29 / 04 / 2024

Alaeddin Babaoğlu: Yatırımcıların çevre bilinci yüksek olmalı!

Alaeddin Babaoğlu: Yatırımcıların çevre bilinci yüksek olmalı!

Haliç’te uluslararası çevre kriterlerine uygun yaptığı Hilton otelinin ardından aynı bölgede konut inşa edecek olan Amplio şirketinin kurucu ortağı Babaoğlu, mahallelilerin mağdur olmayacağını ve evine geri döneceğini söyledi...



Kentsel dönüşüm ve çevreyle ilgili tartışmalı projeler, İstanbul’un son zamanlarda en çok konuşulan yerel sorunlarını oluşturuyor. Haliç’te inşa ettiği Hilton Garden Inn otelinin ardından aynı bölgede Beyoğlu Belediyesi’nin desteğiyle konut projelerini hayata geçirmeye hazırlanan Amplio ise kentsel dönüşümün çevreci politikalara uygun yapılması gerektiğini savunan bir şirket. Otel ve konut geliştirme konusunda uzman uluslararası yatırımcılar tarafından kurulan Amplio’nun kurucu ortağı ve yönetim kurulu başkanı olan Alaeddin Babaoğlu ile Haliç projelerini konuştuk.


‘Kanunlar uygulanmıyor’

Babaoğlu, dönüşüm çalışmalarının başlangıcını oluşturan Hilton otelinin Haliç’in tarihine ve siluetine uygun bir şekilde yapıldığını; bir otel için görünürlük önemli olsa da bu yapının silueti bozmadığı için “görünmez otel” olarak anıldığını anlattı. Babaoğlu’na göre bunun en iyi göstergesi ise otelin ABD merkezli “Enerji ve Çevreci Tasarımda Liderlik” alanında derecelendirme sistemi olan LEED’ten altın sertifika alması. Enerji tasarrufu, doğaya saygılı bir inşaat olması ve inşaat sırasında az çöp üretmeye odaklanılması, bu sertifikanın kazanılmasını sağlayan etkenlerden. Otelin çevreci yapısının kentsel dönüşüm çalışmaları için de örnek oluşturduğunu belirten Babaoğlu, projeleri yapmadan önce “çevresel etki değerlendirme çalışması” yaptıklarını dile getirerek, “Yurtdışında bu çalışma olmadan finansman alamıyorsunuz. Yatırımcının bu konuda bilinçli olması önemli” ifadesini kullandı. 25 yıl boyunca Avrupa, Afrika, Ortadoğu, Asya ve Amerika’da otel ve resort geliştirme alanında çalışan Babaoğlu’na göre özellikle Batı devletleriyle Türkiye arasında yatırımlara uygulanan çevre kriterleri anlamında büyük fark var.

Amsterdam ve Hamburg’da da kentsel dönüşüm projelerinde yer alan Babaoğlu, Türkiye’de çevreyi koruma kanunlarının yeterli olduğunu ancak uygulamak için irade gerektiğini aktararak, “Bir ülke ne kadar zenginleşirse hassasiyet o kadar artıyor. Bizimkisi gibi gelişen ve dinamik ülkelerde ne yazık ki yatırımlar hemen yapılıyor” dedi.


‘Mağduriyet olmayacak’

Babaoğlu kentsel dönüşüm kapsamında yeni konutların inşa edilmesinin Haliçlileri mağdur etmeyeceğini belirterek şöyle devam etti: “Herkes yerinde konut sahibi oluyor ve borçlandırılmıyor. Herkes yerinde kalacak, hatta komşuluk ilişkilerine kadar gözetildi. Mahallelerine geri dönecekleri gibi burada kapalı bir site de olmayacak.”


Milliyet/Özge Özdemir


Geri Dön