Sektörel

Airbnb yasası mağdurlarından yeni düzenleme talebi!

Airbnb ve benzeri günlük konut kiralamalara dair yeni kural ve düzenlemeler 1 Ocak 2024 tarihinde resmen yürürlüğe girmişti. Geçtiğimiz akşam bu yasa kapsamına girmiş olan işletme sahipleri ve yöneticileri mega kent İstanbul’da bir araya gelerek Meclis’e gideceklerini söyledi.

Resmi Gazete’de 28 Aralık 2023 tarihinde yayımlanan “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik" ile Airbnb ve benzeri günlük konut kiralamalara dair yeni kural ve düzenlemeler 1 Ocak 2024 tarihinde resmen yürürlüğe girdi.

Söz konucu bu Kanun yürürlüğe girdi fakat uygulama için yeni düzenleme ile ilgili talepleri de beraberinde getirdi. Geçtiğimiz akşam yasa kapsamına girmiş olan işletme sahipleri ve yöneticileri mega kent İstanbul’da bir araya gelerek taleplerini dile getirmek için Meclis’e gideceklerini duyurdular.

Dünya'dan Mehmet Hanifi Gülel imzalı habere göre söz konusu toplantıya katılım sağlayanlar turizmin yoğun olduğu yerlerde ekonomiye ciddi katkı sağladıklarını dile getirerek, yasada engelleme değil, düzenleme talep ettiklerini kaydetti. Bu taleplerini dile getirmek ve seslerini duyurabilmek için Meclis’e gittiklerini dile getiren Turizm Konut Birliği Derneği Başkanı Cevat Ölmez, bu işi yapan binlerce insanın kanunun yürürlüğe girmesiyle işlerini kaybetme endişesi yaşadığını belirterek, "Turizm bölgelerini kalkındırmak ve güzelleştirmek amacıyla senelerce çaba sarf eden insanlar söz konusu bu yasa ile mağdur oldular. Biz bu konuda bir engelleme değil, düzenleme talep ediyoruz. Yürürlükte olan maddelerin yeniden düzenlenmesi gerekli. Şu an öncelikli taleplerimiz bu yürütmenin sene sonuna kadar durdurulması” diye konuştu. Yaptığı açıklamada alt kiralama hakkının tamamen ortadan kaldırıldığını dile getiren Ölmez, üçten çok bağımsız bölümden meydana gelen binalarda en çok yüzde 25’i için izin belgesi verildiğini dile getirdi. Açıklamasında İstanbul'da yaklaşık olarak 50 bin kişinin bu yolla istihdam edildiğine değinen Ölmez, “Ülke genelinde 250 bin kişi bu işi yapıyor. Bizim yanımızda çalışanlarla ve aileleriyle beraber söz konusu bu sayı daha da artıyor. Ülkemizde de kurallar konulsun. Biz bu işe 10 sene önce girdik ve şu ana kadar da pek çok yatırım yaptık. Biz bu yatırımlarımızı her yıl yapıyoruz ve çevremizi de değiştiriyoruz. Kiralamış olduğumuz yapıları temizliyoruz ve insanlara da iş veriyoruz. Bizim bulunduğumuz bölgede yeni yatırımcılar geliyor ve farklı farklı iş kolları geliyor” dedi.

Mağdurların öneri ve talepleri şu şekilde:


1- Kanunun yürürlüğe girmiş olduğu tarih itibarıyla Türkiye genelinde tüm konut sahiplerine şartların yerine getirilmesi yönünden en azından sene sonuna kadar geçiş süresi verilmesi.

2 - 3'ten çok bağımsız bölümden meydana gelen yapılarda en çok yüzde 25 oranının turistik bölgeler göz önüne alınarak, tamamen kaldırılması veya bildirilen oranın makul seviyelere indirilmesi.

2- Tapuda konut ibaresi bulunmayan müstakil yapılara, yazılı beyan üzerine 31 Aralık 2024 tarihine kadar geçici izin belgesi verilmesi.

3- Borçlar Kanunu genel hükümleri gereği tanınmış olan alt kiralama hakkının söz konusu bu kanun ile tamamen kaldırılma yoluna gidilmiş olması sonucunda meydana gelen mağduriyetlerin de makul bir biçimde çözüme kavuşturulması.

4-  Yine söz konusu izin belgesinin alınması için kat maliklerinin oybirliği kararının aranması şartının da bölgesel dinamiklerin de göz önüne alınarak, oy çokluğunun aranması.

 6- Belirttiğimiz tüm bu hususların konut işletmecilerinin faaliyet göstermeye başladıkları tarihin dikkate alınması ve kazanılmış olan haklarının da korunması.

Konut satışları yüzde 17,8 azaldı! 2024 Ocak'ta 80 bin 308 konut satıldı!

En düşük emekli maaşı 15 bin TL'ye yaklaşacak! Seçim öncesi en düşük emekli maaşı belli oldu! Emekliler hemen bakın!

Uzman isim açıkladı: Bu otomobiller yarı fiyatına satılıyor! Otomobil almak isteyenler için yeni yol...