27 / 12 / 2024

Ali Münif Yeğenağa Caddesi’ndeki çalışmalar ödenek gelmediği için gecikti!

Ali Münif Yeğenağa Caddesi’ndeki çalışmalar ödenek gelmediği için gecikti!

Adana Büyükşehir Belediyesi’nin Ali Münif Yeğenağa Caddesi’nde sürdürdüğü tarihi mirasın korunması ile ilgili çalışmalardaki gecikmenin İl Özel İdaresi’nin taahhüt ettiği 2 milyon TL ile ilgili taahhüdünü yerine getirmemesi olduğu belirtildi...




Adana Büyükşehir Belediyesi’nin Ali Münif Yeğenağa Caddesi’nde sürdürdüğü tarihi mirasın korunması ile ilgili çalışmalardaki gecikmenin İl Özel İdaresi’nin taahhüt ettiği 2 milyon TL ile ilgili taahhüdünü yerine getirmemesi olduğu belirtildi. 


Büyükşehir Belediyesi Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamada, belediyelerin emlak vergilerinden kesilen paralarla İl Özel İdaresi bir kaynak oluşturulduğu hatırlatıldı. Belediyenin de yasa gereği bu kaynaktan para talep ettiği belirtilen açıklamada, yasada yer almasına karşın ne taahhüt edilen paranın aktarıldığını ne de verilmeyen paranın nereye kullanıldığının açıklandığı ifade edildi. 


Açıklamada yaşanan süreç resmi yazışmalara dayanılarak şöyle aktarıldı: "Belediyemiz 25.01.2013 tarihinde Ali Münif Yeğenağa Caddesi’ndeki çalışmalar için kullanılacak 3 milyon 601 bin TL’lik harcamanın yüzde 60 oranında karşılanması için İl Özel İdaresi’ne resmi yazı ile başvurdu. Yazıda, “Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıklarının Korunmasına Ait Katkı Payına Dair Yönetmelikte Belediyeler 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunun 8 ve 18. Maddeleri uyarınca mükellef hakkında tahakkuk eden Emlak Vergisi’nin yüzde 10’unu taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına ayrılmış katkı payını görev alanlarında kalan kültür varlıklarının korunması ve değerlendirilmesi amacıyla kullanabilmektedir. Bu çerçevede; Taş Mağaza tescilli dükkan, Saat Kulesi, Kapalı Çarşı ve sokak silüetlerinin cephe sağlıklaştırmasında kullanılmak üzere, tahakkuk edecek ödenek ile ilgili gerekli işlemin yapılması hususunda gereğini rica ederim.” ifadeleri kullanılarak taahhüt edilen para talep edildi." 


Ayrıca bu başvuruya ek olarak; koruma bölge kurulunca onaylı restorasyon projesi, yapıya ait fotoğraflar, tahmini restorasyon uygulama yaklaşık maliyeti ve taahhütnamenin konduğunu aktarıldığı açıklamada şu ifadelere yer verildi, “Ancak bu başvuruya cevap gelmeyince ilk yazıdan 5 ay sonra 20.06.2013 tarihinde ikinci bir yazı ile başvuru yinelendi. Bunun üzerine İl Özel İdaresi ilk yazıdan 9, ikinci yazıdan 3 ay sonra 04.09.20013 tarihinde başvurulara cevap verdi. İl Özel İdaresi’nin yazısında, ‘Taş mağaza, tescilli dükkan, Saat Kulesi, Kapalı Çarşı ve sokak silüetlerinin cephe sağlıklaştırmasında kullanılmak üzere Ali Münif Yeğenağa Caddesi sokak sağlıklaştırması 1. etap için ödenek talebiniz Valilik makamınca uygun görülmemiştir.’ denildi. Bunun üzerine belediyelerden kesilerek oluşturulan bu paraların nerelere kullanıldığının sorulmasına rağmen her hangi bir yanıt verilmedi.”


Açıklamanın sonunda defalarca İl Özel İdaresi’ne başvurup, taahhüt edilen kaynağın aktarılmasını istemesine rağmen, olumlu yanıt alınamadığı aktarıldı. 


 

Bugün


Geri Dön