29 / 04 / 2024

Alanya'nın altyapı sorununa 65 milyon lira yatırım yapıldı!

Alanya'nın altyapı sorununa 65 milyon lira yatırım yapıldı!

Doğu ilçelerini ziyaret eden Başkan Menderes Türel, gezisinin son durağı olan ALTSO'da 65 milyon lira yatırım ile Alanya'nın altyapı sorununu 3,5 ayda tamamlayacaklarını belirterek "Alanya artık kokmayacak" dedi.



ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, altyapı hizmetlerinde Alanya'ya 65 milyon lira yatırım yapılacağını bildirdi. Başkan Türel, hafta sonu doğu ilçelerine yaptığı ziyarette, Pazar günü Alanya Ticaret ve Sanayi Odası"nda (ALTSO) düzenlediği basın toplamışında, 6360 sayılı Bütünşehir Yasası kapsamında Büyükşehir Belediyesi'nin hizmet ağına giren Alanya'ya yapılacak yatırımlar konusunda açıklamalarda bulundu. Alanya'nın yıllardır tartışılan yeni Çevre Yolu tartışmalarına son vereceklerini belirten Başkan Türel, altyapı ile ilgili de önemli hizmetleri olacağını ve özellikle de arıtmayla ilgili yaşanan pis kokuların bundan sonra yaşanmayacağı müjdesini verdi.




8 AYDA MUTFAK ÇALIŞMASI 


Göreve geldikleri günden itibaren 8 ay boyunca 19 ilçeye yapacakları hizmetleri mutfak çalışması olarak avam proje çalışması yaptıklarını hatırlatan Başkan Türel, "Alanya, dünyanın gözbebeği bir turizm merkezimiz. Birçok sorunu olmasına karşılık çözüm konusunda bugüne kadar bir arpa boyu yol alınmamış. 8 aylık süreyi iyi değerlendirmeseydik netice almamız da mümkün olamazdı. Alanya'nın birçok meselesi var. Özellikle arıtma çalışamaz durumdaydı. Bir kısım kapasitesini doldurmuş bir kısım teknik yetersizliği vardı. Pis suları arıtılmadan denize gönderirsek telafisi mümkün olmayan sonuçlarla karşı karşıya kalırız" şeklinde konuştu. 



MAHMUTLAR KOKUYOR 


"Mahmutlar'dan çok şikayet aldık. Daha çok çalışmamız gereken konularda ikazlarda bulunuldu. Bu güzel turistik mahallemizin kokuyor olması kabul edilebilir mi?" diyerek Alanya'nın altyapı sorunlarına da değinen Başkan Türel, "Bugün Antalya'nın en önemli merkezi Kundu, 2004 yılında biz göreve geldiğimizde kokuyordu. Burnumuzun direğini sızlatıyordu. ASAT Genel Müdürlüğü ile kolları sıvadık. Şu an da kokuyor. 2 yılda çözdük. Biz bunları unuttuk ama neler çektiğimizi biz biliriz. Onun için bu filmi görmüştük. Geçmişte yapılmış arıtmanın teknik eksikliği ve kapasitesinin dolması bizim büyük bir ciddiyetle üzerine eğilmemiz gerektiğini ortaya koydu. Önemli olan sebep bulmak değil çözüm bulmak" dedi. 



3,5 AYDA ALTYAPI BİTECEK 


Manavgat İlçesi'nde 32 milyon liralık tevsii arıtmanın temelini attıklarını da konuşmasında hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, "Manavgat projemizi 3,5 ayda bitireceğiz. Geçmişte bu kadar kısa sürede projeler tamamlanamıyordu. Artık bu hale gelebildik. Alanya'da günde 70 bin metreküp, Mahmutlar'da günde 20 bin metreküp kapasiteli arıtma tesisi, ve diğer mahallelerde ki arıtma tesisleri ile Alanya terfi bomba istasyonlarını rehabilite etmek için kolları sıvadık. Bu yaz sonuna kadar kokan Alanya'yı mis gibi kokan Alanya haline getiriyoruz. Bütün bu çalışmalar turizm sezonuna kadar tamamlanacak" diye konuştu. 




