Aliağa Belediyesi 2014-2019 stratejik planı yayınladı!
92 sayfa ve 5 ana konu başlığında toparlanan planda stratejik planlama süreci, mevzuatlar, misyon vizyon ilkeler, stratejik amaç ve hedefler ile izleme ve değerlendirme bölümü bulunuyor...
Aliağa Belediyesi tarafından hazırlanan 2014-2019 Stratejik Planı, Eylül ayı Meclis Toplantısı’nın ikinci oturumunda oylanarak onaylandı.
92 sayfa ve 5 ana konu başlığında toparlanan planda stratejik planlama süreci, mevzuatlar, misyon vizyon ilkeler, stratejik amaç ve hedefler ile izleme ve değerlendirme bölümü bulunuyor.
BÜLENT PINARBAŞI - Sunuş bölümünde bir mesaj yayınlayan Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar “Bizim felsefemiz; önce hedefler koymak, bu hedeflerin çözümü için gerekli işbölümünü yapmak ve doğru yatırımları gerçekleşmektir. Uluslararası projelerimizi hayata geçirmek ülkemizde ve bölgemizde Aliağa’yı örnek bir şehir haline getirmek için tüm gücümüzle çalışacağız” diyerek doğru yatırımlar ve planlamayla Aliağa’yı dünyanın önde gelen şehirlerinden yapmaya hazır ve kararlı olduklarını belirtiyor.
STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ
Hazırlık, araştırma ve analiz, stratejik plan unsurlarının tespiti ve planın yapılandırılması ile performans programının hazırlanması temel adımlarından oluşan stratejik planlama süreci üstlenilen misyon ve öngörülen vizyon çerçevesinde Aliağa Belediyesi’nin kavramsal mahiyetteki orta vadeli stratejik amaçları ve bunlara ulaşmayı sağlayacak sonuç odaklı hedefleri belirliyor.
Stratejik planın hazırlanma sürecinde önem verilen bir başka detay da her düzeydeki kurum mensubunun sürecin tamamına en geniş şekilde katılımının sağlanması olarak gösterilmiş.
ORGANİZASYON YAPISI
Planlama sürecinin gerçekleştiği organizasyon yapısı içinde üst kurul olarak Belediye Başkanı Serkan Acar, Belediye Başkan Yardımcıları Mahmut Kayhan, Adem Yılmaz, Uğur Eren, Mali Hizmetler müdürü Muammer Dolgun, Destek Hizmetleri Müdürü Mustafa Topçu, Emlak ve İstimlak Müdürü Yavuz Candemir, Fen İşleri Müdürü Mete Güzelocak; çalışma ekibi olarak da Mali Hizmetler Müdürlüğü’nden Doğan Şah Aydın, Şenol turgut, Tülay Gitti, Yazı İşleri müdürlüğü’nden Hüseyin Gümüş, Plan ve Proje Müdürlüğü’nden Melis Topuz, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nden Çağatay Güç, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü’nden Abdükadir Demirci, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü’nden Duygu Türkeli Özkan, Destek Hizmetleri Müdürlüğü’nden Gökhan Karataş, Sağlık İşleri Müdürlüğü’nden Funda Özberk, Zabıta Müdürlüğü’nden Yılmaz Bakır, Sosyal Kültürel ve İdari İşler Müdürlüğü’nden Ali Osman Karatekin, Özel Kalem Müdürlüğü’nden Melisa Üstün, Fen İşleri Müdürlüğü’nden Cihan Malhatun, Temizlik İşleri Müdürlüğü’nden Murat Gel ve Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nden Hür Erdem Ünal’ın isimleri verilmiş.
MEVCUT DURUM DEĞERLENDİRİLMESİ
2014-2019 Stratejik Planında ‘Mevcut Durum Değerlendirilmesi’ başlığı altında Aliağa’nın tarihçesi, Kyme, Gryneion, Myrina ve Aigai antic kentlerinin tanıtımına yer verilirken ayrıca Aliağa Belediyesi’nin tarihçesi, coğrafi konumu, nüfus dağılımı, yerleşim konumları, medeni durum, eğitim, engelli sayısı, sağlık, çevre, belediye teşkilatı, insan kaynakları, belediyenin mali yapısı, teknolojik altyapı, fiziksel altyapı, vatandaş beklenti anketi ve GIFT analizine yer verilmiş.
Buna göre 2013 yılı Aliağa nüfus dağılımı 43810 erkek ve 37138 kadın olmak üzere toplam 80948 kişi. Aliağa, bu nüfusuyla İzmir’in 14. Büyük ilçesi olarak belirtilirken, nüfusun yüzde 20,4’ü çocuk, yüzde 36’sı genç, yüzde 34,2’si orta ve yüzde 9,4’ü yaşlı grubunda yer alıyor. Nüfus artış projeksiyonuna göre, Aliağa nüfusunun 2014 yılı sonunda 85100 kişiye ulaşacağı tahmin ediliyor.
EN KALABALIK YENİ MAHALLE…
Nüfus yoğunluğu dünya ortalaması km2 başına 49 kişi, Türkiye’de 93 ve İzmir’de 338 kişi iken, Aliağa’da km2 başına nüfus yoğunluğu ortalaması 310 kişi olarak tespit edilmiş.
Bu hızlı nüfus artışının olumlu olduğu kadar olumsuz yönlerinin de belirtildiği stratejik planda, “Sürdürülebilir kentleşmenin sağlıklı bir şekilde devam ettirilebilmesi için başta çevre kirliliği, kentin estetik önemini yitirmesi gibi sorunlar olmak üzere altyapı ve üstyapı yatırımlarına kaynak tahsis edilmeli, eğitim, sağlık, kültür ve soslay hizmetlere ilişkin yatırımlar artırılmalı ve kırsal kesimden kente doğru olan yoğun göç dalgasını azaltıcı tedbirler uygulanmalıdır” deniliyor.
Toplam 30 mahallesi bulunan Aliağa’nın en kalabalık bölgeleri ise 14286 nüfusla Yeni Mahalle, 9024 nüfuslu Siteler, 8362 nüfuslu Atatürk ve 8151 nüfuslu Kazım Dirik mahalleleri. En düşük nüfus ise 65 kişi ile Çoraklar mahallesinde ikamet etmekte.
EĞİTİM
Stratejik Plan kitabında yer alan bilgilere göre nüfusun eğitim durumu da mahalleden mahalleye farklılık göstermekte. Aliağa’da 6 yaş üstü okuma yazma bilen kişi sayısı 38926’sı erkek ve 32745’i kadın 71671 kişi olarak tespit edilirken, 146’sı erkek 600’ü kadın 746 kişinin okuma yazma bilmediği belirtildi. İlk ve ortaöğretimde toplam 644 derslikte halen 5685’I kız 6205’I erkek 11890 öğrenci eğitim görürken, bunlara 856 öğretmen ders veriyor.
ENGELLİLER
Aliağa genelinde toplam 833 engelli vatandaşımız bulunurken bunların 139’u 0-5 yaş arası, 425’I 6-15 yaş arası, 269’unu ise 16-50 yaş arası olarak tespit edilmiş.
Bunların 5’i görme yetersizliği 175’i ortopedik yetersizlik, 65’i işitme yetersizliği, 46’sı dil ve konuşma güçlüğü, 215’i zihinsel yetersizliği, 3’ü çok ağır düzeyde zihinsel yetersizliği, 40’ı sınır düzeyde zihinsel yetersizliği olan vatandaşımız, 21’i otizm, 75’i dikkat eksikliği ve hiperaktivite, 68’i süreğen hastalığı olanlar, 108’I özel öğrenme güçlüğü, 6’sı duygusal ve davranış bozukluğu, 6’sı da üstün yetenekli birey olarak sıralanıyor.
