Akaryakıtta yeni dönem geliyor! 3.5 milyon aracı etkileyecek yeni sistem nasıl işleyecek? Tek tek açıklandı!
Akaryakıt sektöründeki kayıt dışılığa engel olmak amacıyla 1 Ocak 2025 tarihinden itibare yeni dönem başlayacak. İşte düzenleme ile ilgili detaylar...
Akaryakıt sektöründeki kayıt dışılığa engel olmak amacıyla 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren devreye alınacak Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi için (UTTS) geri sayım başladı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon programında UTTS sayesinde yakıt alan araçtan başka bir aracın plakasında fiş düzenlenmesinin önüne geçileceğini dile getirdi.
Hürriyet Gazetesi'nden Taylan Özgür Dil'in haberine göre; taşıt tanıma teknolojisi şirketlerinden Turpak’ın Genel Müdür Yardımcısı Alper Önkol konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. 3 milyon 500 bin aracı etkilemesi beklenen yeni dönem ile ilgili yaptığı açıklamasında, mevcut durumda taşıt tanıma teknolojisinin her bir petrol dağıtım şirketinin kendi özel uygulaması üzerinden çalıştığına dikkat çeken Alper Önkol, "Plaka bilgisi, istasyonlardaki ödeme kayıt cihazlarına pompacılar tarafından manuel olarak giriliyor. Bu durum, bireysel sürücüler ödeme kayıt cihazı fişini almadığı zaman açığa çıkan kullanılmamış fişlere, farklı araçlara ait plakalar girilerek aracın bağlı olduğu şirkete yakıt masrafı yazılmasına neden olabiliyordu" ifadelerine yer verdi.
Bir şirketin, açığa çıkan ama kullanılmayan fişleri usulsüz şekilde gider gösterebildiğinin altını çizen Önkol, "UTTS de ise her ticari araçta tek bir mali çip (UTB) kullanılabilecek. Sadece bu çip üzerinden bütün petrol dağıtım şirketlerinin istasyonlarından yakıt ikmali yapılacağını, gider gösterilebileceğini ve mali değerde fiş alınabileceğini anlıyoruz" ifadelerine yer verdi.
Yeni sistemde her araçta sabit bir çip olacağına vew bu araç her petrol dağıtım şirketinin istasyonundan yakıtını alabileceğine dikkat çeken Alper Önkol, "Çip aracılığıyla aracın plakası pompa ödeme kayıt cihazına otomatik gidecek ve ödemesi istasyonda yapılacak. Ancak araç sahibi şirket, bir petrol dağıtım şirketiyle anlaşırsa yakıt aldıktan sonra pompa ödeme kayıt cihazına mali değeri olmayan bir bilgi fişi alacak ve bu ikmale ait faturalama ve ödeme sonradan gerçekleştirilecek" açıklamasında bulundu.
Araç sahiplerinin istasyonlardan gerçekleştirdiği yakıt alımlarında istasyon görevlisi tarafından elle girilecek plaka bilgisi üzerinden alınan yakıta ait ödeme kayıt cihazı fişinin gider olarak gösterilemeyeceğinin altını çizen Önkol, "Bu doğrultuda mevcut taşıt tanıma sistemi ile UTTS’nin bir süre paralel devam etmesi kolaylık sağlayabilir" diye konuştu.
Türkiye'de şu an da 12 bin 500 akaryakıt istasyonu bulunuyor. Taşıt tanıma sistemine sahip araç sayısı ise 3 milyon 500 bin seviyesine yakınlaşıyor.
Şirketler tarafından filolarında bulunan araçların yakıt alımlarını kolaylaştırmak ve giderlerini izlemek amacıyla getirilen taşıt tanıma teknolojisi, Türkiye’de yaklaşık 25 senedir kullanılıyor.
Sektör yetkililerinin aktardığı bilgilere göre, UTTS’nin 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren zorunlu olmasıyla söz konusu 3 milyon 500 bine yakın araca UTB isimli yerli çipin takılması, 12 bin 500 adet seviyesindeki istasyona ise bu çipleri tanıyacak sistemin kurulması gerekli.
SON DAKİKA! Motorine yarın 2.23 TL zam geliyor: Bir depo artık 100 TL daha pahalıya doldurulacak!
Otomotiv üretimi 1 milyon adedi geride bıraktı!