15 / 11 / 2024

Akseki Sosyal Konutları yöresel çizgisiyle dikkat çekiyor!

Akseki Sosyal Konutları yöresel çizgisiyle dikkat çekiyor!

TOKİ'nin Antalya Akseki'de hayata geçirdiği sosyal konut projesi, bölgenin doğasıyla uyumlu yatay mimari konsepti ve yöresel çizgisiyle dikkat çekiyor...




Batı Torosların güneyinde özgün mimarisi  ve zamana meydan okuyan kentsel ve  tarihi dokusuyla bilinen Antalya Akseki'de, yeni bir sosyal konut projesi hayata geçirildi.  İlçenin kendine has doğasını koruyarak bölgenin geleneksel mimari özelliklerinden izler yansıtılan konutlarda, bir  süre önce yaşam başladı. Yeşilin ön planda olduğu ve sosyal hayatı destekleyen  mekânlara sahip yerleşim, bölge sakinleri için konforlu bir yaşam alanına dönüştü.

TOKİ Haber Dergisi'nde yer alan habere göre, TOKİ'nin, Antalya Akseki'nin Sarıhacılar Mahallesi'nde insan odaklı bir tasarımla projelendirdiği konut alanında, zemin+3 yüksekliğinde 26 bloktan oluşan 3+1 ve 1-1 planda 409 konut ile 7 adet hizmet-dairesi bulunuyor. 57 bin 590 metrekare arazi üzerine inşa edilen yeni yerleşim . erinde 150 kişilik cami, 4 iş yeri ve bir kısmı engelliler için düzenlenmiş 225 adet otopark alanı yer alıyor.

YÖRESEL MİMARİ ÇİZGİLER

Akseki girişinde çam ormanlarının önündeki vadiye kurulan konutların inşasında Akseki'nin geleneksel evlerine sadık kalıncı. Ahşap dokunun korunduğu, üç kat-. kat silmeleri ve payandalar gibi yöresel mimari özellikleri barındıran bloklar üretildi. Çalışmalar, bölgenin sıva kullanılmadan cumbalı ve payandalı şekilde inşa edilen "düğmeli evleri" esas alınarak yürütüldü.

YAŞAYAN MEKÂNLAR

Projede cami ve ticaret merkezi bir meydan oluşturacak şekilde tasarlanırken; konut sakinlerinin etkileşim hâlinde olmaların sağlayan çocuk oyun alanları, basketbol sahası, peyzaj ve çevre düzenlemeleri, fîtness alanları ve parklar ile güçlü sosyal alanlar oluşturuldu. "Yaşayan mekânlar" anlayışıyla dinamik ve bütünlüklü bir sosyal ortam oluşturulurken, başta tarihi ipek Yolu güzergâhı olmak üzere kentsel ve kültürel dokusuyla yöre turizminde önemli yere sahip olan bölgenin gelişimine katkı sağlanması da hedeflendi.

 


Geri Dön