28 / 12 / 2024

Aile konutu nedir?

Aile konutu nedir?

Resmi olarak evli olan eşlerin yaşadıkları konut, aile konutu olarak nitelendiriliyor. Aile konutu nedir, detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Aile konutu nedir?

Aile konutu nedir, tanımı: Aile konutu, resmi olarak evli olan kimselerin yaşamaları ve düzenli yerleşim amacıyla kullandıkları yer, aile konutu olarak ifade ediliyor. Sürekli oturulmayan, yazlık olarak kullanılan konutlar, aile konutu kapsamına girmiyor.


Aile konutuna ilişkin hususlar Türk Medeni Kanunu'nun 194. maddesinde ele alınıyor;


MADDE 194.- Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili  kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz.

Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş,  hâkimin müdahalesini isteyebilir.

Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini isteyebilir.

Aile konutu eşlerden biri tarafından kira ile sağlanmışsa, sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı hâline gelir ve bildirimde bulunan eş diğeri ile müteselsilen sorumlu olur.


Evliliğin iptali veya boşanma ile ilgili husus ise Türk Medeni Kanununda 254. maddede ele alınıyor;


MADDE 254.- Evliliğin iptal veya boşanma kararıyla sona erdirilmesi hâlinde, ailenin ortak kullanımına özgülenmiş ve eşler arasında eşit olarak paylaşma konusu olan konutta kalmaya ve ev eşyasını kullanmaya hangisinin devam edeceği konusunda eşler anlaşabilirler. Konutta kalma hakkını elde eden eş, bu hakkın tapu kütüğüne şerh edilmesini isteyebilir.

Eşlerin aile konutunda kimin kalmaya ve ev eşyasını kimin kullanmaya devam edeceği konusunda anlaşamamaları hâlinde, hakkaniyet gerektiriyorsa hâkim, olayın özelliklerini, eşlerin ekonomik ve sosyal durumlarını ve varsa çocukların menfaatlerini göz önünde bulundurarak bu hakka hangisinin sahip olacağına iptal veya boşanma kararıyla birlikte re'sen karar verir; bu kararında kalma ve kullanma süresini belirleyerek  tapu kütüğüne şerhi için tapu memurluğuna bildirir.


Aile konutu şerhi

Aile konutu şerhi, tapuda malik olmayan eşin talebi üzerine tapu kütüğünün şerhler sütununa işleniyor. 


Aile konutu şerhi için gerekli belgeler;

- İkametgah belgesi 

- Evliliği belgeleyen nüfus kayıt örneği 

- Nüfus cüzdanı ek yapılarak, istek dilekçesi ile Tapu Müdürlüğü'ne başvurulması gerekiyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön