30 / 04 / 2024

Akaryakıtta bu sefer işler değişti: Karta yüzde 3,3'lük komisyon zammı, nakite indirim geliyor!

Akaryakıtta bu sefer işler değişti: Karta yüzde 3,3'lük komisyon zammı, nakite indirim geliyor!

Bankaların yüksek komisyon oranlarına tepki gösteren akaryakıt istasyonları, nakit ödemede indirim, kartlı ödemede ise yüzde 3,3'lük komisyon tutarının vatandaşlara yansıtılması BDDK'ya çağrı yaptı. İşte ayrıntılar...



Vergilerde, döviz kurunda ve petrolde yaşanan yükselişler sebebiyle akaryakıtta geçtiğimiz günlerde resmen zam yağmuru yaşandı. 

Gündeme gelen yeni bir son dakika gelişmesine göre, akaryakıt istasyonları ile bankalar arasında yüksek kredi kartı komisyonları gerekçesiyle çekişme büyüyor. 

Konuya ilişkin Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş'tan Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’na (BDDK) bir çağrı yapıldı.

Akaryakıtta bu sefer işler değişti: Karta yüzde 3,3 lük komisyon zammı, nakite indirim geliyor!

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; Fesih Aktaş, nakit ödemelerde var olan pano satış fiyatına “hizmet bedeli” şeklinde ifade edilecek olan yüzde 3’lük kart komisyonunu almayarak bir depoda vatandaşa 2 litre benzini bedavaya verebileceklerine, kartlı ödemelerde ise “hizmet bedeli fişi” keserek komisyonun vatandaş tarafından karşılanmasını talep edebileceklerine dikkat çekti. Aktaş, söz konusu açıklamasında BDDK'nın bu yönde düzenleme yapmasını talep etti. 

Yaklaşık 12 bin 700 akaryakıt istasyonunun hizmet sunduğu Türkiye'de akaryakıt istasyonları bankaların uyguladığı yüksek komisyon oranlarından şikayetçi olurken, bu durumun vatandaşların cebine de yansıyabileceği belirtildi. 

Akaryakıtta bu sefer işler değişti: Karta yüzde 3,3 lük komisyon zammı, nakite indirim geliyor!

100 LİRALIK ÖDEMENİN 3,36 LİRASINI BANKA ALIYOR 

Bankalar kredi kartı ile yapılan alımlarda istasyonlara ertesi gün hakkedişlerini vermek amacıyla yüzde 3,36 oranında komisyon uygularken, komisyonu 40 günü bulan bir sürede parayı bankalarında tutmaları karşılığında almıyorlar.

İstasyonlar ise büyük çoğunlukla ödemelerini aksatmamak amacıyla ertesi gün tercihli yüzde 3,36 komisyonla hakkedişlerini bankalardan alıyor.

EPGİS Başkanı Aktaş, komisyon tutarları ile ilgili BDDK'ya bir teklif sundu. "Akaryakıt alımlarında banka kredi kartı komisyon oranları yüzde 3’ler civarında. İstasyonlarda alımların yüzde 90’ının kredi kartı ile yapıldığını düşündüğümüzde bu durum istasyonlara olumsuz yansıyor. Bizim tavsiyemiz BDDK ilgili yönetmeliğinde değişiklik yapsın" diyen Aktaş, kredi kartı ödemelerinde de kendilerinin taksi ya da benzeri hizmet sektörlerinde olduğu gibi ‘hizmet bedeli fişi’ kesmelerini, bankanın yansıttığı komisyonu vatandaşın ödemesini, kendilerinin de nakit ödemelerde vatandaştan komisyon tutarını almamaları tavsiyelerini dile getirdi. 

Nakit ödemede de zaten fatura düzenlemeleri sebebiyle devletin vergi kaybı olmayacağının altını çizen Aktaş, "Kredi kartı ile ‘hizmet bedeli faturası’ kestiğimizde ayrıca buna KDV ekleneceğinden Hazine'nin bu miktar üzerinden ek vergi geliri de ortaya çıkar. Ayrıca vatandaş bu şekilde ortalama nakit 2 bin 500 liraya doldurduğu bir depoda 2 litre benzinin parasını ödemeyecek" bu durumun istasyonlar ve vatandaş için tam bir kazan kazan yöntemi olacağını söyledi.

Akaryakıtta bu sefer işler değişti: Karta yüzde 3,3 lük komisyon zammı, nakite indirim geliyor!

1.000 TL'LİK AKARYAKIT ALIŞVERİŞİNİN 14.7 TL'Sİ BAYİLERE KALIYOR

EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, bankaların hiçbir iş yapmadan kendilerine ortak olduklarının altını çizdi. 

"İstanbul merkezi baz aldığımızda bayiye ve dağıtıcıya nakliye ve KDV dahil kalan brüt oran yüzde 9,67 oluyor. Dağıtıcılarla en adil dağılım olan yüzde 50-50 paylaşımda bayiye 4,83 brüt oran kalıyor. Bunun yüzde 3,36’sını bankaya komisyon şeklinde verdiğimizde elimizde tüm işletmemizi, giderlerimizi ve de hayatımızı idame ettirmemiz için yüzde 1,47 kalıyor" diyen Aktaş, 1000 liralık akaryakıt alışverişinde 14.7 TL'nin bayilere kaldığını vurguladı. 

MG Şubat 2024 kampanyaları için düğmeye bastı! Bu modeli alan tam 1 yıl şarj parası ödemeyecek!

Elektrikte zam beklentisi yüzde 60! Bireysel sübvansiyon dönemi de geliyor! 

Konut sektörü mercek altına alındı! Satılık ve kiralık konut fiyatları düşüyor! 


Geri Dön