16 / 11 / 2024

Akçakoca Balıkçı Barınağı Çalıştayı'nda mendirek ele alındı!

Akçakoca Balıkçı Barınağı Çalıştayı'nda mendirek ele alındı!

Akçakoca Kent Konseyi ve Düzce Üniversitesi Biyolojik Çeşitlilik Uygulama Araştırma Merkezi (DÜ-BİYOM), Akçakoca Balıkçı Barınağı Çalıştayı düzenledi. Sözkonusu çalıştayda mendireğin balıkçılık, turizm ve mühendislik açısından önemine değinildi.




Sözkonusu çalıştay, 2013 yılında yapılsa da ilçedeki gündemini koruyor. Çalıştayda, balıkçı barınağında yapılması planlanan ilave mendireğin balıkçılık, turizm ve mühendislik açısından önemine değinildi. Akçakoca Kent Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Yaman, çalıştayda Akçakoca Balıkçı Barınağının geleceği konusunda durum değerlendirmesi yapıldığını, ayrıca yapılması gündemde olan üave mendireğin balıkçılık, turizm ve mühendislik açısından ele alındığını belirtti. Akçakoca'nın Karadeniz'in turizm ve tarihi ilçelerinden biri olduğunu belirten Yaman, çalıştayda ilçenin sivil toplum kuruluşları temsilcüerinin, idarecilerin ve halkın; düşünce, tespit ve geleceğe yönelik kaygılarının dile getirildiğini aktardı. 


Akçakoca Balıkçı Barınağı Çalıştayı, Düzce Üniversitesi Biyolojik Çeşitlilik Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Akil Ketenin oturum başkanlığında yapıldı. Çalıştay da projenin uygulayıcısı Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 13'üncü Bölge Müdürlüğü adına İnşaat Mühendisi Erdem Öncebe "Mühendis Gözüyle Akçakoca Balıkçı Barınağı" sunumunu yaptı. Öncebe, balıkçı ba^hağına yapılması planlanan ilave mendirekle ilgili, yatırıma karar verme süreci konusunda bilgi verdi. Bu süreç içinde tespit edilen mevcut sorunlar ve sorunların çözümlerini ortaya koyan Öncebe, projedeki gelişmeleri paylaştı. Öncebe, gündemde olan üave mendireğin şekline karar verme sürecinde göz önüne alınan alternatifleri katılımcılarla paylaştı. 


'Balıkçı Gözüyle Balıkçı Barınağı' sunumunda da Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve DÜ-BİYOM Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Deniz Yağlıoğlu, Akçakoca Balıkçılığı ve Sosyo Ekonomik Yapısı' adlı çalışmasından elde edilen verileri katılımcılarla paylaştı. Yağlıoğlu, balıkçıların barınağın mevcut durumundan kaynaklı duyduğu rahatsızlığı ve yaşadığı mal ve can kayıpları hakkında düşünceleri katılımcılara anlattı. 

Düzce Üniversitesi Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksek Okulu Öğretim Üyesi, Düzce Meslek Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Arif Güngör 'Turizmci Gözüyle Akçakoca Balıkçı Barınağı' başlıklı sunumunda mevcut durumunun turizm için önemini ve gelecekte turizmin nasıl verimli hale geleceği konularında görüşlerini paylaştı. Güngör, turizm otoritelerinin balıkçı barınağına bakışını değerlendirdi. 


'Balıkçı ve Şehir' sunumunda ise Akçakoca Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Mustafa Karakaş, balıkçı barınağı projesine neden ihtiyaçlarının olduğunu ifade etti.' Karakaş konuşmasında balıkçıların turizme önem verdiğini ve turizmin ve şehrin folklorik yapısının bir değeri olduğunu vurguladı. Balıkçüarm, Akçakoca balıkçı barınağında her türlü işbirliğine açık olduğunu söyleyen Karakaş, "Balıkçıların, balıkçı barınağının en önemli bileşeni olduğu unutulmamalı" dedi. 


"Muhtemel sorunlar bilimsel yöntemlerle tespit edilmeli" Akçakoca Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Sinan Tezel ile Akçakoca Sanayi ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Vural, çalıştay sonunda kaygıları dile getirdi. Akçakoca halkının ilave mendireğin yapılmasının ardından kıyılarda meydana gelmesi muhtemel sorunların daha detaylı araştırılması yönünde talepleri dile getirildi. Akçakoca Balıkçı Barınağı Çalıştayı'nın sonuç raporunda, balıkçı barınağının mevcut haliyle balıkçıların kullanımına yeterli hizmeti veremediği belirtildi. Raporda, bu proje kapsamında mevcut barınağın üst yapıları ve barınak içinin düzenlenmesinin mutlaka proje kapsamı içine alınması gerektiği kaydedildi. Ayrıca, Akçakoca için önemli bir yatırım fırsatı olan projenin, yapım aşaması ve sonunda ilçede meydana getirmesi muhtemel sorunların kıyılara olumlu veya olumsuz etkilerinin bilimsel yöntemlerle tespit edilmesi gerektiği belirtildi. Bu doğrultuda Demiryollar Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü ta. ı'âjiı?^a)l;üniversiteler ile işbirliği yapana# sı gerekliği vurgulandı. 


