05 / 05 / 2024

Alinur Aktaş: YHT'yi polemik konusu yapmaya gerek yok!

Alinur Aktaş: YHT'yi polemik konusu yapmaya gerek yok!

Alinur Aktaş ' Türkiye'de bin 500 tane belediye kapatıldı. Çok doğru bir projeydi. Marka şehirler ortaya çıkarmak için marka değerleriniz, gücünüz olması lazım ' dedi.



Alinur Aktaş 'Türkiye'de bin 500 tane belediye kapatıldı. Çok doğru bir projeydi. Marka şehirler ortaya çıkarmak için marka değerleriniz, gücünüz olması lazım. Büyükşehir uygulaması çok doğru bir uygulama' dedi. 


BAZI PROJELER YARIŞMAYLA HAYATA GEÇİRİLECEK 


Proje yarışmasıyla uygulayacakları projelerinin bulunduğunu ifade eden Başkan Alinur Aktaş, "3 ayn projemizi. proje yarışmasıyla hayata geçireceğiz. Bunlardan bazıları meydan ve belediye sarayı projesidir. 

Devletin imkanlarını kullanarak ulaşım, sağlık, eğitim sorunların azaltılması adına bir çalışma gayreti içerisindeyiz. 


Milletvekilimiz Hüseyin Şahin'in gayretleri ile OSB Köprülü Kavşağı çalışmaları devam ediyor. Mesudiye, Kozluca alt geçitleri büyütülerek araç trafiğine açılacak. Parklar, kilit parke uygulamalarını yapmaya çalışıyoruz. Dönüşüm süreci ile alakalı yaşadığımız sorunları çalışanlanmıza ve bölge insanımıza asla ve asla hissettirmedik. 


Biz belediyemize güveniyoruz. Mali anlamda ciddi hamleler yaptık. Daha rantabl bir belediye olmak için elimizden gelen gayreti ortaya koyuyoruz. Vaat ettiğimiz yatınmlan daha seri gerçekleştirebilmek adına ciddi anlamda çalışıyoruz. Büyükşehir meclisinde gerekli taleplerimizi iletiyoruz. Hali hazırda bekleyen 5 projemiz var onlarda ihale aşamasında. Bu hizmetlerin kazandırılması ile alakalı çalışmalar yakın zamanda hayat bulmaya başlayacak" diye konuştu.

 

BU İŞE EVİNİ İPOTEK VERECEK, BOŞ SENETLER YAPACAK KADARINI YAPMIŞ BİR ADAMIM 


Yeni fuar alanı ile alakalı değerlendirmede bulunan Aktaş, "ilçemizin mobilya ile alakalı kat edeceği çok mesafe var. Dubai'ye mobilyacılanmızla gideceğiz. Bu şehrin 1 milyar dolar mobilya ihracat hedefine ulaşabilmesi için, ağızlarda söylem olarak değil, bunun altının doldurulduğu, önemli gayretlerin ortaya koyulduğu bir ortamın olduğunu hep birlikte göreceğiz. Yeni fuar yeri ile alakalı farklı farklı söylemler var. Şahsımın bu çalışma ile alakalı ne yaptığımı herkes biliyor. 6 bin metrekareden 24 bin 500 metrekareye çıkarılan bir fuar alanımız var. 


Elimizdeki altın yumurtlayan tavuğun farkında değiliz. 

Bunu yapan inegöl, 50-60 dönümlük fuar alanlan da yapar. Bir şeyleri kuru kuru yapmaktan ziyade, bununla alakalı çalışmaları iyi takip etmek lazım. Yeni fuar alanı çok daha büyük olacağı, çok daha uzun yıllar bize hizmet edeceği için, Büyükşehir'in desteğini istedik. Kimseye bize fuar yeri yapın diye rica da bulunmadık. Yaparlarsa, 'Allah razı olsun' deriz ama bunu tek başına bir kurumun yapmasını beklemeyiz. Sanki bununla alakalı bir çalışma yokmuş, fuar alanını Bursa'ya kaptırmışız gibi söylemler var. Yeni fuar alanının yüzde 80'ini Inegöllüler dolduracaktır. Mobilyacılar bana gelerek, 'kendi imkanlarımızla yaparız' noktasında söylemlerini ilettiler. Bu konuyu polemik konusu yapmanın alemi yok. Valimizin, Büyükşehir Belediye Başkanımızın bu konudaki dilek ve temennileri doğrudur. Onlar il boyutu ile olaya bakabilirler. Bana göre de Bursa'ya çjüzel bir fuar alanı lazım. Bu İnegöl'de bir fuar alanı olmaması anlamına asla gelmez. 


İnegöl'de bir mobilya hikayesi var. Bu hikaye fuarlarla taçlandırmıştır. Bu fuarın daha iyi standartlara taşınması gerekiyor. Birileri eğer bize buradan siyaseten vurmaya kalkarlarsa, bunlar normaldir, muhalefet yapmak, eleştirmek normaldir. 


Hiç kusura bakmayacaklar, bu iş için evini ipotek verebilecek kadar, boş senetler yapacak kadarını yapmış bir adamım. Allah'a hamdolsun bu konuda bütün gayretimi ortaya koydum. İnşallah bu gayret, bu heyecan aynı şekilde yeni bir fuar alanı için de ortaya çıkacak" şeklinde konuştu. 


YÜKSEK HIZLI TRENE KARAR VEREN YENİŞEHİR BELEDİYESİ HİÇ DEĞİL


Başkan Aktaş konuşmasını şöyle sürdürdü; "Bizi, Yüksek Hızlı Tren (YHT) ve çevreyolu ile alakalı söylemleri ile eleştirmeye kalkanlar olursa, hepsine saygı duyanm. Gazeteci olur. siyasi olur, burada kimseyi eleştirmek, cevap vermek durumunda değiliz. Herkesin bu ilçe adına iyi şeyler istemesi, daha güzel şeyleri hayal etmesi kadar doğal bir şey olamaz. Yüksek Hızlı Tren olursa, bunun hepimize faydası olur. yeni eğitim ve sağlık kurumları olursa, bu sadece şahsa yönelik değil hepimize yöneliktir. Herkesin kendine göre işi, ticareti, arsası. bahçesi vardır. Beni ilgilendirmez, ben olaya şehir adına bakıyorum. Lakin öyle projeler vardır ki. ülke bütünlüğü içerisinde yapılır, öyle projeler vardır ki bölge bütünlüğü içerisinde, öyle projeler de vardırki ilçe merkezlidir. Yüksek Hızlı Trene karar veren kurum inegöl Belediyesi değildir. Yenişehir Belediyesi de hiç değil. Devletin bu tip projeler ile alakalı proje ekipleri vardır, önce proje ihaleleri yapılır ve nihayetinde yapılan projeler neticesinde en rantabl, en uygun fiyata, en kaliteli şekilde ve en kestirme yol ile nasıl yapılırın hesabı yapılır. 

Bunun adı karayolu olur, yüksek hızlı tren olur, havaalanı olur, duble yol olur. otoban olur her ne olursa. Nihayetinde, daha önceden YHT ile ilgili yapılmış bir güzergah var. Konuyu ben 8 aydır biliyorum. Bilecik-Yenişehir arasında bununla alakalı sıkıntı var. Bu konuyu polemik konusu yapmaya gerek yok. Konu ile alakalı Ulaştırma Bakanlığımız ve ilgili ekipler harıl harıl çalışıyorlar. Yüksek Hızlı Tren İnegöl özelinde yapılan bir şey değil, bunu değiştirmek benim elimde de değil. Bununla alakalı kamulaştırma ve benzeri konularda bize de gelindi, bir şeyler soruldu. Biz gerekli yardımlarda bulunabileceğimizi, gerekli çalışmalanmızı yapabileceğimizi, elimizdeki haritalardan, imar planlanndan neyin ne olduğunu oturup enine boyuna anlattık. Bu çabalar yokmuşçasına, bu sadece inegöl Belediyesi'nin çalışması adına konuyu gündeme getirmeyi, abesle iştigal olarak karşılıyorum. Yüksek Hızlı Tren, Yenişehir'den de geçse, İnegöl'den de geçse, bu bölgeye yapılmış bir güzelliktir ve biz bundan ziyadesi ile istifade edeceğiz. Bunun İnegöl tarafına yapılması gibi bir ihtimali var mı? Var. Çalışılıyor. Bu benim çok özel gayretlerimle veya başkasının özel gayretleri ile oluşmuş bir şey değil. Devletin kurumları çalışıyor ve nihayetinde bu süreçler belirleniyor". 


BİZ HEDEFLERİ OLAN BİR İLÇEYİZ 


Bütçesel anlamda bir toparlanma sürecinde olduklannı söyleyen Aktaş, "Emlak Vergisi ile alakalı bir süreç geçirdik. Tahsilat oranında beklediğimizin altında bir rakamla karşılaştık. Emlak Vergisi ile alakalı yüzde 6364'lerde tahsilat oranımız var. Yapılandırma ile alakalı süreç devam ediyor. 1 Aralık'tan 31 Aralık'a kadar süreç uzatıldı. Bu yıla mahsus 9.5 milyonluk Emlak Vergisi gelirinden 6,5 milyon lira civarında bir rakam elde ettik. 


