Akkuyu Nükleer Santrali'nin inşaatı bugün başlıyor!
Türkiye’nin ilk nükleer enerji santralı Akkuyu'nun temeli bugün atılıyor. Santral, yılda 35 milyar KWH enerji üretecek. Toplam 20 milyar dolarlık yatırımla yapılacak Akkuyu'nun ilk üniteleri 2020'de faaliyete geçecek.
MERSİN'İN Gülnar ilçesi Büyükeceli Mahallesi'nde inşaa edilecek olan Türkiye'nin ilk nükleer güç santralı olan Akkuyu’nun temeli bugün düzenlenecek törenle atılacak. Toplam 20 milyar doların üzerinde yatırım öngörülen projede, ilk ünitelerin 2020’de 3. ve 4. ünitenin ise 2022’de devreye girmesi bekleniyor. Mersin'de inşa edilecek Akkuyu Nükleer Santral Projesi kapsamında, Akkuyu Nükleer Deniz Yapıları İnşaatı Temel Atma Töreni bugün gerçekleştirilecek. Törene, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rus Devlet Nükleer Şirketi Rosatom Genel Müdürü Sergey Kiriyenko ve Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Fuad Akhundov katılacak.
3 bin 500 kişiye istihdam imkanı
Akkuyu Santral'ının inşaat aşamasında 12 bin, çalışma aşamasında ise 3 bin 500 kişiye istihdam sağlanacağı belirtiliyor. Rusya’da eğitim alan Türk mühendislerin görev yapacağı santralde, yıllık 35 milyar KWH elektrik üretilmesi hedefleniyor. Türkiye’nin yüzde 14’lük enerji ihtiyacını karşılayacak bu oranla, ithal edilen doğalgazdan yıllık 7,2 milyar dolar tasarruf edilmesi hedefleniyor. Toplam 20 milyar doların üzerinde yatırım öngörülen projede, ilk ünitelerin 2020’de 3. ve 4. ünitenin ise 2022’de devreye girmesi bekleniyor.
DOĞAYI TAHRiP ETMEYECEK
Enerji Piyasaları Zirvesi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şunları söylemişti: “Türkiye'nin Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) gibi, Kuzey Irak petrollerinin Ceyhan'dan dünyaya satışı, Akkuyu ve Sinop nükleer santralleri gibi enerji projelerinin kimleri, niçin rahatsız ettiğini gayet iyi biliyoruz. Doğal zenginliklerimizi kirletmeden, tahrip etmeden elimizdeki imkanları en iyi şekilde değerlendireceğiz."
DEPREME DAYANIKLI
Fukushima’daki yaşanan kazadan ders alınarak yapılan santralde, çok kademeli emniyet sistemi ve elektrik kesildiğinde reaktörü kapatan, pasif ısı giderme sistemi gibi sistemler uygulandı. 9 şiddetinde bir deprem anında güvenli kapanacak olan santral, ayrıca 8 şiddetinde depreme de dayanabilecek. Santralın güvenliği içiçe geçmiş çok kademeli bir sistem ile sağlanacak.
Akşam / Miray Çimen