02 / 05 / 2024

Alanya inşaat sektörü temsilcileri 2017'den umutlu!

Alanya inşaat sektörü temsilcileri 2017'den umutlu!

Alanya inşaat sektörü temsilcileri, daralmanın ardından kredi faizlerindeki düşüş ve Tüketici Güven Endeksi'nin yükselmesiyle umutlandıklarını söylediler




Alanya inşaat sektörü temsilcileri, daralmanın ardından kredi faizlerindeki düşüş ve Tüketici Güven Endeksi'nin yükselmesiyle umutlandıklarını söylediler.


Sektörün son durumu değerlendiren Alanya Müteahhitler Birliği (MÜTBİR) Başkanı Mustafa Küçüker, geçmiş yıllara oranla sektörde daralma olduğunu belirtti. 2016 yılında 2015 verilerinin aranır olduğunu belirten Küçüker "Son dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı üzerine kredilerdeki faiz oranlarının biraz da olsa gerilemesi yerli piyasasına etki edecektir. Neticede finansal maliyetler düştü. Ülke üzerindeki olumsuz hava da yavaş yavaş dağılıyor. Devletimizin bu yönde pozitif adımları var. Bir günde olacak şey değil belki ama inşallah daha iyi olacak. Avrupa pazarı da toparlanıyor. Avrupa ve Araplarla beraber 2017 daha iyi olacaktır diye düşünüyoruz" dedi.

'KAYIP İNKAR EDİLEMEZ'

Küçüker, sektörün geniş teşvik paketine ihtiyacı olduğunu ifade etti ve şöyle konuştu: "Geçmiş yıla göre kayıp oranı söylemek yanlış olur ama önceki yıllara göre ciddi fark olduğu da inkar edilemez. Malum, ülkemizin yaşadığı terör olayları, darbe girişimi, insanlarımızı ciddi şekilde etkiledi ve bir dalgalanma yarattı. Teşviklere ihtiyacımız var. Çünkü yeni projeler de bu olaylarla beraber beklemeye geçti. Mayıs-Ekim arası zaten inşaat yasağı nedeniyle durmuştu faaliyetler ama yeni teşviklerle kış dönemi piyasa daha da canlanacaktır. Yakında yeni projeler görmeye başlarız."

'YÜZDE 44 ARTIŞ YAŞANDI'

Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu (TİMFED) Genel Başkan Vekili, İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Sekreteri ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye İnşaat Müteahhitleri Meclis Üyesi ve Genel Koordinatörü Alaaddin Çakır da, konut sektörüyle ilgili olarak hükümetin attığı adımların canlılık yaratmasa da heyecan yarattığını söyledi. Çakır, "Konut sektöründe, hükümetin son yaptığı değişiklikler ve buna bağlı açıklamalar bir hayli heyecan yarattı ama canlılık olmadı, beklenti sürecindeyiz. Tüm Türkiye'de geçen aya göre ilgi ve satışlarda yüzde 44'e varan artışlar var. Banka kredilerindeki değişiklikler de buna etki etti. Konut kredisiyle ilgili çalışmalar önemli hareketlilik yarattı. Cumhurbaşkanımızın sürekli söylediği bir şey var, 'İnşaat sektörü Türkiye ekonomisinin lokomtifi. Eğer inşaat durursa her şey durur' der. Hükümet bu yüzden sektörü yakından takip ediyor" dedi.

'GÜVEN ENDEKSİ YÜKSELİYOR'

Sektörün geride kalan 3 aylık dönemde ciddi sıkıntılarla cebelleştiğini ve Tüketici Güven Endeksi'nin çok gerilediğini belirten Çakır "Geçen yıla oranla satışlar, bu aya gelinceye kadar hatta 2016'nın ilk yarısında neredeyse geçen yılın aynısıydı. Ne düştü, ne de arttı. Ancak 2-3 aydır gerçekten kötü durumda olan bir sektördük. Satışlarda tedirginlik vardı, Tüketici Güven Endeksi çok düşmüştü. Son 20-25 gündür ise heyecan var. 1 haftadır da Tüketici Güven Endeksi'nin yükselişi sürüyor. Bunun da ciddi etkisi olacak. Bizim sektörümüz de aynı turizm gibi. Rusya olayından sonra zora girmiştik. Müşteri portföyümüzün yüzde 80'i Rus. Turizm, Alanya ölçeğinde nasıl sıkıntı yaşadıysa biz de yaşadık ama her şey yoluna giriyor" dedi.



Yeni Alanya




Haber Akdeniz'de Yeni Yüzyıl Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı 


Muratpaşa Müteahhitler Derneği Başkanı Adnan Saraç, 2016 yılında Türkiye genelinde konut satışlarının geçen yıla göre düşük kaldığını, ancak inşaat sektörünün geleceği açısından karamsar bir tablo olmadığını söyledi. 

15 Temmuz darbe girişiminin ardından inşaat sektöründe yaşanan gelişmelerin sektörün canlanmasında önemli bir rol oynadığını aktaran Saraç, "Düşen faiz oranları ve şirketlerin uygulamış olduğu kampanyalar, 2016 yılının son aylarında sektörün toparlanmasını sağladı. Geçen yılki satış rakamlarına ulaşamasak da, sektörün canlanması için atılan bu adımlar, inşaat sektöründeki yatırımların önümüzdeki süreçte artarak devam edeceğini gösteriyor" dedi. 2016 yılının ilk 6 aylık döneminde enflasyonun da etkisiyle artan konut fiyatlarının faiz indirimi ve kampanyalarla, oldukça cazip hale geldiğini ifade eden Saraç, konut fiyatlarının önümüzdeki süreçte artmasını beklediklerini, yatırımcıların bu dönemi değerlendirerek konut fiyatları artmadan harekete geçmeleri gerektiğini belirtti. 

Saraç, Türk halkının gayrimenkulü en güvenli, en çok kazandıran ve en karlı yatırım aracı olarak gördüğünü aktararak, konut satışlarındaki dalgalanmaların, inşaat sektörü açısından karamsar bir tablo oluşturmaması gerektiğinin altını çizdi ve 2017 yılının inşaat sektörü açısından olumlu bir yıl olmasım beklediklerini dile getirdi. 


Akdeniz'de Yeni Yüzyıl 



Geri Dön