Tam rakamları daha sonra açıklayacağız. İller Bankasından gelen paylarla beraber emlak vergisi veya değişik gelirlerimizle bu işler ortaya çıkıyor. Dönem dönem bunu desteklemek için arsa da satılır, daire de satılır veya başka şeyler de satılır. Bunlar doğal şeyler. Biz hedefleri olan bir ilçeyiz. 91 tane köyümüze, 4 beldemize toplamda 116 mahallemize hizmet gidiyor. Dün Edebey köyündeyim, biz 8 ayda bu kadar işlettik, 5 sene sonunda çok daha harika işler olacak diye hem muhtanmız hem de köy sakinleri bunu çok net bir şekilde ifade ettiler. Daha olayın çok başındayız, güzel işler olacak. 


Geç kaldığımız işler olabilir ama işin sonu güzel olacak. 

Sosyal, kültürel ve sportif anlamda ilçemizi hiçbir şeyden geri bırakmamaya çalışıyoruz. Faaliyetlerimiz yoğun bir şekilde devam ediyor. Her ay Kültür Sosyal İşlerimiz marifeti ile faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Bu bir sanat programı olabildiği gibi, yeri geldi mi herhangi bir önemli gün ve hafta ile ilgili dini içerikli bir program da olabiliyor. 

Sportif anlamda ilçemizde İnegölspor da başarılı gidiyor. İnşallah iyi de olur. Son 2 maçımızdan istediklerimizi elde etmek istiyoruz. İlk 2 içerisinde tamamlamak bizim için önemliydi. Onu sağlamaya çalışıyoruz. Devre arasında yapacağımız 2-3 önemli takviye ile 2. yarı hedefimize ulaşmak istiyoruz. 


1. Lig'in de zamanının geldiğini düşünüyoruz. Bu arada Belediyespor'da yabancılann gidişi ile alakalı bir buhran yaşadık ama genel anlamda toparladık. Bu hafta yendiğimiz Gaziantep Şahinbey Belediyesi, maliyeti bizim 2 katımız olan bir takım. Sporcularımız 2-0'dan maçı 32'ye çevirdiler. Bunun yanında Belediyespor'un diğer branşlarında faaliyetler yoğun şekilde devam ediyor. 


Bunları yaparken de bir bütçe dahilinde ve planlı bir şekilde, şehrin geneline yayarak yapmak lazım. Fenerbahçe ve Galatasaray'da bile bizim kadar seyirci yok. 

Birbirleri ile oynarken seyirci oluyor ama onun haricinde normal maçlarda 100 kişilik taraftarla oynuyorlar. Bizim spor salonumuz birçok maçta doluyor. Bayanlarımızın igisi var. Sporu çeşitlendirmek anlamında ilçede bir hareketlilik var. Sene sonuna geldik. Yeni senede şuan hazırladığımız projeler bir bir hayata geçecek. Büyükşehir Belediyemizin önceliğinde olan 5 konu ile alakalı startı verirsek, ondan sonra diğer projelerle alakalı konuların takipçisi olacağız. Köylerimizle (mahallelerimizle) alakalı bir başkan yardımcımızı konuşlandırmıştık. 4 belde ve 91 köy devamlı taranarak oradaki mahalle sakinleri ile bir araya geliniyor, ihtiyaçlar soruluyor. Bir taraftan kilit parke çalışmaları bir taraftan su ve kanalizasyonu BUSKİ marifeti ile takip edilerek çalışmalar yapılıyor. Plan bütünlüğü içerisinde sorunları en aza indirip bu güzellikleri insanlara yaşatmak durumundayız. Yaşatmalıyız çünkü bugüne kadar kimse bizim kara kaşımıza kara gözümüze oy vermedi. Evet, AK Parti'de eski genel başkanımız Tayyip Erdoğan güçlü ama biz de onların temsilcileri olarak burada o gücü hissettirmeye, hizmetlere dönüştürmeye çalıştık. 


Bunları dönüştürdüğümüz sürece muvaffak olabileceğimizi düşünüyoruz. Bu manada milletin yüzünü güldürmenin karşılığını alıyorsunuz. Ekip olarak bunu yapmaya çalışıyoruz. 14 Aralık'ta bir kongremiz var. Allah nasip ederse, son anda bir aksilik olmazsa. Orman ve Su işleri Bakanımız Prof. 


