28 / 04 / 2024

Aliağa'da müteahhit toplantısı yapıldı!

Aliağa'da müteahhit toplantısı yapıldı!

Aliağa'da inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmalar geçtiğimiz ALTO Başkanı Adnan Saka ve Meslek Komitesi Başkanı Tamer Karaman yönetiminde toplanarak sektörün sorunlarını, yerel seçimlerden sonra karşılaştıkları sıkıntıları konuştu.



ORTAK SIKINTILAR


 Toplantıda söz alan katılımcılar sıkıntılarını şu başlıklar altında topladı:

 • Daha önce Belediye tarafından verilen ön olurlar şu an geçersiz kabul ediliyor. 

• Yönetmelik olumsuz ve yanlış yorumlanıyor. 

• Geçmişe dönük oturma ruhsatları konusunda Belediye Başkanı çözümleyeceğini, başkan yardımcıları yıkılacağını söylüyor. 

• Aliağa'daki imar sorunu ne olacak? Metrekare sıkıntılarından dolayı balkon kapamaları nasıl çözülecek? Sanayideki imar problemi nasıl çözülecek? 

• Geçmişte yapılmış işlerin milat kabul edilerek çözüme kavuşturulması... 

• Numarataj geç veriliyor. 

Bürokrasi ağırlaştı. 

• Oturma ruhsatı bekleyen projelerin akıbeti • Yeni inşaat ruhsatı alınırken yaşanan zorluklar • İmar müdürlüğü'nün olumsuz yaklaşımları, çözüm üretememesi ve yavaş kalması. Personel yetersiz ve iş bilmiyor. 

• Dükkan ruhsatlandırma ile ilgiliiözellikle bodrum katlarda) dilekçe ve encümen kararı istenmekte. Bu konunu daha adil ve hızlı çözülmesi için ne yapılmalı? 

• Sektördeki sıkıntılar tüm ticari hayatı etkiliyor. Birçok esnaf doğrudan ya da dolaylı olarak inşaat sektöründen geçimini sağlıyor. 

• Kesilen cezalar [müteahhit, mühendis, mal sahibi yapı denetim] oldukça yüksek ve iyi araştırılmadan, konunun mahiyeti bilinmeden kesiliyor. 

Ceza kesilmeden önce uyarı verilse daha iyi. 

• Belediye'de konuyla ilgili yetkililerin Aliağa'dan olmaması, yani esnafı ve müteahhiti tanımaması. 


UZLAŞMA GEREKLİ


 Oturumu yöneten ALTO Başkanı Adnan Saka "Ticaret Odası olarak biz, üyelerimizin yasal menfaatlerini korumakla mükellefiz. Bunun dışındaki konularda müdahil olamayız. 

Ancak hukuki işlemlerde ne gerekiyorsa yapılması için elimizden geleni yaparız. Bize resmi olarak intikal etmiş hiçbir şey yok. Yalnız duyumlarla yapılan işler doğru değildir." şeklinde konuştu. 

Aliağa'da nizami bina olmadığı bu nedenle resmi başvuru yapılamayacağı sözleri üzerine Saka "Nizami bina yok diye burada kimseyi suçlayamayız. 

Tabii ki hepimizin bildiği bir şey bu. Ben 60 senedir bu işin içinde yaşayan bir insanım. 

Ama bunu resmi bir şekilde burada konuşamayız. Bunun için uzlaşma gerekli. Ama uzlaşmayı konuşmak için bir takım veriler gerekli. Karşı taraf ne istiyor, biz ne istiyoruz? 

Konuşarak çözülmesi gereken şeyleri elbette konuşalım. 

Ancak bu konuda diğer kurumların kendi programlarına, uygulamalarına tavsiyemiz olabilir ama müdahil olmamız söz konusu değildir." dedi. 

Daha önce Belediye ile görüşmede bayram sonrası için bir süre verildiği ve bu sürenin geçtiği halde bir yanıt alınamadığının da vurgulandığı toplantıda sürekli şikayetler ve cezalarla meşgul oldukları için çok sıkıntı çekildiği dile getirildi. 


