28 / 04 / 2024

Aile ve Gençlik Fonu yasalaştı! Fonun kaynakları neler?

Aile ve Gençlik Fonu yasalaştı! Fonun kaynakları neler?

Aile ve Gençlik Fonu Kurulmasına İlişkin Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Bu kapsamda, fonun kaynaklarının ne olacağı merak konusu oldu. İşte ayrıntılar...



Yasaya göre, Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı kamu tüzel kişiliğine sahip olarak Aile ve Gençlik Fonu kurulacak.

Söz konusu fonun yönetim kurulu, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı başkanlığında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı ve bunun yanı sıra, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısından olmak üzere toplam 5 kişiden oluşacak. Kurul kararları oy çokluğu ile alınacak. Bakan yardımcıları, ilgili bakanlarca görevlendirilecek.

Aile ve Gençlik Fonu, yönetim kurulunca yönetilecek. Yönetim kurulu, fondan kaynak aktarımı gerçekleşecek projeleri, aktarılacak kaynak tutarını, harcama programlarını belirleme konusunda yetkili olacak.

Aile ve Gençlik Fonu'nun sekretarya hizmetleri Hazine ve Maliye Bakanlığınca gerçekleşecek.

 Aile ve Gençlik Fonu yasalaştı! Fonun kaynakları neler?

FONUN KAYNAKLARI

Fonun kaynakları, Türk Petrol Kanunu çerçevesinde alınan devlet hissesinin ve Maden Kanunu doğrultusunda alınan devlet hakkının yüzde 20'sinden, yasa ve kararnamelerle kurulu yer alan ve kurulacak olan fonların gelirlerinden Cumhurbaşkanı kararıyla yüzde 10'una kadar aktarılacak miktarlardan, geri ödeme planlanan projeler doğrultusunda geri ödemelerden meydana gelen tutarlardan, yurt içi ve yurt dışı kaynaklı her nevi nakdi bağış, yardım ve hibelerden, diğer gelirlerden meydana gelecek.

Türk Petrol Kanunu çerçevesinde tahsil edilen devlet hissesinin ve Maden Kanunu kapsamında tahsil edilen devlet hakkının oranını sıfıra kadar düşürmeye ya da bu oranı iki katına kadar artırma konusunda Cumhurbaşkanı yetkili olacak.

Fonun giderlerini ise yönetim kurulunca onay alan projeler çerçevesindeki teşvik, hibe, destek, kredi ile teminatlar için ilgili kurum ve kuruluşlara aktarılan tutarlar, bunlardan kaynaklı hizmet tutarı ücret ve komisyonlar, fonun kaynaklarının yönetimi ve yönetim kurulunca onay alan projeler doğrultusundaki giderler ile diğer operasyonel giderler meydana getirecek.

 Aile ve Gençlik Fonu yasalaştı! Fonun kaynakları neler?

KAYNAK AKTARIMLARI

Fonun hedefine uygun olarak yönetim kurulunca onaylanan projeler için, harcama programı kapsamında ödenmek üzere, yönetim kurulu kararına yönelik fondan kamu kurum ve kuruluşlarına kaynak ayrılacak.

Projelerin mali ve teknik bakımdan yapılabilirliği ile fonca aktarılan tutarların mevzuata uygun, etkili, mali ve verimli kullanımına yönelik sorumluluk, ilgili kurum ve kuruluşlara ait olacak.

Ayrılar tutarlar, genel bütçe çerçevesindeki idareler için genel bütçeye, diğer idareler için söz konusu kamu kurum ve kuruluşlarının bütçesine gelir kaydedilecek.

2024’te konut fiyatları artacak mı? Uzmanlar açıkladı!

Türkiye’de konutların güçlendirilmesinin maliyeti 500 milyar dolar!

Kira sorununa ‘kiralık sosyal konut’ önerisi!


Geri Dön