28 / 04 / 2024

AKM'nin açılışı için geri sayım başladı!

AKM'nin açılışı için geri sayım başladı!

2019 yılında inşasına başlanan AKM'nin rötuş işlemleri tamamlandı. Yeni kültür merkezi 29 Ekim'de açılacak. 



Taksim'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 98. yıldönümünde hizmete açılacak Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) çalışmalar tamamlandı.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 10 Şubat 2019'da temeli atılan ilk AKM'nin mimarı olan Hayati Tabanlıoğlu'nun oğlu mimar Murat Tabanlıoğlu'nun imzasını taşıyan merkezin inşaatının yapımında rötuşlar tamamlandı. 

Açılışa hazırlanan Taksim'deki Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) yeni tabelası asıldı. Alttan led ışıkla aydınlatılan "Atatürk Kültür Merkezi" yazılı tabela, yapının girişinde yerini aldı. AKM'nin girişinde olan opera küresi, 15 bin özel el yapımı kırmızı seramik kullanılarak gerçekleştirildi. 

AKM nin açılışı için geri sayım başladı!

Binanın cephe tasarımında gün ışığından maksimum verim alınması amaçlanıyor çevreci bir anlayışla yeşil çatı sistemi kuruldu. Yeni AKM'de olan büyük salon olarak adlandırılan opera salonu yaklaşık 4 bin 500 metrekare fuaye alanına ve 2040 kapasiteli salona sahip. Salonun sahnesindeki çukur ise 118 kişilik dev bir orkestrayı alabilecek kadar büyüklüğe sahip. 

Sahne mekaniği ve sistemleri dünyanın en önde gelen teknolojisine sahip ek olarak 65 metre sahne derinliğinde, 4 ana sahne asansörü yan ve arka sahnelerde 13 kompansatör asansörü ve üzerlerinde bulunacak 4 hareketli vagondan meydana geliyor. Ek olarak ana sahne üzerinde 1 adet döner sahne vagonu var. AKM'nin bütün salonları akustik, ses, ışık ve görüntü sistemleri olarak en üst seviyede malzemelerle donatıldı.Ek olarak AKM'deki salonların hepsi akustik olarak tasarlandı, kurulacak orkestra kabuğu ile konser verilmesine de olanak tanındı. Eski AKM'deki seramik sanatçısı Sadi Diren duvarı da anısını korumak için aslına uygun şekilde yapılan merkezde, yine eski binanın opera fuayesindeki döner merpen aslına uygun şekilde gerçekleşti. 

AKM'nin iç mekanlarındaki ince iş, asma tavan, cam bölme, cam doğrama, yer kaplama işleri tamamlandı. 5 bloktan meydana gelen ve 30 bin metrekare arsa üzerine kurulu, 95 bin metrekare kapalı alana sahip AKM'nin cephesi ve iç mekanlarındaki doğal taş kaplamalarının tamamı bitirildi. AKM'de 48 bin 705 metrekare büyüklüğünde 4 bodrum, sahne, kulis odaları, fuaye alanları, atölye ve depo alanları, bale çalışma salonları, solist ve orkestra çalışma odaları, kayıt stüdyosu ve prova salonları, sanat galerileri, sergi salonları ve millet kıraathaneleri yer alıyor. 

AKM nin açılışı için geri sayım başladı!

Ayrıca AKM'de yapılan prova salonları, kayıt stüdyosu ve solist ve orkestra çalışma odaları akustik olarak modern bir şekilde tasarlandı.

Projenin içinde Kültür Sokağı da var 

AKM projesinin içerisinde bulunan Kültür Sokağı'nda sanat galerisi, sinema, restoran, kafe, kitap kafe, çocuk sanat merkezi, müzik platformu, kütüphane, tasarım dükkanı ve çok amaçlı salon da yer alıyor.

AKM projesinin bir diğer önemli yanı da Taksim Meydanı'ndan İTÜ Taşkışla Fakültesi ile Atatürk Kitaplığına bağlanarak bölgeye 24 saat yaşayan bir alanı da kazandırdı.Taksim'e yapılan yeni AKM, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 98. yıldönümünde hizmete açılacak.

Atatürk Kültür Merkezi'ndeki son rötuşlar tamamlandı!

Cansu Yılmaz/Emlakkulisi.com


Geri Dön