16 / 05 / 2024

Akıllı telefon satışlarında sert düşüş! Umutlar o markaya bağlandı!

Akıllı telefon satışlarında sert düşüş! Umutlar o markaya bağlandı!

Akıllı telefon satışlarında sert bir düşüş yaşanıyor. Küresel akıllı telefon satışlarında son durum ne? İşte detaylar!



Counterpoint Research raporunda mayıs ayında, bir önceki aya göre yüzde 4 ile bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 10 düşüş ile 96 milyon adede gerilediği görüldü. Satışların, aylık olarak üst üste 2., yıllık bazda ise art arda 11. ay da düşüş kaydettiği belirtildi. Raporda, “2020'deki ilk Covid-19 dalgasını takiben 'V' şeklinde bir toparlanmadan sonra bile akıllı telefon pazarı hala pandemi öncesi seviyelere ulaşmış değil” yorumu yapıldı.  2013 yılı sonunda aylık satışlarda 100 milyonu geçen pazarda, bu rakam 2020 yılına hep 100 milyonun üstünde kaldı. Koronavirüs ve sonrasında yaşanan çip krizinin etkisiyle 100 milyonun altına sert bir düşüşü gören pazar, 2020 yılı bitmeden yine hızlı bir toparlanmayla aylık 100 milyon satış rakamının üzerine çıkmayı başardı.

2021 yılında akıllı telefon pazarının arz kısıtlamaları ve Koronavirüs dalgalarından etkilendiği belirtilen raporda, pazarın 2022 yılında da tedarik de yaşanan sorunların tam olarak çözülmemiş olmasına rağmen dengelendiği belirtildi. Rapora göre akıllı telefon pazarında şu anda enflasyon, Çin'in yavaşlaması ve Ukrayna krizi gibi birçok faktör nedeniyle talep düşüşü yaşanmaktadır.

Çin'deki akıllı telefon pazarı, kapanmaların hafiflemesi nedeniyle Mayıs ayında aylık bazda biraz toparlandı, ancak bir önceki mayıs ayının yüzde 17 altında kaldı. Bu duruma, Doğu Avrupa'daki talebi olumsuz etkileyen Rusya-Ukrayna krizinin yarattığı belirsizliği de üzerine eklendi. Counterpoint’in tahminlerine göre akıllı telefon pazarındaki bu olumsuzluklar yaz boyunca devam edecek, ama özellikle Çin'deki normalleşme, teknoloji tedarik zincirlerinin arz ve talep dengesindeki iyileşme ile  daha iyi bir makroekonomik görünüme ulaşarak, yılın ikinci yarısından sonra pazarda kademeli olarak iyileşme beklentisinin oluşmasına zemin hazırlayacak.

Bu iyileşme beklentisinde Çin ve Hindistan'daki okula dönüş, yeni yıl gibi çeşitli promosyon dönemlerinin yanı sıra yılın ikinci yarısında tanıtılacak Apple’ın iPhone 14’ü başta olmak üzere yeni modeller de bu süreçte etkili olacak.

Maaşları arttırma metodu! Yüksek prim aylığı artırır mı? İşte detaylar!

Benzine zam var mı? 13 Temmuz benzin, motorin ve LPG’ye zam var mı?

Enflasyon farkları ne zaman yatacak? 4C emekli memur maaş farkı ne zaman yatacak?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön