04 / 10 / 2024

Altın alacaklara son dakika uyarısı: Kuyumcudan mı alınmalı, bankadan mı? 

Altın alacaklara son dakika uyarısı: Kuyumcudan mı alınmalı, bankadan mı? 

Son haftalarda yaşadığı yükselişle birlikte tarihi zirvesini gören altın, yeniden gözde yatırım aracı olurken uzmanlardan uyarı geldi. Peki altın kuyumcudan mı alınmalı, bankadan mı? 




ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirim kararıyla beraber, uluslararası piyasalar rotasını altına çevirirken, Orta Doğu'da yaşanan gerilim sebebiyle artan yükselen jeopolitik risk faktörü, emtia fiyatlarının hızla artmasını sağladı. 

2 bin 670 doları geride bırakarak tarihi zirvesine ulaşan ons altın, altın yatırımcısının yüzünü güldürürken, varlıklarını altın tarafına kaydırmak isteyen yatırımcılar bu işlemi bankadan mı yoksa kuyumcudan mı yapacaklarına ilişkin ikilem yaşıyor. 

Altın alacaklara son dakika uyarısı: Kuyumcudan mı alınmalı, bankadan mı? 

ALTIN KUYUMCULARDAN MI ALINMALI, BANKADAN MI?

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; ekonomistler, her iki işlemin de artı ve eksi yönlerinin olduğuna dikkat çekti ve kuyumcu ya da banka tercihini hangi şartlar dikkate alınarak belirlenmesi gerektiğine ilişkin uyarılar yaptı. 

Altın alacaklara son dakika uyarısı: Kuyumcudan mı alınmalı, bankadan mı? 

KİMLER BANKADAN ALTIN ALABİLİR? 

Fiziki altın almanın en büyük dezavantajları arasında güvenli bir yer tahsis edebilmek yer alıyor. Evlerde saklanan ve halk arasında 'yastık altı altın' olarak bilinen altınlar, ciddi birikimler durumunda hırsızların hedefi olabiliyor. 

Bu tür durumların önüne geçilebilmesi ve biriktirilen altınları daha sağlıklı muhafaza edebilmek için ilk tercih bankalar oluyor. Fakat bu tercihin de eksi yönleri var. Son senelerde artış gösteren dijital hırsızlık vakalarında dolandırıcılar, çok sayıda müşterinin döviz ve altın hesaplarındaki varlıkları bozdurarak kendi hesaplarına aktarabiliyor. 

Ayrıca bankadan alım yapan kullanıcılar, acil nakit ihtiyaçları durumunda güncel kur üzerinden 7 gün 24 saat bozdurma işlemi yapabiliyor. Bu durum, kuyumcuların kapalı olduğu saat ve günlerde problem yaşayan altın sahipleri için önemli bir avantaj sağlıyor. 

Altın alacaklara son dakika uyarısı: Kuyumcudan mı alınmalı, bankadan mı? 

ALTINI KİMLER KUYUMCUDAN ALMALI? 

Türkiye'de en popüler yatırım aracı olan altın, günümüzde büyük oranda fiziki piyasalarda işlem görüyor. Ekonomistlerin önemli kısmı, yatırım alışkanlıkları için fiziksel altın alınması tavsiyesinde bulunuyor. Bu şekilde alınan altınlar, bankacılık uygulamasındaki yatırımlara göre her zaman daha uzun vadeli görülüyor. 

İnsan doğası fiziksel olarak sahip olmadığı yatırım araçlarını korumakta güçlük çekerken, bankacılık uygulamasında yalnızca rakamsal değer taşıyan altın varlıklarını bozdurmak ve harcaman her zaman fiziksel altına göre daha kolay oluyor. Üstelik fiziksel altın almak, bankaların uyguladığı komisyon oranlarına göre dava avantajlı oluyor. 

Türkiye'de altın piyasalarının merkezi olan Kapalıçarşı'da satılan altın fiyatları, çoğu zaman Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) paylaştığı gösterge kur ile paralel şekilde seyrediyor. Buna karşın bankalar, altın alım-satım işlemlerinde kuyumcuların uyguladıkları oranların çok üzerinde komisyon alabiliyor. 

Fatih Altaylı 2025'te asgari ücrete ne kadar zam geleceğini açıkladı!

1.5 milyon TL'lik konut kredisinin faizi hangi bankada ne kadar? Konut kredisi hesaplama 2024! 

Uygun fiyatlı arsa yatırımı yapmanın 8 püf noktası…

TEDB ile yeni dönem başlıyor! Emlak sektöründe oyunun kuralları yeniden yazılacak!


Geri Dön