30 / 04 / 2024

Aile konutu şerhi tesisi!

Aile konutu şerhi tesisi!

Ailenin devamlı olarak ikametine ayrılan konutun üzerinde eşlerin tek başlarına tasarrufta bulunmalarını engelleyen şerh oluyor. Aile konutu şerhi tesisi, Tapu Dairesinde yapılıyor. İşte işlem adımları...



Aile konutu şerhi tesisi!

Ailenin devamlı olarak ikametine ayrılan konutun üzerinde eşlerin tek başlarına tasarrufta bulunmalarını engelleyen şerh oluyor.


Aile konutu şerhi tesisi, Tapu Dairesinde yapılıyor. İşte işlem adımları...


Gerekli belgeler:

1-)Kimlik Belgesi; Taşınmaz sahibi veya yetkili temsilcilerinin Kimlik belgeleri


2-)İşlemde temsil var ise temsile ilişkin Vekaletname, vasi kararı vb. belge


3-)Fotoğraf 1’er adet 6*4 ebatlarında vesikalık


4-)Konutun aile konutu olduğunu Muhtarlıktan/nüfus müdürlüğünden gösteren belge ve varsa apartman yönetiminden alınmış


5-)Vukuatlı nüfus kayıt örneği ya da Eşlerin evliliğinin devam ettiğine dair evlilik cüzdanı


6-)Gereken hallerde taşınmazın şerhi talep edilen Birlikte ikamet edildiği ikametgah taşınmaz ile aynı olduğunun Kadastro belgesi ile iddia edilen taşınmaz ile  Müdürlüğünce ya da muhtarlıkça tespit kayıtlı taşınmazının aynı olduğunun edilmesi ve taşınmazın tapudaki cinsi konut olmamasına rağmen bu amaçla kullanıldığının ispatı için


İşlemin mali yönü:

Tapu harcı: harçtan muaftır.

Döner sermaye: harçtan muaftır.


“Başvuru Fişleri” ekranında talep edilen Aile Konutu Şerhi Tesisi işlemi için başvuru oluşturulurken, (Ekle) butonuna basılır, “Başvuran T.C. Kimlik” bölümüne başvuran kişinin T.C. numarası yazılır butonuna basılır MERNİS de kayıtlı olan bilgiler “Başvuran Adı-Soyadı” ve “Başvuran Adresi” bölümlerine düşer. 


MERNİS de kayıtlı olan adres bilgisinden farklı bilgi girilmek istenir ise bölümüne işareti konulur adres bilgisi manuel olarak girilebilir. Başvurunun tamamlanabilmesi için diğer ilgili alanlarının girişi de yapılır. 


“Başvuruya Ait Taşınmaz Mal (Zemin Tanım)” bölümüne taşınmaz bilgilerinin eklenmesi istenir ise butonuna basılır “Zemin Tespiti” ekranından ilgili taşınmaz sorgulanıp seçilir. Başvuru, (Kaydet) ve (Uygula) butonlarına basılarak başvuru kayıt altına alınır. (Çıkış) butonuna basılarak ilgili ekrandan çıkılır.



Aile konutu üzerinde eşlerin hakları nelerdir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön