26 / 07 / 2024

Altın fiyatlarında oluşan makasın perde arkasında neler var? Bu seviyelerden altın alınır mı?

Altın fiyatlarında oluşan makasın perde arkasında neler var? Bu seviyelerden altın alınır mı?

Dövizden sonra altın fiyatlarında da üçlü fiyat oluştu. Londra’daki fiyatlara göre gram altının bin 250 liradan satılması gerekiyor. Ancak serbest piyasada gram altın bin 350 liradan işlem görüyor. Altın sertifikalarında ise altının gramı bin 430 liraya denk geliyor.


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


YÜZDE 10 FİYAT FARKI VAR

Altın fiyatlarında oluşan makasın perde arkasında neler var? Bu seviyelerden altın alınır mı?

Peki altın fiyatlarındaki bu farklılık nereden kaynaklanıyor? Türkiye’nin yıllık altın ihtiyacının yaklaşık 300-310 ton civarında olduğunu kaydeden Korcan, bunun 40 tonunun madenlerden çıkartıldığını, 70-80 ton civarında hurda dönüşümünden geldiğini, geriye kalan yaklaşık 180 tonun ise ithal edildiğini belirtti.  Geçen yıl toplam 20 milyar dolarlık altın ithal edilirken bu yıl ilk 2 ayda 9 milyar dolarlık ithalat yapıldı. Ocak ayında 68.3 ton, şubat ayında ise 57.4 ton altın ithalatı yapıldığını kaydeden Korcan, altın ithalatını sınırlayan düzenlemeler sonrası ise mart ayında yapılan ithalatın 21.6 tona gerilediğine dikkat çekti. Arz kısmındaki daralma nedeniyle altın fiyatlarının Londra ile Türkiye arasında yaklaşık yüzde 10’luk bir makasın oluştuğuna işaret eden Korcan, Türkiye’de gram altının fiyatının Londra’dan yüzde 10 daha pahalı olduğunu vurguladı.

SPEKÜLATİF AMAÇLI TALEP ARTTI

Son 3 yılda 250 işlem gününün tamamında Londra’ya göre altın fiyatlarının Türkiye’de primli olduğunun altını çizen Korcan, bu farklılıkta spekülatif amaçlı artan altın talebinin önemli bir etkisinin olduğunu dile getirdi. Çünkü yılın ilk aylarında yapılan altın ithalatının büyük bölümü kurumsal yatırımcılardan kaynaklanıyor.

Korcan, kredi ile döviz alımının sıkı şekilde kontrol edildiğini, bu nedenle bazı şirketlerin döviz yerine altına yönelerek spekülatif yatırıma yönelmiş olabileceğine değindi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön