03 / 05 / 2024

Alışveriş merkezleri için artık ÇED raporu istenecek

Alışveriş merkezleri için artık ÇED raporu istenecek

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, alışveriş merkezlerinin (AVM) küçük esnafı yok ettiği ve yasanın güçlü lobi nedeniyle çıkartılmadığı eleştirilerine yanıt verdi



Ergün, “Bundan sonra yapılacakları yerler konusunda ÇED raporu isteyeceğiz” dedi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Sanayi Bakanlığı’nın bütçesini kabul etti. Sorularını yanıtlayan Ergün, AVM’lerle ilgili şunları söyledi:

Yok sayamayız
“İktidar ve muhalefet ayrımı yapmadan söylüyorum, belediyeler şehir planlarını yaparken, uygunsuz yerlere AVM yapma izni veriyor. Bu nedenle AVM’lerin açılmasını ÇED raporuna bağlanmayı düşünüyoruz. Ancak yok saymamız mümkün değildir. Hayatın bir başka gerçeği olduğunu kabul etmek gerekir. Ailelerin beraber gittiği sosyal mekanlara dönüşmüştür. Belediyelere sesleniyorum, bu tür karar alırken şehirlerin bütünlüğünü gözönünde bulundursunlar.”

35 bin kişiye iş kapısı
Ergün, 2010  yılı yatırım programında yer alan 13 organize sanayi bölgesi ile 2 küçük sanayi sitesini tamamlamak üzere olduklarını, 35 bin vatandaşa daha ekmek kapısının açılacağını söyledi. Şirketlerin kurulmasını kolaylaştırdıklarını dile getiren Ergün, Merkezi Tüzel Kişilik Bilgi Sistemi ile tüm tüzel kişiliklere bir kimlik numarası oluşturduklarını tüzel kişiliklerin kurulması gibi işlemleri, beş  dakikada yapmanın mümkün olacağını söyledi.

Düdüklü tencere topladık

PİYASA gözetim ve denetim faaliyetlerini 81 il müdürlüğü aracılığıyla yönettiklerini dile getiren Bakan Nihat Ergün, “8 ayda 24 bin 955 ürün denetlenmiş, 2 bin 260 adedi aykırı bulunmuş, 348 bin lira para cezası verildi. 14 ürün için toplama kararı alındı. Düdüklü tencere, saç kurutma makinesi, mini kahve pişirici gibi küçük ev aletleri, elektrik kabloları, kaynak makineleri gibi sanayide kullanılan ürünler de toplatılan ürünler arasında.”
Hürriyet
 


Geri Dön