik ve doğalgaza yapılan zamların aidatlardaki yükselişi etkilediğini dile getiren Akdoğan, toplu sitelerdeki havuz temizliği veya yönetim hizmetleri gibi faktörler sebebiyle buralarda aidatların daha da yüksek olmasının kaçınılmaz olduğunu dile getirdi.
İstanbul'da özellikle Beşiktaş, Şişli, Kadıköy, Üsküdar ve Bakırköy gibi ilçelerde ciddi aidat yükselişlerinin gerçekleştiğine vurgu yapan Akdoğan, "Yüzde 100'e varan artışlar var. Minimum yüzde 50-60'tan başlayıp yüzde 100'ü geçen hatta yüzde 150'ye ulaşanlar dahi var. Elbette bu artışlar sitelerin sosyal donatısına ve büyüklüğüne göre de değişiyor" dedi.