Planda ‘üstün yetenekli birey’lerin de ‘engelli’ tablosunda yer alması dikkat çekiyor.
YENİ BİR HASTANE
Sağlık başlığı altında ise “Aliağa nüfus artışı göz önüne alınarak, ilçeye daha kapasiteli yeni bir hastane yapılması gerekmektedir. Yerel yönetimlerin sosyal sorumluluk projeleri kapsamında evde sağlık bakım, yaşlı bakımı projelerinin ivedilikle hayata geçirilmesi gerekmektedir” deniliyor.
Tespitlere göre Aliağa’da kamuya ait 2 hastane, 11 aile sağlık merkezi, 1 ana çocuk sağlığı ve plan merkesi, 1 toplum sağlığı merkezi ve 1 de özel tıp merkesi olmak üzere toplam 16 sağlık kuruluşu bulunmakta. Bu kuruluşlarda 88 doktor, 110 yatak, 143 hemşire ve 115 sağlık görevlisi ile günlük 2763 hastaya hizmet verildiği söylenmekte.
408 TAŞERON İŞÇİ
Stratejik Plan’ın İç Çevre Analizi başlığı altında belediyenin teşkilat yapısı, insan kaynakları, mali, teknolojik ve fiziksel altyapısı inceleniyor.
Bu bölümde kurumsal yapı, çevre yönetimi, sosyal hizmetler, planlama ve imar, halk sağlığı, tarihi çevre ve kentsel tasarım, ulaşım, altyapı, kültür ve turizm ana başlıkları altında kurumun güçlü ve zayıf yönleri tespit edilmeye çalışılmış.
Belediye Teşkilatı maddesinde müdürlükler ve bağlı olduğu birimler şema halinde gösterilirken “Aliağa ilçesindeki belediyeye bağlanmış olan 18 köyün ve Yeni Şakran belediyesinin kapanarak Aliağa Belediyesi’ne katılması ile; ayrıca yeni imar bölgelerinin açılması dikkate alınarak İçişleri bakanlığı’nın ve devlet personel yönetmeliğinin ilçemizin nüfus artışını öngörerek C10 derecesi ile vermiş oldukları yeni müdürlük ve norm kadronun ivedilikle uygulanması gerekmektedir” deniliyor.
Belediyenin yetki, görev ve sorumluluklarının da anlatıldığı kitapçıkta, kurumda 141 memur, 118 kadrolu işçi, 2 geçici işçi ve 408taşeron personel olmak üzere toplam 669 çalışan bulunduğu belirtiliyor.
Taşeron işçilerin 317’si erkek ve 91 kadın olarak tespit edilirken, çalıştıkları birimlere göre 79’u Fen İşleri, 89’u temizlik işleri, 49’u park ve bahçeler, 124’ü sosyal kültürel ve idari işler,3’ü yazı işleri, 2’si zabıta, 2’si hukuk işleri, 1’I teftiş kurulu, 2’si destek hizmetler, 1’I plan proje, 19’u işletme, 7’si çevre koruma ve control, 11’I özel kalem, 5’I basın yayın ve halkla ilişkiler, 3’ü imar ve şehircilik, 11’I mali hizmetler müdürlüklerinde istihdam edilmekte.
Mali yapı olarak, belediyenin gelir kalemleri vergi gelirleri 38.452.513,80 TL, teşebbüs ve mülkiyet gelirleri 5.771.111,37 TL, yardım ve fon gelirleri 2.059.626,67 TL, sermaye gelirleri 977.584,33 TL, diğer gelirler 10.685.618,42 TL, ret ve iadeler 327.285,58 TL olarak sınıflandırılıyor.
Aliağa Belediyesi’nin giderleri ise carigiderler, yatırım giderleri ve transferler olarak sınıflandırılırken bunlarla ilgili herhangi bir rakam verilmemekte.
