Ekonomi

AK Parti yeni duyurdu! İşte EYT’lilerin ilk maaşlarını alacağı tarih!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT)’lilerin haftalardır beklediği düzenlemenin ne zaman yasalaşacağı ve 2.6 milyon kişinin emekli maaşlarını ne zaman alacağı halen merak konusu iken, son açıklama yine AK Parti cenahından geldi. AK Parti Grub Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, EYT düzenlemesinin Tür6 milyon kişinin bekleyişi de sürüyor

Yeni yılın ilk haftasında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yasalaşması beklenen EYT düzenlemesiyle ilgili halen somut bir adım atılmazken, emekli olmayı hayal eden yaklaşık 2.6 milyon kişinin bekleyişi de sürüyor.

Bu süreçte konuyla ilgili çeşitli tarihler verilmiş ancak düzenlemenin TBMM’de ne zaman yasalaşarak yürürlüğe gireceği netlik kazanmamıştı.

İşte konuyla ilgili az önce bir açıklama daha yapan AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, “EYT düzenlemesinin şubat ayı içinde yasalaşarak, mart ayı içinde de maaşların alınma işlemini gerçekleştirmiş olacaklarını söyledi.

“EYT düzenlemesini yasalaştıracağız” diyen AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, bununla ilgili 5 adımdan 4 tanesini gerçekleştirdiklerini ve düzenlemeyi şubat ayı içinde yasalaştırıp, mart ayı içinde de maaş alımlarını gerçekleştirmiş olacaklarını söyledi.

Akbaşoğlu, “EYT konusunda hiç bir çelişkili durumun söz konusu olmadığını vurgulayarak, “Yalnıza TMBB’de takvimlendirme ile ilgili süreç söz konusu. Önümüzdeki şubat ayında EYT’nin yasalaşacağına tanık olacağız. Bunun haricinde herhangi bir tereddüt yok!” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Yeni yıldan önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan EYT düzenlemesinin meclisten geçmesinin ardından sigorta koşullarını yerine getiren, prim günü kriterini ve ödemesini sağlayan kişiler yaşa takılmaksınız emekli olabilecek.

23 sene gibi uzunca bir bekleyişin ardından sorunun çözümüne dair teklif, 8 Eylül 1999’dan önce çalışmaya başlayanları kapsayacak. 2 milyon 250 bin kişinin faydalanacağı düzenlemeye göre herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak.

Şayet EYT'liler ilk iki koşulu yerine getirmişlerse veya getirdiklerinde yaşa bakılmaksızın emekli olabilecek. Bu koşullar, SSK'lılar için 5000 prim günü, kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı'nda kadınlarda 20 tam yıl (7200 prim günü), erkeklerde 25 tam yıl (9000 prim günü).