Altın almak isteyenlere kritik uyarı!
Düğün sezonun açılması ile altın almak isteyenler ve altın yatırımcıları dolandırıcıların hedefi oluyor. Peki sahte altın nasıl anlaşılır?
Binlerce altın yatırımcısı ve altın almak isteyenler dolandırıcılarının hedefi olabiliyor. Peki sahte altın ile gerçek altın nasıl ayırt edilir? Kuyumcu Can Cılız, konuyla ilgili, yatırımcılar için önemli açıklamalar yaptı.
A Haber'de yer alan habere göre; yatırımcılar tarafından en güvenli liman olarak görülen altın dolandırıcıların hedefi olabiliyor. Peki sahte altın nasıl ayırt edilir? Altın alırken neye dikkat edilmeli? Sahte altını ayırt etmenin yolları neler? Kuyumcu Can Cılız, A Haber canlı yayınında anlattı.
"ORİJİNALİ PİYASADA YOK"
Can Cılız: ''Kuyumculukta iki türlü hizmet var bir yatırım amaçlı bir de takı amaçlı hizmet var. Yatırım amaçlı hizmette tavsiyelerim özellikle ata altınını tavsiye ediyorum. Eski Osmanlı altınlarını tavsiye etmiyorum çünkü bunların orijinali piyasada yok. Ata altını yatırım olarak kullanmalarını tavsiye ediyorum. Yarım altın, çeyrek altın vs.
SAHTE ALTIN NASIL ANLAŞILIR?
Onun dışında takı amaçlı müşterilerimize bir iki şey göstermek istiyorum. Elimde 22 ayar bilezik, 14 ayar alyans bir de gümüş var. Minenk taşı bu da ayar suyu. Mihenk taşına sürüyorum. Suyu sürdükten sonra gördüğünüz gibi silinmedi. Bunun 14 ayar olduğunu gösteriyor. Gümüşün üstüne sürüyorum gördüğünüz gibi silindi demek ki bu altın değil. Aldıkları yerlerden aldıkları ürünle ilgili gramaj, fiyat, sertifika istesinler ve genellikle aynı yerden alışveriş etsinler.
TEKONOLOJİYLE BİRLİKTE SAHTEKARLIK DA İLERLEDİ
Aldıkları ürünü 15 gün içerisinde iade etme hakları da var. Teknoloji ilerlediği için bu işin sahtekarlığı da ilerledi biz bile bazen aldığımız ürünlerde şu metodu uyguluyoruz. Mesela bilezik geliyor müşteriden alıyoruz makasla ortadan kesiyoruz kestiğimiz yeri sürüyoruz altın olup olmadığını öyle anlayabiliyoruz.'' dedi.
Kritik soru: Altın alınmalı mı, satılmalı mı?
Uzmanlar açıkladı: Altın fiyatları düşecek mi, yükselecek mi?