06 / 05 / 2024

Almanya'da konut fiyatlarındaki rekor artışta balon endişesi!

Almanya'da konut fiyatlarındaki rekor artışta balon endişesi!

Almanya'da sık sık gündeme gelen konut fiyatları 2021 yılının son çeyreğinde bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 12,2 artış gösterdi. Söz konusu bu artış balon endişelerini de beraberinde getirdi.



Merakla beklenen verilere göre, Almanya'nın büyük şehirleri arasında yer alan Münih, Frankfurt, Stuttgart Berlin, Hamburg, Köln, ve Düsseldorf'da ortalamanın üzerinde artışlar görüldü.

Yine bir diğer taraftan müstakil ve yarı müstakil konutların fiyatları da 2021 yılında 2020 yılına göre yüzde 12,8 arttı.

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) tarihi olarak ucuz konut kredileri sağlayan para politikası son zamanlarda sık sık gündeme gelen konut fiyatlarını daha da yukarıya doğru iterken, konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan uzmanlar Almanya’da gayrimenkulde aşırı değerlemeye karşı bazı uyarılar yaptı.

Tün dünyada dengeleri alt üst eden COVID-19 salgını sebebiyle Almanya’da gündemden düşmeyen konut fiyatları ve kiralar hızlı bir şekilde yükselirken,  tüm dünyayı etkileyen koronavirüs salgını, toplumsal eşitlik ve finansal istikrara ilişkin endişeleri de beraberinde getirdi. Berlin kentinden Köln kentine kadar Almanya’nın birçok şehrinde aileler, yüksek konut fiyatları sebebiyle ev sahibi olmayı "imkansız" buluyor.

Almanya da konut fiyatlarındaki rekor artışta balon endişesi!

Alman Landesbank Baden-Württemberg (LBBW) Bankası Ekonomisti Martin Güth, gündemden düşmeyen konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada söz konusu fiyat artışlarındaki yenilenen artışın, Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) ve ECB'nin Alman emlak piyasasında bir balonun ortaya çıkmasından endişe duymakta haklı olduğunu açıkça ortaya koyduğunu dile getirdi.

Alman Landesbank Baden-Württemberg (LBBW) Bankası Ekonomisti Martin Güth, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada son zamanlarda sık sık gündeme gelen enflasyonun hızla artması, faiz oranlarının önemli ölçüde artması ve Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle emlak piyasasında kartların şu anda yeniden karıldığını dile getirerek, Ukrayna'dan gelen mültecilerin yeni konut talebi oluşturacağını kaydetti.

Almanya'da ev kiraları uçtu! Eylemler başladı!

Almanya'daki gayrimenkul fiyatlarında artış hız kesmiyor!

Almanya'da yapı malzemeleri fiyatlarında 1949'dan beri en yüksek artış!


Geri Dön