27 / 04 / 2024

Altın fiyatlarında 7 ay sonda bir ilk! Alım fırsatı geldi mi? İslam Memiş açıkladı

Altın fiyatlarında 7 ay sonda bir ilk! Alım fırsatı geldi mi? İslam Memiş açıkladı

Altın fiyatlarında 7 aydır böylesi hiç görülmedi. Ons altında tarihi düşüş sürerken, gram altında da gerileme yaşanıyor. Altın uzmanı İslam Memiş alım fırsatı olup olmadığını açıkladı.



Güçlenen dolar karşısında baskı altında kalan altın fiyatları sert düşüş devam ediyor. Dolar endeksi 10 ayın zivesine çıkarken, ons altın fiyatı 7 ayın en düşük seviyesine düştü. Yurtiçinde de benzer tablo yaşandı. Dolar/TL tüm zamanların en yüksek seviyesini test ederken, gram altın 1621,28 TL'ye kadar düştü. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş ise yatırımcıda gram altına yasak gelir korkusuna vurgu yaptı. İşte altın fiyatlarında son detaylar...

ONS ALTIN SON 7 AYIN DİBİNDE
Fed yetkililerinin şahin tonları, ABD 10 yıllık tahvil getirilerini 16 yılın en yüksek seviyesine taşınması, otomotiv şirketlerindeki grevler ve petrol fiyatlarının 100 dolara dayanması, altın fiyatlarındaki baskıyı artırdı. Yatırımcıların yeni güvenilir limanı dolar olurken Ons altın son 7 ayın dibine düştü. 

Gelecek yıl yapılacak faiz indirimlerinin beklenenden daha az olacağı beklentisini yükselmesi Ons altını 1840 doların altına itti. Yeni haftaya yüzde 0,3 değer kaybıyla başlayan ons altın 1842 dolardan işlem gördü. 

Haftalık kayıp 4.15'e işaret ederken bu rakam son 7 ayın en büyük düşüşü olarak kayıtlara geçti.

GRAM ALTINDA KAYIP YÜZDE 3'E DAYANDI
Ons altındaki düşüşten nasibini alan gram altında haftalık kayıp yüzde 3'ü aştı. Dolar/TL  27,72 TL ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkarken 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 1623 TL'ye kadar geri çekildi. Ekranda yaşanan düşüşün aksine serbest piyasada 1700 TL'nin altına inmeyen gram altın, Kapalı Çarşı'da uzun zamanın ardından kritik seviyenin altına indi. Kapalı Çarşı'da gram altın 1.691 TL'den işlem görüyor.

ALTIN DÜŞÜNCE YATIRIMCI PANİKLEDİ
Altın fiyatlarında yaşanan düşüşe ilişkin Finans Analisti İslam Memiş nokta tespitte bulundu. Memiş, "Altın ve gümüş fiyatlarındaki düşüşleri görünce yatırımcı paniklemiş. Diyor ki; altın ve gümüş fiyatlarındaki düşüşler devam eder mi? Zarar eder miyiz? Hayır. Gerçek para birimi altın ve gümüştür. Kimse elindeki altını, gümüşü, euro'sunu, sterlininin satmasın. Rüzgar tersine döndüğünde 'keşke'lerle dolu sohbetler göreceksiniz. Ekimden sonra 'altın, gümüş alım fırsatı verir mi?' sorularını soracaklar. Zamanında ekeceksin, zamanında biçeceksin. Şu anda stok yapma zamanı, alma zamanı. Bu düşüşler büyük bir tufanın habercisi." ifadelerini kullandı.

PİYASADA GRAM ALTINA DA YASAK GELİR KORKUSU HAKİM
Geçen ay yürürlüğe giren altın kotası ve yarım gram altınların üretilmesi yasağına ilişkin de açıklamada bulunan İslam Memiş, “Kota ve ek mali yükümlülük tarafı tamam ancak yarım gram altın üretimi yasağı yanlıştı. Bu insanları korkuttu. ‘Yarın da 1 grama yasak gelir’ düşüncesini doğurdu. Üretim yasaklama uygulamasının iptal edilmesi gerekli. Ekim ayında nasıl teklifler gelir göreceğiz. Bugünkü koşullarda beklentiyi yüksek tutmamak gerek” yorumunda bulundu.


Geri Dön