Teknolojik altyapı olarak Mali Hizmetler müdürlüğü Bilgi işlem servisi tarafından tespit edilen bilgiler aktarılırken, Fiziksel Altyapı araçlar ve binalar olarak iki ana başlık altında toparlanıyor.
Buna göre, Belediye araç ihtiyacını hizmet alımı ihalesi yoluyla kiralama yaparak ve satın alarak karşılıyor.
MEVCUT BİNA YETERSİZ
Belediyeye ait toplam 1224 taşınmazın bulunduğu belirtilen Stratejik planda bunların 872’si arsa, 141’I tarla, 46’sı park ve 165’I bina olarak sıralanıyor. Kitapçıkta “Aliağa Belediyesi’nin hizmet alanının genişlemesinden dolayı önümüzdeki 5 yıllık planlamada ihtiyaç duyulduğunda belediyemize ait mevcut arazilerin spor alanı, eğitim alanı, sağlık alanı, turizm alanı, konut alanı, kültür ve sanat yapıları olarak imar değişiklikleri ile hizmete sunulması gerekmektedir” deniliyor.
Hizmetlerin gerektirdiği bina ihtiyacı karşılanırken satın alma ve bina yapımı yöntemlerinden yararlanıldığı belirtilen Stratejik planda mevcut belediye binasının hizmet üetiminde yetersiz kaldığı ve şehir merkezindeki trafik yoğunluğu dolayısıyla 5 yıllık planlama içerisinde yeni hizmet binasının Aliağa’nın büyüme koridoru da göz önüne alınarak planlanmasının ivedilik arzettiği belirtiliyor. Şehrin değişik noktalarında bulunan fen işleri, temizlik işleri, park bahçe, zabıta ve işletme müdürlüğünün de hizmet yerlerinin tek noktada birleştirilerek şehir dışına çıkarılması gerektiği yine yapılan tespitler arasında yer almakta.
ANKETLER
Paydaş analizi başlığı altında 31 ayrı paydaş belirtilirken, vatandaş beklenti anketleri ile vatandaşın beklenti içinde olduğu konular ve hizmetler tespit edilmiş.
MAHALLENİZİN EN ÖNEMLİ SORUNU
Anket kapsamında yer alan sorulardan ‘Mahallenizin en önemli sorunu nedir’ başlığında verilen yanıtlara göre vatandaşların yüzde 26’sı yol sorunu, yüzde 13,1’I sivrisinek, yüzde 9,9’u çevre kirliliği, yüzde 7,7’si altyapıdan şikayet ederken yüzde 7,5’i sorun yok yanıtını veriyor. Kaç kişiyle yapıldığı belli olmayan ankette ayrıca önem sırasına göre otopark, doğalgaz, trafik, gürültü, çocuk parkı, sokak hayvanları, su, aydınlatma, gecekondulaşma da diğer önemli sorunlar arasında yer alırken yüzde 2,2’lik bir kesim fikrim yok cevabı vermiş.
Aynı şekilde ‘sizce Aliağa’nın en önemli sorunu nedir’ sorusuna verilen yanıtlarda ise önceliği yine yüzde 22,6 ile yol problemi alırken arkasından yüzde 15,3 hava kirliliği, yüzde 9,5 otopark, 6,6 çevre kirliliği, 6,5 trafik cevabını vermekte. Yüzde 3,4 Aliağa’da sorun yok deken altyapı, sivrisinek, sosyal etkinlikler, çarpık kentleşme, ulaşım, plaj ve sahil, belediye hizmeti ve doğalgaz sorunları sırasıyla listelenmekte.
Ankete katılanların yüzde 48,7’si Aliağa Belediyesi’nin hizmetleri için ‘fena değil’ yanıtı verirken yüzde 20’si başarısız, yüzde 17’si başarılı, yüzde 12.4’ü çok başarılı ve yüzde 1.9’u da çok başarısız buluyor.
Belediyenin yaptığı ve yapacağı çalışmaları çevresinden duyanların oranı yüzde 39.4 ile en yüksek baremi oluştururken, çalışmaları görerek haberdar olanların oranı yüzde 20, internet sitesi ile haberdar olanlar 18,8, hiç haberi olmayanlar yüzde 11.4 ve yerel gazeteden öğrenenlerin sayısı yüzde 9 olarak veriliyor.
FİKRİM YOK
Vatandaş anket sonuçlarına göre, Aliağa Belediyesi’nin hizmetlerinden en beğendiğiniz hangisidir sorusuna yanıt verenlerin yüzde 22.1’I fikrim yok, yüzde 19’u ise beğendiğim yok cevabını veriyor. Yüzde 15.4’ü sahil ve plaj hizmetini beğenirken yüzde 8.3’ü çöp toplama temizlik, yüzde 5.8’I sosyal faaliyetleri beğeniyor. Daha sonra sırasıyla pazaryeri, düğün salonu, park ve çevre düzenlemesi, sahil yolu, yönetimde şeffaflık, altyapı, cadde onarımı, ulaşım ve çocuk parkı geliyor. Yüzde 2’lik dilim gereksiz işçileri çıkarmasını beğenirken yine yüzde 2’si belediye başkanı yeni seçildiği için yorum yapmamış.
‘Aliağa belediyesi’nin beğenmediğiniz hizmetleri var mı’ sorusuna ise bu kez yüzde 48.6 hayır yanıtını veriyor. Yüzde 12.6 yol asfalt hizmetlerini beğenmediğini belirtirken 4.6 hizmet yok diyor. 3.6 ulaşım, 3.2 sivrisinek, 2.9 düğün salonu yetersizliğinden şikayet ederken altyapı, ilgisizlik, doğalgaz, otopark, plaj sahil, çevre düzenlemesi ve çöp sorunu sırasıyla beğenilmeyen hizmetler arasında yer alıyor. Yüzde 2,4 ise eski işçilerin işten çıkarılmasını beğenmediğini belirtiyor.
Halkın öncelikle beklediği hizmetlerde yüzde 32.3 ile yol, asphalt ve kaldırım ilk sırayı alıyor. Otopark yüzde 25,6, su ve su fiyatları 10,4, yağmur suyu kanalları 10,2 ile sıralanıyor. 6,6 park bahçe, 4,1 sosyal yardım, 1,9 kavşak düzenlemesi, 1,5 sosyal aktivite ve 1,4 doğalgaz çözümünü öncelikli yapılması gereken hizmet olarak görüyor.
GTFZ ANALİZİ
Stratejik planda, kurumsal yapı için güçlü yönler, tehditler, fırsatlar ve zayıf yönler değerlendirilerek dokuz hizmet alanı (kurumsal yapı, çevre yönetimi, kamu düzeni ve güvenlik, sosyal hizmetler, imar ve şehircilik, halk sağlığı, ulaşım, altyapı, kültür ve turizm) alanı gözönünde tutularak ortaya konuluyor.
MİSYON VİZYON VE İLKELER
Bu başlık altında Aliağa Belediyesi misyon olarak “Aliağa’nın yaşam kalitesini arttırma, özgün kimliğini pekiştirme ve saygın bir dünya kenti haline gelmesine katkı sağlama adına; yerel hizmetleri adaletli, kaliteli, gelişime açık, verimli ve etkin bir yönetişim anlayışıyla sunmak” denilirken, vizyon başlığı altında “Türkiye’nin sanayi merkezi ve kültür sanat alanında dünyaya açılan penceresi olan Aliağa’yı yaşam kalitesi yüksek, sürdürülebilir bir dünya kenti yapan öncü ve önder belediye” amacı öne çıkarılıyor.
İlkelerimiz bölümünde vatandaş odaklılık, katılımcı yönetim, adalet, güven, verimlilik ve şeffaflık ilkeleri öne çıkarılıyor.
Aliağa Ekspres Gazetesi