ŞUBAT 2015 Timko Makine ihracatım artıracak Rulo sac işleme hatları ve endüstriyel ekipman alanında faaliyet gösteren Timko Makine, tasarım, üretim ve servis üe hizmet veriyor. Üretimlerinin yüzde 80'ini ihraç ettiklerini bildiren Timko Makine Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Atar, başlıca dış pazarları arasında I^usya, Almanya, Kazakistan, Cezayir ve Dubai'nin bulunduğunu söyledi. 2015 yılında ihracatlarını artırmayı hedeflediklerini kaydeden Atar, "Mevcut imalat yerinin yetersizliği sebebiyle Akçakoca'da kurulacak OSB'de, yer tahsisi için başvurduk. OSB'nin kurulması ile ihracata dönük imalat kapasitemiz de artacak" diye konuştu. 

Özellikle 2013 ve 2014 yıllarında metal sanayiine ek olarak, yerel ve uluslararası talepleri de değerlendirmek amacıyla madencilik sektörü için poliüretan elek üretimi, metal sektörü için poliüretan kaplama işlemi ve Kazakistan'da izolasyonlu boru üretimi faaliyetleri gerçekleştirdiklerini anlatan Sezgin Atar, şöyle devam etti: "Firmamızın 2015 yılı planlarında da çelik üretimi yapan firmalar ve çelik servis merkezlerine ağırlık verecek. 


Bu noktada cüruf taşıma, rulo taşıma gibi talepleri karşılayan ve 350 ton kapasiteli ağır hizmet taşıyıcılar ve forkliftler üreten Kanada menşeli Paling firmasıyla kurduğumuz işbirliği doğrultusunda bahsi geçen ürünlerin imalatını Türkiye'de gerçekleştirmeyi hedefliyoruz." Kurulacak OSB'nin, ilçenin imalat ve ihracatını geliştireceğini belirten Atar, burada yer tahsisi için başvuruda bulundukları bilgisini verdi. 

Firmanın Karadeniz Ereğli'de 2009 yılında faaliyete başladığını aktaran Sezgin Atar, üretimini yaptıkları makine ve hatların arasında dilme hatları, boy kesma-boylama hatları, dilme-boylama kombine hatları, pres besleme hatları, rulo ve palet paketleme sistemleri, rollforming, kaynak hatları, esnek üretim hatları ile talebe özel tasarım ve ekipmanların bulunduğunu dile getirdi. 


Sevinç, yeni tesini devreye alacak Mobilya sektöründe bölgesinde marka olmayı hedefleyen Sevinç Ticaret, üretimde atılım yapmaya hazırlanıyor. 1968 yılında kurulan ve yorgan üretimi ile faaliyetlerine başlayan firma, bugün itibarıyla yorgan üretiminin yanı sıra proje bazlı mutfak dolabı, yatak odaları, genç odaları için mobilya üretimi yapıyor. 

Firma ayrıca; çelik eşya, ev eşyaları ve çocuk gereçleri ticareti yapıyor. 2015 yılının kendileri açısından üretimde atılım yılı olacağını kaydeden Sevinç Ticaret Genel Müdürü Oğuzhan Sevinç, "Bu yıl 5 bin metrekare kapalı alana sahip yeni tesisimizi faaliyete geçirmeyi hedefliyoruz. Bugün itİ^anyta^aklaşık 3îbin ıptttekiırelik kapalı alanda imalatımızı sürçtürüyoruz! 2015 yılında 8 bin metrekarelik alanda imalat, 2 bin metrekarelik alanda satış için gerekli yatırımlarımızı yaptık" diye konuştu. Bugüne kadar hiçbir teşvik ve desteklemeden faydalanmadıklarını bildiren Sevinç, "Yeni tesisimizle birlikte Ar-Ge çalışmalarına da ağırlık vereceğiz. Şirketin edindiği tecrübe ve birikimle kendi imkanlarımızla teknolojiden faydalanarak alanımızda marka olma yolunda ilerliyoruz" dedi. 


2014 yılında şirketleşme yoluna gittiklerini ve aile şirketi kurduklarını belirten Oğuzhan Sevinç, "Geldiğimiz noktada kurucumuz babam Salih Sevinç'in 2014 yılında vefatıyla, ağabeyim Uğur Sevinç ile birlikte aile şirketimizi kurduk. Firma bünyesinde' proje bâzlf rtıöbilya imalatı yapıyoruz" t)ifgisıni verdi


Dünya Sektörel ek


Geri Dön