29 / 04 / 2024

Rüstem Paşa Tarihi Hamamı, müze oldu!

Rüstem Paşa Tarihi Hamamı, müze oldu!

Beypazarı'nda Rüstem Paşa Tarihi Hamamı "Sürdürülebilir Bir Turizm İçin Uygulamalı Hamam Projesi" kapsamında müze olarak düzenlenecek...



Ankara'nın tarihi konaklarıyla ünlü Beypazarı ilçesinde Rüstem Paşa Tarihi Hamamı "Sürdürülebilir Bir Turizm İçin Uygulamalı Hamam Projesi" kapsamında müze olarak düzenlenecek.

Beypazarı Rüstem Paşa Hamamı, müze olarak açılmasının ardından Türkiye'nin ilk, dünyanın ikinci hamam müzesi olacak. Hamam müzeciliğinin tek örneğinin İngiltere'de bulunduğunu söyleyen projenin sahibi Yaşayan Müze'nin yetkilisi Dr. Sema Demir,  Ankara  Kalkınma Ajansı'ndan turizm desteklemesi kapsamında 2012 Ocak ayından itibaren 12 ay destekleneceğini bildirdi.

Tarihi Rüstem Paşa Hamamı'nı tekrar işleyebilir hale getirilip turizmin hizmetine hamam kültürünün anlatıldığı bir müze olarak sunmak istediklerini belirten Demir, "Bu kapsamda Tarihi Rüstem Paşa Hamamı müze mekanı olarak düzenleyip gelen turistlere Türk-Osmanlı Hamam Kültürü'ne ait öğeleri canlı ve uygulamalı bir şekilde gösterilecek. Müzede özellikle Şebbih Hamamı, Kına Hamamı, Asker Hamamı, Damat Hamamı gibi hamam ritüelleri canlandırılacak." dedi.

Demir, alanında Türkiye'de ilk olacak müzede gelen ziyaretçiler için son teknoloji ve animasyonlar kullanılacağını kaydetti. Müze yetkilisi Dr. Sema Demir, hamamların Türk ve Osmanlı için çok önemli olduğunu, kahvehanelerin olmadığı dönemlerde bireyin sosyalleştiği ilk yerler olduğunu ifade ederek, "Biz de kültürümüze ait olan bu değeri eksiksiz olarak tekrar hayata geçirmek istiyoruz. Tarihi Rüstem Paşa Hamamı projesinde ayrıca hamam bahçesinde Osmanlı Kahvehanesi geleneğini yaşatacağız. Bu kapsamda meddah, külhanbeyi gibi karakterler de canlandırılacak. Projede Türk kahvesinin 32 çeşidi sunulacak." diye konuştu.
Sabah

 


Geri Dön