Alkatraz hapishanesi müze oldu!
Bir zamanlar kaçılmasına imkansız gözüyle bakılan San Francisco açıklarındaki ada hapishane Alkatraz, günümüzde müze olarak kullanılmaya başladı. Aralarında ünlü suçluları da ağırlayan hapishane özellikle Alkatraz Kuşçuşu filmiyle tanınıyor.
Bir zamanlar kaçılmasına imkansız gözüyle bakılan San Francisco açıklarındaki ada hapishane Alkatraz, günümüzde müze olarak kullanılmaya başladı. Aralarında ünlü suçluları da ağırlayan hapishane özellikle Alkatraz Kuşçuşu filmiyle tanınıyor
Alkatraz, San Francisco açıklarındaki üç adadan biri ve en bilineni. San Francisco Körfezi'ne 2,5 kilometre uzaklıkta ve 9 hektarlık bir alanı kaplıyor.
Şöhreti, "Alkatraz Kuşçusu" ve "Alkatraz'tan Kaçış" filmleriyle yakalayan küçük adayı görmek isteyenler bir yandan bilet kuyruğunda beklerken bir yandan da maket üzerinde müzeye dönüştürülen ünlü hapishaneyi tanımaya çalışıyor.
Yirmi kadar filme konu olan hapishaneyi ziyaretin bedeli 30 dolar. Yarım saatlik yolculuğun ardından adaya ayak basan meraklı turistleri "1259" karşılıyor. Ziyaretçiler, daha çok federal hapishanelerde kurallara uymayan, kavga çıkaran ve en önemlisi kaçmayı planlayan mahkumların zorunlu ikametgahı olan bu adada rakamlarla isimlendirildiğini, Alkatraz günlerini kitaplaştıran "1259" dan yani William G. Baker'den öğreniyor. Farklı ülkelerden gelip de yolu Amerika'nın en ünlü hapishanesinde kesişenler, su deposunu, gözetleme kulesini, hastane ve yemekhaneyi, tecrit odalarını ve morgu, "içleri ürpererek" dolaşıyor.
Adanın ünlü suçluları
Soğuk körfez suları, bolca köpekbalığı ve akıntılar nedeniyle "kaçılamaz" denilen ve koşulları nedeniyle esir kampına benzetilen ada, yaklaşık yüz yıllık hapishane döneminde ünlü suçluları da ağırladı.
Al Capone, "Doktor" Arthur Barker, "Makineli Tüfek" George Kelly, daha sonra hikayesi filme dönüştürülen "Kuş adam" ya da "Alkatraz Kuşçusu" olarak bilinen Robert Franklin Stroud bunlardan bazıları. 8 mahkumun kavgada, 5'inin intihar ederek, 15'inin de farklı nedenlerle hayatını kaybettiği adadan, 34 mahkumun firar girişiminde bulunduğu ancak bunlardan beşi hariç diğerlerinin yakalandığı biliniyor.
Lavabonun altındaki duvarı bir kaşık ile delerek firar eden ve 11 Haziran 1962’de Clint Eastwood’un 'Escape from Alcatraz' yani 'Alkatraz'dan Kaçış' filmiyle şöhreti yakalayan Frank Morris, John ve Clarence Anglin kardeşlerin kaçış hikayesi de cansız manken ve krokilerle anlatılıyor.
Bu firarın ardından "bir asırlık" hapishane döneminde, bin 578 mahkumun kaldığı "yüksek güvenlikli" cezaevi, binalarının eskimesi ve restorasyonunun yüksek maliyeti nedeniyle 1963'de kapatıldı.
Yeni Mesaj