Veysel Eroğlu misafirimiz olacak. Aynı gün müzenin açılışını da yapacağız. Mobilya Müzemiz ziyaret edilmeye başlandı ama resmi açılışı 14 Aralık günü olacak. 

Yeni görev alacak olan ilçe başkanımız Adem Demirel'e de başarılar diliyorum. Yeni katılacak arkadaşlar ile birlikte güzel bir ekip oluşturup, inegöl'e hizmet etme adına çalışmalan olacak" dedi. 


SU TÜKETİMİ KÖYLERDE ÇOK DAHA FAZLA 


Su zammı ile alakalı da değerlendirmelerde bulunan Aktaş, "Benim böyle bir söylemim olmadı. Herhangi bir altyapı ücreti, ruhsat harcı alınmadan köylerde 5 yıl imarın serbest olduğunu söyledim ama su ile alakalı bir şey söylemedim. Su zammı ile alakalı bunların Gemlik ve diğer yerlerdeki uygulamalarını biliyorum. 1 Ocak 2015'ten başlamak kaydı ile 1 Ocak 2017'ye kadar 24 ayda Bursa ile fiyatlarda kademeli olarak ay ay yapılacak olan minik artışlarla bu oran sağlanacak. 


Biz en düşük ücretle su kullandıran belediyelerden bir tanesiyiz. Yenişehir'den İznik'ten daha düşük. Bu Bursa ile kıyaslandığında takriben 2 katına çıkacak. Bu arada burada su, kanalizasyon ve altyapı ile alakalı çok ciddi yatırımlar yapılacak. 


Köylerle ilgili su bedelleri dediğimizde zapturapt altına alabilmek için köylerle ilgili biz de uygulama yapıyoruz. 

Çeltikçi bizim 4'te 1 fiyatımıza kullanıyor ama maalesef o kadar hoyratça su kullanımı söz konusu ki, bunu bir zapturapt altına almak durumundayız. Köylerde de o yüzden saat takıp belirli uygulamalar yapıyorlar. Bu her köyde yapılıyor. 

Su parası olmaz diye bir kaide yok. Su tüketimi köylerde çok daha fazla. Bahçeler sulanıyor dolayısı ile çok daha fazla su tüketiliyor. 


BUSKİ'nin uygulaması şu; kendisi su ile alakalı bir yatırım yaptıysa, ondan sonra bu hizmet başlıyor yoksa şuan herhangi bir çalışma yapmadığı bir köyle alakalı böyle bir uygulama yapmıyor" diye konuştu. 


ŞEHİR MERKEZİNDE ALKOL İŞLETMELERİNE YASAK 


Ankara caddesi üzerinde alkollü mekanın açılması yönündeki söylemlere açıklık getiren Başkan Aktaş, "Bu tarz 2 tane bölge var. Bize bir tane olduğu söylendi ve vatandaş ile görüşme yaptık. 


Bu vatandaş ruhsat müracaatında bulunmuş fakat asıl bir binanın arkasında gizli olarak çalışan başka bir arkadaşa, gerekli uyanyı gönderdik. Kuralına kaidesine uygun şekilde yaparsa, herhangi bir beis yok fakat ikinci söylenilen mekanın içinde bayan da çalıştırılacak, pavyonvari bir işleyiş olacağı şeklinde bir söylem geldi, ilk yerle ilgili başvuruda bulunan vatandaşı çağırarak, yapmak istediği çalışmayı sorduk, restoran şeklinde olacağını öğrendik, ikinci yerle alakalı tutanaklar tutuldu. İlçe merkezinde böyle bir şeyin olmasını istemiyorum. Bu mekan, Cemal Arık'ın Belediye Başkanlığı döneminde alkollü ürünlerin satılacağı mekan olarak kararlaştırılmış. Onu da bu hafta Encümen'e getiriyoruz, muhtemelen Ocak medisine alıp çıkaracağız. Bir mekan gösterip, o tip yerlere temin eden bir belediye başkanı modeli olmayı arzu etmem. 


Bu da yasal çerçevede bir ihtiyaçsa en azından gözden ırak olması noktasında bir çalışma içerisine girebiliriz. 

Arkadaşlarımız Salı günü Encümen'e rapor getirecekler. O yerin alkollü mekan tanımından çıkıp farklı bir mekana, özelikle Alanyurt bölgesinde, yeni inegöl bölgesinde veya farklı bir bölgede konuşlandırılması ile alakalı bir çalışma yapacağız" şeklinde konuştu. 


İSTEĞİMİZDE ÇOK KARARLIYIZ 


Eski hastane yeri ile alakalı da konuşan Başkan Aktaş, "Bakanımız bisikleti çok seviyor. İnegöl'de de bisiklet kullanımının fazla olduğunu biliyor. Bize bisiklet yolu ile ilgili talimat verdi. Biz bu konuda isteğimizi yaptık. 


