11 / 05 / 2024

Altın fiyatları hakkında flaş bir gelişme yaşandı

Altın fiyatları hakkında flaş bir gelişme yaşandı

Altın fiyatları hakkında flaş gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Uzman isimlerden altın fiyatlarıyla ilgili flaş açıklamalar geldi.



Yıldırımtürk yaptığı açıklamasında altın fiyatlarına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

“Altın yeni seneye başladığı zaman daha sınırlı faiz artırımı yapılacağı yorumlarıyla üzerindeki baskıdan kurtulmuştu. Jeopolitik risklerin de ortaya çıkmasıyla birlikte, ons altın 1950 dolara kadar yükseldi. Fakat daha sonra Ocak ayının sonu Şubat ayının başıyla birlikte FED toplantısında 25 baz puanlık bir faiz artırımı yapıldı. Bunun sonrasında ekonomik verilerde tutarsızlık oluşmaya başladı. Öyle olunca da ‘ABD’nin hedefledikleri yüzde 2’lik enflasyona ulaşmak için faiz artırımı yapması gerekiyor’ yorumları ortaya çıktı. Bu yorum değişikliğinin temelinde ise; büyük banka fonlarının varlıklarını yatırım araçları arasında sörf yaptırması yatıyor diyebiliriz. Bu şekilde büyük banka fonları kullanılarak trend oluşturulup para kazanılma yolu tercih ediliyor. Dolayısıyla şubat ayı itibarıyla mart, mayıs ve haziran ayındaki FED toplantılarında da 25 baz puanlık bir faiz artırımı yapılacağı ifade ediliyor. Daha doğrusu bu şekilde bir beklenti oluşturulmuş durumda”

Gram altında düşüşlerin alım fırsatı yarattığını belirten uzman isim, “Geçen ay 1185 liraları gören gram altın bu ay için 1100 seviyelerine düştü. Ekran fiyatıyla serbest piyasadaki fiyat farkının açıldığını da görüyoruz. Geri çekilmelerin alım fırsatı olduğunu söyleyebiliriz. Zaten vatandaşta bunu değerlendiriyor. Fiyatlar düştüğü zaman vatandaşlar hemen elinde nakit varsa bunu altına çeviriyor. Borsa’da yaşanan kayıpların ve kripto paralara güvenin azalması da iç piyasada altın fiyatlarını artmasını etkiliyor. Bu sebeple alım için tam fırsatı.” diye konuştu.

Yıl sonu için altın fiyatlarıyla ilgili tahminlerde bulunan Yıldırımtürk, “Yıl sonu için gram altın ile ilgili tahmin yapmak çok zor. İç piyasada öngörülebilirlik çok zayıf durumda. Fakat altın fiyatları vatandaşın talebi doğrultusunda yükselişini sürdürecek. Ons altın için konuşmak gerekirse de 1810 dolar seviyelerinde olan ons altın fiyatının 1850 dolar seviyesine geleceğini düşünüyorum. Özellikle FED’in faiz artırımlarına ara verip daha sonra bir miktar indirime geçmesi halinde 2 bin doların üzerine belki de sene sonunda 2 bin 300 dolar seviyelerine çıkacağını öngörüyorum.” şeklinde konuştu.


Geri Dön