06 / 05 / 2024

Akif Kemal Akay: İmar planlarında bilimsel veriler yok sayılıyor!

Akif Kemal Akay: İmar planlarında bilimsel veriler yok sayılıyor!

Cumhuriyet Halk Partisi ( CHP ) Adana Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Akif Kemal Akay, kentte afet yönetimi konusunda atılan kayda değer bir adımın olmadığını bildirdi...



Adana'nın geçmiş dönemlerde yaşadığı afetlerde telafisi mümkün olmayan can ve mal kayıpları yaşadığını anımsatan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)  Adana  Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Akif Kemal Akay, kentte afet yönetimi konusunda atılan kayda değer bir adımın olmadığını bildirdi. Yaşanan can ve mal kayıplarının doğa olayları nedeniyle değil, insan eliyle gerçekleştirilen ve doğaya uyumlu olmayan hatalı uygulamalar sonucu yaşandığını belirten Akay, "Afetlerden hala ders alabilmiş değiliz. Yerel yönetimlerin afet yönetimi konusunda önemli eksikliklerimiz var ve bu eksiklikler nedeniyle bir deprem ya da sel durumunda yine can ve mal kaybı yaşanabilir" dedi. 


"DOĞAYLA UYUMLU OLMAYAN UYGULAMALARIN SONUCU" 

Afetlerin sadece "doğa olayı" olarak değerlendirilmesinin yanlış olduğunu kaydeden CHP Adana Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Akif Kemal Akay, afetlerin doğayla uyumlu olmayan, daha çok ranta dayalı yanlış uygulamaların bir sonucu olduğunu vurguladı. Afet yönetimi konusunda yerel yönetimlerin önemli sorumluluklarının bulunduğunu hatırlatan Akay, afet yönetimi konusunda hala ilkel yöntemlerin kullanıldığını savundu. 


"AFETLERDEN DERS ALMADIK" 

Afetlere karşı planlı bir hazırlık yapılması gerektiğini ifade eden CHP'li Akay, yeterli teknik ve teknolojik donanımlarla birlikte "Kent ve Coğrafi Bilgi" sistemlerinin de önemli eksiklikler olduğunu söyledi. Adana'nın geçmişte defalarca kez deprem ve sel felaketleri yaşayan bir kent olduğuna dikkati çeken Akay, "1998 depremi de yaşanan bu felaketlerden biri olmasına karşın hala gereken dersin alındığını söylemek ne yazık ki mümkün değil. Doğa olaylarının yaşandığı dönemlerde oluşabilecek felaketlere karşı bir planlamanın yapılması ve gereken önlemlerin alınması zorunluluk" diye konuştu. 


"ADANA'DA AFET SENARYOLARI YOK" 

Adana'da afet senaryolarının olmadığını kaydeden CHP Adana Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Akif Kemal Akay, "Örneğin deprem kuşağı üzerinde bulunan Adana için bir deprem senaryosunun hazırlanması ve bu senaryo kapsamında olası en büyük şiddetteki depreme karşı * . 

4i l> F jp önlemlerin alınması yaşamsal öneme sahiptir" şeklinde konuştu. 


"İMAR PLANLARI RANTA DAYALI YAPILIYOR" 

CHP'li Akay, başta jeofizik ve jeoloji mühendisleri olmak üzere, konuyla doğrudan ilgili tüm paydaşların katılımıyla kentin ve kentlinin geleceği için geniş kapsamlı bir planlama yapılmasının elzem olduğunu söyledi. Akay, "Deprem kuşağında yer alan Adana'da bugün imar planları jeofizik ve jeolojik verilere göre değil, ranta dayalı olarak yapılıyor. Bilimsel verilerden yoksun, günü kurtarmaya yönelik belli bir kesime rant sağlayacak uygulamaların olası bir afette bedeli çok ağır olacaktır. Bilimden yoksun uygulamalarla kentin sağlıklı yönetimi mümkün değildir" dedi. 

Fay hatlarının, heyelan bölgelerinin, sel kuşaklarının saptanıp işlendiği bilimsel haritaların oluşturulması ve bu veriler doğrultusunda gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurgulayan CHP'li Akay, kentsel dönüşüm adı altındaki uygulamaların da rant için yapılmaması gerektiğini vurguladı. Akay, "Kentsel dönüşüm öncelikle deprem, sel, heyelan riski taşıyan alanlarda yapılmalıdır. 


Bu alanlardaki riskli yapıların belirlenmesi ve buralarda yaşayan insanların kamu yararı adına afet riski olmayan alanlara taşınması gerekli. Adana'da bugün en ufak bir yangına bile müdahale etmek çok zor. 

Çünkü Adana, yerleşim yerlerinin sıkışıklığı, yolların darlığı ve trafik bilincinin sorunlu olduğu bir kente dönüştü" diye konuştu.


Çukurova Press 


Geri Dön