Gerekçelerimizi de ifade ettik. Biz çok yer verdik. Hala bir sürü yerler vereceğiz. Milli Eğitim Müdürümüz bir liste çıkarıyor. Kaymakamımızla yerlere bakıp, hayırsever arayacağız. Okul hamlesi başlatacağız. Biz geçmişte de birçok yer verdik. Bu okullann arazisini de biz temin edeceğiz. SGK'ya yer verdik. Yarın meclise geliyor konu. Bu arsanın bedeli 400 bin TL civannda olup. borçlarımızdan düşecek. Kalanı da yapılandırılacak. Vergilerimizi de yapılandırdık. Tıkır tıkır ödüyoruz. O bölgeyi ticari amaçla kullanmayacağız. Belediyeyi tek çatı altında toplayacağız. Burası da hazinenin yeri. Burayı boşaltacağız. Müze mi olur, başka bir şey mi olur? Artı meydan kazandırılacak o bölgeye. Biz bu konudaki isteğimizde çok kararlıyız. Kültür Sarayı yıkılacak. Huzurevi yeniden yapılacak. Orayı da yıkacağız" dedi. 


RAKAMSAL ANLAMDA İLİŞKİLENDİRME ÇOK MANTIKLI DEĞİL 


Başkan Aktaş. mali çalışmalardan şöyle bahsetti; "Olaya çok kısa vadeli bakmamak lazım. Belediye ilk üç ayda 100 TL'lik yatın m yapar, sonraki üç ayda 1000 TL'lik yatırım yapar. BUSKİ İnegöl'de çok büyük yatınmlar için çalışma yapıyor. Çok büyük rakamlar. Bunu İnegöl Belediyesi'nin bütçesi ile 50 yılda yapamazsınız. Şu anda kadar Büyükşehir'in Yenice. Kurşunlu'da yapılan çalışmaları var. Köylerde altyapı çalışmaları var. Belki şu ana kadar yapılan, kesilenin yansı bile tutmayabilir. 1,5-2 yılda daha rahatlayabilir. 5 yıllık süreçte ne kesilmiş, ne yatırım yapılmış ona bakarız. 

Biz 5 ana proje istiyoruz. İnegölspor tesislerinin şehir dışına çıkartılması, Beylik Hanı'nın inşası, Düzenli Depolamada Sosyal Tesisler. 


Alanyurt Asri Mezarlığı ve Kapalı Yüzme Havuzu. Şu anda rakamsal anlamda ilişkilendirme çok mantıklı değil". 


İÇME SUYU BARAJI İHALESİ YAPILACAK 


İçme Suyu Barajının son durumunu açıklayan Aktaş. 

konunun DSİ tarafından takip edildiğini, proje ihalesinin yapıldığını, yapım ihalesinin yapılacağını, ihale sonrasında yapımının 1-2 yıl içerisinde tamamlanacağını söyledi.

 

ATATÜRK BULVARI ORTA VADELİ PROJE 


Trafik Master planında Atatürk Bulvarfnın çift yön olması noktasında alınan öneriyi de değerlendiren Başkan Aktaş, "Katlı Otoparkın daha rantabl kullanılması, Kültür Sarayfnın yıkılması, çarşıdaki yayalaştırma projesinin ardından alınabilecek bir karar. Birkaç yılı bulabilir. Kasımefendi ile ilgili değişiklikler olacak. Eski Alyans Düğün Salonundaki otopark uygulaması da olacak" diye konuştu. 

MUHTEŞEM PROJE 


Cumartesi Pazaryeri alanı ile ilgili projenin Muazzam bir proje olduğunu aktaran Aktaş, "3 etaplı bir proje. 

1 .etabında işin yüzde 60'lık kısmı var. Kapalı Spor Salonu ve İnegölspor tesislerinin olduğu alan. 2.etabında Kavaklaraltı Parkı ve Gençlergücü'nün olduğu alan. 

3.etabında da Stadyumda iyileştirme yapılacak. Stadyumun altında da dükkanlar olacak. Modem bir Pazaryeri yapacağız. Altında otoparkı, etrafında işyerleri olacak. Şu an projeyi tartışıyoruz. Çok yakında projeyi kamuoyu ile paylaşacağız. Kendi kendini finanse edecek bir proje olacak. Haftanın bir günü Pazar, kalan günler meydan olarak değerlendirilecek" ifadelerini kullandı. 


Bursa İnegöl


Geri Dön