02 / 05 / 2024

Ali Kibar: Enerji Bakanlığı’nda yatırım kontrol birimi kurulmalı!

Ali Kibar: Enerji Bakanlığı’nda yatırım kontrol birimi kurulmalı!

ICCI 2014 – 20. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı öncesinde 1’nci Enerji Sektör Buluşması’na TEİAŞ Genel Müdürü Kemal Yıldır ve Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO’su Ali Kibar katıldı...



Ali Kibar, enerji yatırımlarının hayata geçmesi için yaklaşık 10 yıl, nükleer enerji düşünüldüğünde ise bu sürenin 20 – 23 yıl seviyesinde olduğunu belirterek, bu sürenin düşürülmesi için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı içerisinde yatırım kontrol birimi kurulmasının süreci hızlandıracağını söyledi.


ICCI 2014 – 20. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı öncesinde Sektörel Fuarcılık tarafından düzenlenen 1’nci Enerji Sektörü Buluşması ICCI Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Selahattin Çimen başkanlığında düzenlendi. Toplantıda ICCI 2014 Konferans Programı ile Türkiye’deki enerji sektörü değerlendirildi.

TEİAŞ Genel Müdürü Kemal Yıldır “EPİAŞ ve Elektrik Piyasası’nın Değerlendirilmesi”, Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO’su Ali Kibar ise “Yatırımcı Gözünden Enerji Sektörünün Değerlendirmesi” konulu birer sunumla toplantıda yer aldılar.


Enerji projeleri için yatırım kontrol birimi kurulmalı


Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO’su Ali Kibar, enerji yatırımlarının hayata geçmesi için 10 yıl, nükleer enerji düşünüldüğünde ise 20 – 23 yıl kadar bir süreye ihtiyaç olduğunu hatırlatarak, bu zamanın azaltılması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı içerisinde yatırım kontrol birimi kurulmasının süreci hızlandıracağını söyledi. Ali Kibar ayrıca orman alanlarıyla ilgili ortaya çıkan sıkıntıların azaltılması, projelerin inşaat süreçlerinin verilecek teşviklerle hızlandırılması, askeri bölgelerde yer alan yatırımlara esneklik sağlanması gerektiğinin altını çizerek “Artan harç, vergi yüklerinin ise yatırımcıya ek maliyet yaratıyor. Burada da yerli ve yabancı yatırımcının önü açılmalı. Yatırımlarda yerli kaynak ve teçhizatların daha fazla kullanımı için ilave teşvikler düşünülmeli. Enerji'de 2023 hedeflerine ulaşılabilmesi için yatırımlara önemli kolaylıklar getirilmeli.” dedi.



EPİAŞ’ın kuruluşu kısa zamanda tamamlanacak


TEİAŞ Genel Müdürü Kemal Yıldır ise Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi’nin (EPİAŞ) kuruluş aşamaları hakkında son bilgileri paylaştı. Mart 2013 tarihinde çıkan Elektrik Piyasası Kanunu’nun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içerisinde hazırlanacak ana sözleşmenin ticaret siciline tescil ve ilanı ile faaliyete geçeceği ancak bu sürecin devam ettiğini kısa bir zaman sonra tamamlanacağını belirtti. Yıldır, EPİAŞ’ın sermayesinin 60 milyon TL olduğunu söyleyerek her biri 1 TL itibari değerde 60 milyon adet paya bölündüğünü aktardı ve şöyle devam etti:


 


“EPİAŞ’ın yüzde 30 hissesi TEİAŞ’e, yüzde 30 hissesi Borsa İstanbul’a geri kalan yüzde 40 hissesi ise EPİAŞ’ta yer alacak piyasa katılımcıları özel şirketlere ait olacak şekilde düzenlenecek. EPİAŞ Yönetim Kurulu’nun bir üyesi bağımsız, 2 üyesi TEİAŞ’tan, 2 üyesi Borsa İstanbul, 2 üyesi de pay sahibi piyasa katılımcıları tarafından aday gösterilen toplam 7 üyeden oluşacak ve  münhasıran gerçek kişiler arasından Genel Kurul tarafından seçilecektir.



Geri Dön