ALTYAPI ÇALIŞMALARI



Alanya'ya yapılacak olan yatırımların maliyet bedellerini de açıklayan Başkan Türel, "Yatırımlar 39 milyon 850 bin lirayı getiriyor. 3-4 ayda bu yatırımı yapabilir hale geldik. İnşallah bu tesislerin açılışında da birlikte olacağız. 2015-2016 yılı içerinde 15 bin metre kanalizasyon şebekesi yapacağız. Bir adet de Kuka kanalı açmakla çözeceğiz. İçme suyu tesislerini de bu kapsamda tamamlayacağız. 

Mahmutlar'm su sorunu hepinizin malumu. Gelecek sene bu sorunu mesele olmaktan çıkaracağız. 15 kilometre yapılacak olan kanalizasyonun maliyeti 4 milyon 050 bin lira. İçmesuyu tesis yatırımı 21 milyon 450 bin lira. Toplamda tüm projelerin maliyeti 65 milyon lira olacak. Artık ne Alanya ne de Mahmutlar kokmayacak" dedi. 



ALANYA'NIN ÇÖP SORUNU 


"Alanya hala çöpün nereye döküleceğini tartışıldığını da hatırlatan Başkan Türel, "Alanya hala çöp tartışılıyor olabilir mi? Türkler'deki katı alık bertaraf tesisi ile ilgili alan tahsisini yeni aldık. Tahsisleri masa masa evrak evrak takip ederek alabiliyoruz. Yani çalışarak oluyor. Çöp konusunda alan tahsisini çözemeyen Alanya'da tahsis sorunu çözüldü. Artık 'Çöpü nereye dökeceğiz' denilmeyecek. Artık çöpten elektrik üretilecek. 77 bin 890 m2 bir alana yapacağız bu tesisi. Gazipaşa'nın katı atıklarını da elektriğini dönüştürüp bölgesel bir atık tesisi kurmuş olacağız. Bu gibi konuları sizlerle geçmişteki üzüntüleri sevince dönüşmüş olarak paylaşmak çok önemli" dedi. 




DİM ÇAYINA KÖPRÜ 


Alanya'da ALTSO ile birlikte bölge toptancı hali projesi uygulayacaklarını da belirten Başkan Türel, "Seçimlerden önce Alanya ya geldiğimde Dim çayının üstüne bir köprü yapılması gerekliği bana iletildi. DSİ'nin yapması gereken bir konu için görüşmelerde bulunduk. Ancak DSİ yapamayacağını bildirince kolları sıvadık ve 40 metre yüksekliğinde bir köprü tasarladık. Bu köprü çift şeritli gidiş ve gelişli olacak. Teknik çalışmalar tamamlandı. Uygulama projesi tamamlandıktan sonra 12 köyün ulaşımını dünyanın bir tarafını dolaştırıp götürmeyeceğiz. Bu mesele de çözülecek" şeklinde konuştu. 



ALANYA ÇEVRE YOLU 


Alanya'nın yıllardır tartışılan yeni çevre yolu konusunda da çözüm aşamasına gelindiğinin altını çizen Başkan Türel, "Geçmişte bir güzergah çalışması yapılmış ama yol üzerinde evler oluşmuş. Projenin yapılamadığını gördük ve karayolları ile birlikte alternatifli proje üzerinde anlaştık. Belediye olarak 3 güzergah üzerinde biz çalışalım istedik. Bu güzergahları da bire indirelim dedik. Birinci etabı Cikcikli'den Kargıcak'a kadar 17 km. ikinci etap Kargıcak'daıı Yeşilöz'e kadar 15 km olacak. 

2015 yılında proje tamamlandığında 2016 yılında yatırım programına aldıracağız. Projeyi biz hazırlıyoruz, yolu ise karayolları yapacak" dedi. Türel, konuşmasının sonunda Alanya Kargı Çayı'nda 27 bin m2 alanda rekreasyon çalışması yaparak yeşil alan kazandıracaklarını da sözlerini tamamladı. 


Hürses


Geri Dön