29 / 04 / 2024

Almanya'da GSYH’ye inşaat sektöründen olumlu katkı!

Almanya'da GSYH’ye inşaat sektöründen olumlu katkı!

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) 2019 ülke ekonomisinin verilerini açıkladı. Bu verilere göre; Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya (GSYH) inşaat sektöründen olumlu katkı geldi.



Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) 2019 ülke ekonomisinin verilerini açıkladı. Destatis, ülke ekonomisinin 2019’un son çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla sabit kaldığını belirtti.

Anadolu Ajansı’nda yer alan habere göre; Almanya'da mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) 2019 ‘un son çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre değişim görülmedi. Ekonominin yüzde 0,1 büyümesi bekleniyordu.

Destatis, daha önce yüzde 0,1 artış olarak açıkladığı 2019 üçüncü çeyrek GSYH büyümesini de yüzde 0,2 artış olarak revize etti. Alman ekonomisi geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,5 büyürken, ikinci çeyrekte yüzde 0,2 daraldı.

2019’un üçüncü çeyreğinde güçlü kalan özel sektör ve kamu harcamalarının son çeyrekte ivme kaybetmesi dikkat çekti.

Çeyrek bazda bakıldığında, GSYH’ya özellikle inşaat sektöründen olumlu katkılar geldi. Makine ve ekipman harcamaları belirgin şekilde düşerken, sermaye oluşumu için de büyük oranda olumlu bir gelişme gözlemlendi. Dördüncü çeyrekte mal ve hizmet ihracatı düşerken, ithalat artış yaşadı.

Avrupa’nın lokomotif ülkesi Almanya'da ekonomi, geçen yıl mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak yüzde 0,6 büyüyerek hız kesti. Almanya'da hükümet, bu yıl daha fazla çalışma günü olmasından dolayı ekonominin yüzde 1,1 büyümesini hedefleniyor.

Diğer yandan Uzmanlar, Almanya'nın en büyük ticaret ortağı olan Çin'de koronavirüs salgınının patlak vermesini ihracata bağlı Alman ekonomisi için bir risk olarak değerlendirirken, küresel ticaret çatışmalarının, zayıf kalacağı öngörülen küresel ekonominin ve Brexit'in Alman ekonomisini bu yıl da olumsuz etkilemesi bekleniyor.

Orhan Aydın: İnşaat sektörü büyüyecek!


Geri Dön