OTURACAK SANDALYE BİLE VERİLMİYOR 


Belirsizlikten şikayetçi olan müteahhit firmalar "Seçim öncesi bir düzen vardı. Herkes ona güvenerek sözleşmelerini yaptı, inşaatına başladı. Bunlara güvenerek yapılmış işler var. Bunun çözülmesi gerek. Yıkılacaksa, bütün Aliağa yıkılacak. Artık bir an önce netleşmesi gerek. İnşaatlar durdu. Çivi bile çakamıyoruz. İkinci konu da, imar servisi olumsuz tavırlar sergiliyor. Bir fotokopi çektirebilmek için üç kişiye sormak zorunda kalıyoruz. Dünyanın ruhsat harcını yatırdığımız belediyede insanca davranış göremiyoruz. Yönetmeliğe uygun yapıyoruz, deniliyor ki 'bu uygulama içine siniyor mu?' Yani yönetmeliği tartışmaya başladık artık. İmar servisi kesinlikle olumsuz ve yavaş. Müteahhidin, mimariye mühendisin aleyhine ne olacaksa buna göre yorumlanıyor yönetmelik. İkinci enbüyük sıkıntı da budur" diyerek sorunlarını belirtirken ön olurlu projelerde dahi bodrum katlardaki dükkanlar için encümen kararının istenmesi de eleştirildi. Bütün müteahhitlere potansiyel suçlu gibi davranıldığı belirtilen toplantıda "Belediye devamlılığı olan bir kurumdur. 


Daha önceki anlayışa göre insanlar burada imalat yapmışlar. Belediye geçmişten gelen imalatlar için bir milat koymalı. Ortada bir gerginlik var. Bunun giderilmesi gerek. Bir kuruma gidiyorsunuz, 200300 milyon lira para yatırmaya, size oturacak bir sandalye bile vermiyorlar. Belediyeye her gelene suçlu muamelesi yapılıyor." denildi. En büyük sorunlardan birinin de orantısız uygulanan cezalar olduğu belirtilen toplantıda "Biz can yatmaya gelmedik dediler ama cezalar gerçekten can yakmaya başladı. Az buz değil. Önceden uyarı yapılan, uyarıyla düzeltilen hatalar için şimdi müteahhidin bile haberi olmadan mühür takılıp muhtara tebligat bırakılıyor. Ruhsatlar o yüzden yavaş veriliyor herhalde. Cezalardan para geleceğini düşünüyor olmalılar." şeklinde konuştular. 


ALİAĞA'NIN ÖNÜNÜ TIKAYAN CİDDİ BİR SORUN


 Toplantının sonunda bir konuşma yaparak konuyu toparlayan ALTO Başkanı Adnan Saka "Bazı şeylerin kendi mecrasında yürütülmesi gerekir. Benim önerim şu. Biz, sizden aldığımız bu bilgileri kendi bünyemizdeki meslek komitesindeki arkadaşlarımızla konuşup değerlendirdikten sonra Sayın Başkana talebimizi ileteceğiz. İçinizden birtakım sorun yaşamış arkadaşlarımızı da yanımıza alıp birlikte bir toplantıda konuşalım istiyoruz. Gerekiyorsa zaman içerisinde Başkanla birlikte Büyükşehir'e de gider ne yapmamız gerektiğini çözmek için konuşuruz. Burada ciddi anlamda bir sorun var. 


Hem ekonomik, hem idari sorun. Hukuk var, hükümet var, bakanlık var... Ama gerekiyorsa hukukçularımızla birlikte Büyükşehir Belediyesi'nden, bakanlığımızdan yardım talep edecek bir heyetle hızlı bir şekilde çalışma yöntemine gitmemiz lazım. Çünkü bu, Aliağa'nın önünü tıkayan ciddi bir sorun. Ama karşı tarafların niyetleri çok önemli. Önce bir ön görüşme yapalım. Talep edelim. Gelecek cevaba göre grupsa grup, hepimizse hepimiz toplanıp konuşalım." dedi. 


Kapanış konuşmasında Meslek Komitesi Başkanı Tamer Karaman bir ricada bulunarak "Aliağa'nın çok ciddi bir sorunu olduğu ortaya çıktı. Bu sorunun daha da büyümemesi adına; biz Aliağa'yı şekillendiren yapılar yapıyoruz. Bu yapıları bu kente kazandırıyoruz. Bunun hem Aliağa'ya hem ekonomiye çok büyük katkısı vardır. Bundan da insanlar kıt kanaat birikimleriyle veya kredi çekerek gelip sizden konut alıyorlar. Bu insanların da mağdur olmaması adına benim sizlerden ricam, lütfen projelerimize uygun imalatlar yaparak bu konuda daha büyük hassasiyet göstermektir." dedi. Toplantı, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar ile konuşup oluşturulacak komiteyle görüşülmesi konusunda randevu istenmesi kararıyla son buldu. İnşaat işlerinin neredeyse durma noktasına geldiğini, bunun bütün iş kollarını etkileyeceğini vurgulayan sektör temsilcileri özellikle Aliağa Belediyesi'nin tutumundan şikayetçi oldu. 


Aliağa Ekspres


Geri Dön