26 / 11 / 2024

Akademisyenler de kiralardan şikayetçi!

Akademisyenler de kiralardan şikayetçi!

Meclis'te akademisyenlerin sorunları İYİ Parti Ankara Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba tarafından gündeme getirildi. İşte ayrıntılar...




İYİ Parti  Ankara  Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba, Meclis'te bütçe görüşmeleri ve akademisyenler ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

Fakıbaba, söz konusu açıklamasına, "Türkiye’de bütçe yapım süreci ve hükûmet-parlamento ilişkisi demokratik standartlara uygun olmayan bir şekilde sürüyor" ifadelerini kullanarak başladı. 

Bütçe sürecinin daha demokratik ve verimli hâle gelmesi açısından Meclisin etkin ve şeffaf bir süreç izlemesinin şart olduğunun altını çizen Fakıbaba, ülke ekonomisinin özellikle son 3 senedir ciddi bir gerileme yaşadığını söyledi. 

Akademisyenler de kiralardan şikayetçi!

İYİ Parti Ankara Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba, "Mesela, vatandaşımız 2002 yılında aldığı 184 lira asgari ücretle 7 çeyrek altın alabiliyorken, 2023 yılında aldığı 11.402 lira asgari ücretle ancak 3,5 çeyrek altın alabiliyor. Ayrıca, 2009 yılında vatandaş 200 lirayla 130 dolar alabilirken, 2023 yılında 200 TL ile ortalama 7 dolar satın alabiliyor" ifadelerine yer verdi. 

Ayrıca, yaşanan ekonomik krizin tüm vatandaşları etkilediğini dile getiren Fakıbaba, "Vatandaşların çoğu ay sonunu getiremiyor. Ülkede zengin daha çok zengin olmuş, orta sınıf ortadan kalkmış, düşük gelirli vatandaşlar daha da zor duruma geldi" açıklamasında bulundu. 

Ülke genelindeki marketler zinciri sebebiyle ne manav ne bakkal ne çiçekçi ne manifaturacı ne de ayakkabıcının kaldığını vurgulayan Fakıbaba, kısacası küçük esnafın bittiğini dile getirdi. 

Ahmet Eşref Fakıbaba, açıklamasını "Ülkede her meslek grubunun sıkıntıları olmasına rağmen bugün ben özellikle akademisyenlerin sorunlarından bahsetmek istiyorum" diyerek sürdürdü. 

Akademisyenler de kiralardan şikayetçi!

İYİ Parti Ankara Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba, akademisyenlerinin maaşlarının yoksulluk sınırının altında olması ve ücretlerinde herhangi bir iyileştirme uygulanmaması sebebiyle mesleğin cazibesini yitirdiğine, akademiden kopuşların başladığına vurgu yaptı. 

"Doktorlar, hemşire ve mühendisler gibi akademisyenler de insanca yaşayabilmek adına yurt dışı arayışlarına girmişlerdir. Lise eğitimi sonrasında üniversiteyi kazanarak dört yıllık lisans, iki yıllık master ve dört yıllık doktora yani toplam on yıllık eğitimini tamamlayan daha sonrasında 2 adet tez ve pek çok yayın yapan bir öğretim görevlisi 2023 yılı itibarıyla ortalama 35-40 bin TL seviyesinde aylık alıyor" diyen Fakıbaba, Akademisyenlerin kendilerini geliştirmek için gündemi, yayınları ve eğitimleri takip etmelerinin oldukça elzem olduğunu söyledi. 

Ancak bir kitap satın alınabilmesi için en az 150 TL ile 500 TL ödenmesi gerektiğinin altını çizen Fakıbaba, "Yabancı yayınlar çok pahalı olduğundan onlardan söz etmek bile istemiyorum. Akademisyenlerimiz, bırakın bilimsel bir etkinliğe dâhil olmayı, oturduğu evin kirasını bile vermekte büyük zorluk çekiyor" diye konuştu.

Fakıbaba, akademisyenlerin insanca yaşayarak bilim yapabilmeleri için yapılması gerekenleri şu şekilde açıkladı: 

1) Araştırma görevlisinin taban maaşı yoksulluk sınırının 2 katı olacak şekilde düzenlenmelidir.

2) Yurt içi ve yurt dışı konferanslar için gerek üniversite, gerek TÜBİTAK gibi devlet kurumlarının sunduğu fon ve burs kaynakları günümüz ekonomik şartlarına uygun olarak revize edilmelidir zira konaklama, ulaşım, yeme ve içme masraflarının geldiği nokta ortadadır.

3) Akademisyenlerin ek göstergeleri en az 1000 puan artırılmalıdır.

4) Üniversite ödeneği, yükseköğretim tazminatı, makam tazminatı ve aile yardımı en az 3 kat yükseltilmelidir.

5) Aynı işi yapan akademik personel, vakıf-devlet ayrımı gözetmeksizin yasa gereği eşit ücretlerle çalışmalıdır

İMO Şube Başkanı Orkun Kılıç: İmar barışı gibi uygulamalardan vazgeçilmeli!

Meclis'te fahiş kira tepkisi: Kiralık uygun ev bulmak hayal oldu!

Kentsel dönüşümde mülk ve arsa sahipleri de önemli! Hızlı dönüşüm için kim, ne yapabilir?


Geri Dön