23 / 12 / 2024

Akkuyu NGS'nin ÇED başvurusuna red geldi!

Akkuyu NGS'nin ÇED başvurusuna red geldi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Akkuyu NGS Elektrik Üretim AŞ tarafından Mersin Gülnar'daki Büyükeceli Beldesi’nde yapılması planlanan “Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) Projesi”ne ilişkin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu'nu şeklen reddetti...



AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, yaklaşık 3 bin sayfa ve 12 bölümden oluşan rapor, 5 Temmuzda bakanlığa sunuldu. Projeye ilişkin birçok bilgiye yer verilen rapor, bazı konulardaki bilgi eksikliği nedeniyle bakanlığın onayını alamadı. Buna göre Akkuyu NGS Elektrik Üretim AŞ'nin raporun reddine neden olan eksiklikleri gidererek, en geç 3 ay içerisinde raporu bakanlığa sunması gerekiyor.


Konuya ilişkin bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürü Çağatay Dikmen, 5 Temmuzda kendilerine ulaşan raporun içeriğine henüz bakılmadığını anlattı. ÇED raporlarında bulunması gereken bilgilerin şeklen incelendiğini bildiren Dikmen, "Format doğrultusunda alt başlıkların doldurulup gelmesi gerekiyordu. Örneğin proje kapsamında liman ve kıyı yapıları yapılacak. Bunların nasıl olacağı konusunda eksiklikler var. Personelin lojmanları, yaşam alanları gibi konularda eksiklikler var. İçerik olarak incelemedik, şeklen reddedildi" diye konuştu.


Raporun 15 Temmuzda reddedildiğini kaydeden Dikmen, "Üç ay içerisinde düzeltmeler yapılarak bakanlığa sunulması gerekiyor. Bunlar, bu süre zarfında yapılamayacak şeyler değil. Bunlar, çok ayrıntılı bir rapor olduğu için gözden kaçmış olabilir" değerlendirmesinde bulundu.


- Rapor


Proje tanım ve amacı ile proje için seçilen yerin konumundan başlayarak, projenin sosyal ve ekonomik boyutları, fiziksel, biyolojik çevrenin özellikleri, doğal kaynakların kullanımı, sosyo-ekonomik çevrenin özellikleri gibi pek çok konuda detaylı bilgiler içeren “Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesinin" ÇED raporunda, kamuoyu tarafından sıklıkla sorulan depremsellik, deniz suyu sıcaklığı, atıkların bertarafı, tarım ve hayvancılık ile hava, su ve toprağın durumu gibi konularda da bilimsel gözlemler ve detaylı araştırmalar sonucu elde edilen bilgiler yer alıyor. Eksik bilgilerin 3 ay içerisinde tamamlanmasının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunulacak rapor hakkındaki karar Akkuyu NGS AŞ’ye bildirilecek. 


Akkuyu Nükleer Santral Projesi için yürütülen ÇED çalışmaları kapsamında ÇED Başvuru Dosyası 2 Aralık 2011 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunulmuştu. Daha sonra 29 Mart 2012 tarihinde santralin yapılacağı Büyükeceli Beldesi’nde Halkın Katılımı Toplantısı gerçekleştirilmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda yapılan toplantı sonrası komisyonca belirlenen ÇED Raporu Özel Formatı ise 21 Mayıs 2012 tarihinde verilmişti.


AA


Geri Dön