28 / 12 / 2024

Aile konutu şerhi konulmayan ev satılabilir mi?

Aile konutu şerhi konulmayan ev satılabilir mi?

Aile konutu şerhi, evin satış sürecinde malik olmayan eşe söz hakkı veriyor. Evin satılabilmesi için eşin izin vermesi gerekiyor. Peki, aile konutu şerhi konulmayan ev satılabilir mi?



Eşlerin çocuklarıyla beraber oturmak için birlikte seçtikleri, yaşamlarını sürdürdükleri yerleşim alanları olan evler aile konutu oluyor.

 

Aile konutu şerhi, tapu dairesine gerekli belgeler ve bir dilekçe ile müracaat edilerek konulabiliyor.  Aile konutu şerhi tapu harcından ve döner sermaye masraflarından muaf tutuluyor.

 

Müracaat esnasında dilekçe, aile konutu olduğunu kanıtlayan muhtarlıktan alınmış belge, nüfus müdürlüğünden alınmış vukuatlı aile nüfus kaydı, evlilik cüzdanı gerekli oluyor. 

 

Aile konutu şerhi konulmayan ev satılabilir mi?

 

2002 yılında Medeni Kanun ile aile konutu olup da tapuya şerh edilen evlerin satışında malik olmayan eş de söz sahibi verilmişti. Bu doğrultuda tapu sahibi olan eş, aile konutu olan evi, diğerinin iznini almadan satamadı. Tapusunda şerh olmayan evler için diğer eşin izni ise aranmadı.

 

Bu bağlamda 2016 yılında Yargıtay tarafından yeni bir karar alındı. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, aldığı karar ile konutu satın alan kişiyi ayrıca "diğer eşin açık rızası var mı" diye araştırma yapmaktan kurtardı.  

 

Karar, alım-satım süreci tamamlanmış, yeni sahibinin oturmakta olduğu evler için de geçerli kılındı.

 

Karar gereğince, diğer eşin, evin aile konutu olduğunu ileri sümesi ve bunu elektrik, su faturası, eski ikâmetgah gibi belgeleri ile ispatlaması halinde gerçekleşmiş olan satışlar da tekrar masaya yatırılabiliyor.

 

Aile konutu şerhi olan evde tarafların hakları nelerdir?

 

Tapuya aile konutu şerhi konulması halinde eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça aile konutu ile ilgili  kira sözleşmesini feshedemiyor, aile konutunu devredemiyor veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamıyor.

 

Aile konutu olarak kullanılmak üzere kiralanan taşınmazlarda kiracı, eşinin açık rızası olmadıkça kira sözleşmesini feshedemiyor.

 

Bu rızanın alınması mümkün olmazsa veya eş haklı sebep olmaksızın rızasını vermekten kaçınırsa kiracı, hâkimden bu konuda bir karar vermesini isteyebiliyor.

 

Kiracı olmayan eşin, kiraya verene bildirimde bulunarak kira sözleşmesinin tarafı sıfatını kazanması hâlinde kiraya veren, fesih bildirimi ile fesih ihtarına bağlı bir ödeme süresini kiracıya ve eşine ayrı ayrı bildirmek zorunda oluyor.

 

 


10 soruda aile konutu şerhi!

 


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön