16 / 11 / 2024

Aliağa Çakmaklı'daki milyonluk binalar çürümeye terk edildi!

Aliağa Çakmaklı'daki milyonluk binalar çürümeye terk edildi!

Atıl duran ve çürümeye terk edilen binalar ve arazi, 35 yıl sonra MKE Genel Müdürlüğü'nün aklına geldi ve lojmanları arazisiyle birlikte satmak üzere ihale açtı...





Aliağa Çakmaklı'da MKE'nin 35 yıl önce aldığı deniz manzaralı trilyonluk arazinin üzerinde köylülerin tapu şerhi olduğu için alıcı çıkmıyor


İzmir'in Aliağa ilçesine bağlı Çakmaklı'da Makine Kimya Endüstrisi'ne (MKE) ait deniz manzaralı trilyonluk arazi bir türlü satılamıyor. 1979 yılında yüksek vasıflı çelik fabrikası kurulması için dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'in onayıyla bir proje hazırlandı. Aliağa-Yeni Foça karayolu üzerinde yapılması planlanan fabrikadan önce lojman inşaatına başlandı. 43. Hükümet'in Başbakanı Süleyman Demirel projeyi durduğunda, lojmanların büyük bir bölümünün kaba inşaatı bitmişti. İnşaat durunca deniz manzaralı daireler çürümeye terk edildi. 35 yıl atıl kaldı. Sekiz blok, 48 daireden oluşan binalar, yıllar geçtikçe harap hale geldi. 


"Artık lojman olmaz"

Atıl duran ve çürümeye terk edilen binalar ve arazi, 35 yıl sonra MKE Genel Müdürlüğü'nün aklına geldi ve lojmanları arazisiyle birlikte satmak üzere ihale açtı. Satış ilanı 10 Haziran 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayınlandı. Toplam 34 bin 550 metrekare alana sahip, birbirine bitişik sekiz tarla, vasıflı taşınmaz ile bu taşınmazlar üzerinde yüzde 52'si tamamlanmış daireler için MKE Genel Müdürlüğü, Yatırım Planlama Dairesi Başkanlığı, Tandoğan Ankara'da kapalı teklif usulüyle ihale düzenledi. Ancak ihaleye katılım olmadığı için 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269 ve 270 nolu parsellerle bu parseller üzerinde yer alan binaların satışı yapılamadı ve trilyonluk arazi elde kaldı.

Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka da konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Saka, "Burası lojman olarak değil, toplum hizmetleri ve sosyal bir alanda kullanılmalı" dedi.


Neden kimse almıyor?

Çakmaklı Muhtarı Ahmet Kahraman, MKE'nin köylüye ait arazileri 1972'de istimlak ettiğini, ancak istimlak bedellerini ödemediğini açıkladı. Lojman yapılmaya başlanan araziler üzerinde tapuda köylülerin şerhi bulunduğunu ifade eden Kahraman, şunları söyledi: "Bir de burada yaşayanlara 15 bin lira Emlak Vergisi çıkıyor. Vatandaşlar da o zaman gel benim yerimi ayır, sana vergimi ödeyeyim diyor. Araziyi tel örgüyle çevirmişler. Ekmek isteyen ekemiyor, biçmek isteyen biçemiyor. Arazilerin çevresi tel örgüyle çevrili. Beş kuruş kira ödemeden arazileri kullanıyorlar. Olan köylüye oluyor. İhaleye girmek isteyenler, tapu da şerhi görünce vazgeçiyor. Oralar Horoz Gediği ve Çakmaklı köylülerinin arazileri. Çok sayıda insan mağdur durumda."


Projeler hayata geçirilemedi

Deniz manzaralı binalar, bir dönem kimsesiz çocuklar için yaz kampına dönüştürülmek istendi, ancak sonuç alınamadı. Ardından evlerin 1999 Marmara depremi mağdurlarına verilmesi tasarlandı, yine sonuç alınamadı. İbret vesikası gibi duran ölü yatırımlarla, trilyonlar toprağa gömüldü. 

İnşaatları yapan kalıp ustası Salih Erşa, "35 yıldır atıl duran binalar çürümüş durumda. Duvarlar da kötü durumda, sıva atılmamış. Tuğlalar rutubetten eriyip gidiyor. İnşaat kaderine terk edilmiş. Devletin parası heba olmuş. 35 yıldır bir çözüm bulunamadı. Bu araziler köylülerden alındı ve istimlak bedelleri halen ödenmedi" dedi.



Yeni Asır


Geri Dön