16 / 05 / 2024

Altın fiyatları son 7 ayın zirvesine çıktı! İşte yükselişin ardındaki nedenler

Altın fiyatları son 7 ayın zirvesine çıktı! İşte yükselişin ardındaki nedenler

Fed'in faiz artırımında yumuşayacağı beklentisi ile son 7 ayın zirvesine çıkan altının yeniden oyuna dönmesi ve bu yılın ortalarına doğru rekor kırması bekleniyor.



Spot altın, Haziran ortasından bu yana en yüksek seviyesi olan yüzde 1 artışla ons başına 1.858,97 dolara yükseldi. Altın fiyatları ABD'de de vadeli işlemlerde de New York'ta yüzde 1.0 artışla ons başına 1.864.20 dolara çıktı.

Fed'in yumuşaması beklentisi 

Fed'in gelecek ay yapacağı toplantıda faiz artımının 50 baz puan yerine 25 baz puana indireceğine ilişkin tahminlerin artmasıyla altın fiyatları da yükseldi. ABD merkez bankası dört ardışık 75 baz puanlık artışın ardından son toplantısında faiz oranlarını 50 baz puan artırmıştı. Piyasa analisti Daniela Hathorn, Fed üyelerinin zayıf ekonomik verilere boyun eğmeye çok istekli olmadıklarını, kötüleşen ekonomik veriler karşısında bekle ve gör politikası izleyeceklerini belirtti. 2023 boyunca değerli metallerin tercih edilebileceğini söyledi.

Resesyonda güvenli liman olacak

Altının yükselişinin ardında Fed'in faiz artışının 2023 ortalarında bir noktada sona ereceğini tahmin edilmesi ana sebep olarak gösteriliyor. Ancak resesyon da önemli bir etken. 2023 yılında ABD'de beklenen resesyon da altın için itici güç olacak çünkü altın fiyatları en fazla durgunluk zamanlarında kendisine güvenli liman arayan yatırımcılar nedeniyle yükseliyor.

Altına olan ilgi geri döndü

Bu nedenle 2023 yılının altının oyuna yeniden döneceği yıl olması bekleniyor. Yılın ikinci yarısından itibaren altın fiyatlarının yükselmesi için gerekli şartların oluşması bekleniyor. ABD'nin 2023 ortalarında resesyona girmesi, Fed'in 2024'te faiz oranlarını düşürmeye başlayabileceği tahmin ediliyor. Analistler altına olan ilginin geri döndüğünü ancak henüz boğa piyasasından söz etmek için erken olduğunu belirtiyor. Analistler 2023 yılında diğer veriler ne kadar kötü olursa altının yükselişinin temellerinin o kadar artacağını belirtiyor. Bazı analistler de altın fiyatlarında bu yıl rekor bekliyor. Kasım ayından bu yana yükseliş trendine giren altının yükselmesinin nedenleri olarak piyasalardaki çalkantı, artan durgunluk beklentileri ve merkez bankalarının daha fazla altın alım talebinde bulunması olarak sıralanıyor.

Editörün notu: Bu haber 04.01.2023 tarihinde saat 21:45'te yazılmıştır. An itibariyle Dolar: 18.74, Euro: 19.88, Altın Onsu: 1851 dolar, Gram Altın: 1115 lira değerindedir.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön