29 / 04 / 2024

Akçay Barajı'nda çalışmalar hız kazandı!

Akçay Barajı'nda çalışmalar hız kazandı!

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Akçay Barajı'nın tamamlanması için çalışmalara hız verdi. Baraj bittiğinde göle hayat vermesinin yanı sıra Türkiye'de ilk kez isale hattı üzerinden elektrik üreten sistem unvanını da alacak.



Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Sapanca Gölü'ne nefes aldıracak olan Akçay Barajı'nın tamamlanması için çalışmalara hız verdi. Baraj bittiğinde göle hayat vermesinin yanı sıra Türkiye'de ilk kez isale hattı üzerinden elektrik üreten sistem unvanını da alacak. 


Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Doç. Dr. Rüstem Keleş, Pamukova Eskiyayla havzasında yapımını sürdürdüğümüz Akçay Barajı yapım çalışmaları ile şehre alternatif içme suyu kaynağı kazandıracaklarını söyledi. Keleş, "Proje kapsamında Akçay ile Hızırilyas İçme Suyu Arıtma Tesisleri ni entegre edecek. Bu hat için 48 kilometrelik çelik isale hattı döşenecek. Bu hattın 13 kilometresi tamamlandı. Çalışmalar kapsamında Türkiye'de ilk kez isale hatları üzerine hidroelektrik santrali kuracağız. Yılda ortalama 40 milyon kilovat olan enerji üretim kapasitemizi 80 milyon kilovata kadar çıkaracağız" dedi. Baraj ile ilgili teknik bilgi de veren Keleş, "Gövde çalışmalarımıza başladık. Akçay Barajı gövdesi 65 metre yüksekliğe sahip olacak. Akçay Deresi'ni yönlendirdiğimiz 291 metrelik tünelde de çalışmalarımız tamamlandı. Hayata geçirdiğimiz projeyle şehrimize 40 milyon metreküplük içme suyu kaynağı kazandıracağız. Bu sayede Sapanca Gölü nden de önemli ölçüde tasarruf sağlanacak" dedi.

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ise, "Şehrimizin geleceği adına büyük önem taşıyan bir yatırımı daha hayata geçirdik. İçme suyu barajımız sayesinde Sapanca Gölü'nden de tasarruf etmiş olacağız. Her fırsatta altyapıda sıfır sorun hedefiyle çalışmalarımıza devam ettiğimizi ifade ediyoruz. Şu anda şehir genelinde 300 milyon TL'yi aşan altyapı yatırımımız devam ediyor. 2023'e kadar toplanı 1,2 milyar TL'lik yatırımın çalışmaları yapıldı, süreç devam ediyor. İlçelerimizin gerek içme suyu gerekse kanalizasyon ihtiyaçlarına uzun yıllar hizmet verecek modern çözümler üretiyoruz" ifadelerini kullandı. 


Sabah Doğu Marmara


Geri Dön