28 / 04 / 2024

Aile konutu nedir? Aile konutu özellikleri nelerdir?

Aile konutu nedir? Aile konutu özellikleri nelerdir?

Aile konutu olarak adlandırılan ve hukuki açıdan geçerliliği olan yaşam alanı, aile ve evli çiftlerin hak sahibi olduğu alanlardır. Hukuki kararlarla belirlenen aile konutunun özellikleri, diğer taşınmaz alanlardan farklı kılar. Peki aile konutu nedir, diğer taşınmazlardan farkı nedir?



AİLE KONUTU NEDİR?

Eş ve ailenin bir arada yaşadığı alana aile konutu denmektedir. Tek bir yeri kapsayan aile konutu, tarla  ve yayla gibi taşınmazları kapsamaz. Diğer alanlardan ayıran temel fark, hukuki bir özelliğinin olmasıdır. Tapuya şerh edilmiş bir taşınmazda eşlerin birlikte söz sahibi olduğu yaşam alanı aile konutudur. Eşler TMK anlamında evliyse, aile konutu hakkında söz sahibi olur. Ancak imam nikahlı evli olan kişiler için bu hak hukuki olarak tanınamayacaktır. 

AİLE KONUTUNUN ÖZELLİKLERİ NEDİR?

Aile konutu, Yargıtay kararları kapsamında bazı özellikleriyle belirlenmiş bir alandır. Bu alanın en önemli özelliği tek olmasıdır. Ailenin yaşam alanı olan aile konutu, tek olma özelliği ile tanımlanmaktadır. Bir ailenin ekonomik gelirine göre birden fazla konutu olabilir. Ancak sürekli olarak yaşadığı konut tektir ve bu da aile konutunun bir özelliğidir. 

 Aile konutu nedir? Aile konutu özellikleri nelerdir?

Diğer yandan ikincil nitelikte olan bazı konutlar vardır. Dağ, evi, yazlık evi ve bağ evi gibi konutlarda da eşler bazı dönemlerde yaşamaktadır. Ancak bu evlerde sürekli bir yaşama durumu olmadığından aile konutu olarak adlandırılamazlar. 

AİLE KONUTU KORUNMA SÜRESİ NEDİR?

Türk Medeni Kanunu 194. Madde kapsamında aile konutu korunur. Aile konutunun sona ermesi ancak eşlerin boşanması ile mümkündür. Yani, eşler resmi olarak ayrıldıktan sonra aile konutu olarak adlandırılan alandan başka bir konuta ayrı olarak taşındıklarında aile konutunun korunması sona erer. Aynı zamanda bu konutun korunması eşlerden birinin ölümü ya da evlilik iptali ile de sonlanabilir. Eğer eşlerden birinin ölümü söz konusuyla sağ kalan eşi miras payına sahiptir. Türk Medeni Kanunu kapsamında sağ kalan eşinin miras payı için belirli kanunlar söz konusudur. Ayrıca boşanan çiftler için de paylaşmalı mal ayrılığı rejimi düzenlemeleri vardır. 

Zilyetlik nedir? Zilyetlik türleri nelerdir?

Müteahhit arsayı bitirmediğinde ne yapılmalı? İnşaat sözleşmesi feshedilir mi?

Mirastan kimler pay alabilir? Mirasçılar yüzde kaç pay alabilir?


Geri Dön