21 / 07 / 2024

Altın piyasasında neler olacak? Dört gözle beklenen yorum geldi!

Altın piyasasında neler olacak? Dört gözle beklenen yorum geldi!

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalindeki gelişmeler, belirsizliği artırdığı için altına olan güvenli liman talebi, yüksek nominal getirilere ve marjinal olarak dolara göre daha ağır bastı.




Dörtgözle beklemek

Yüksek enflasyon ortamında ekonomik yavaşlama riski, para politikası kararlarını karmaşıklaştırabilir ve altın için yatırım talebini daha da destekleyebilir.
 

Altın jeopolitik gerilimlere tepki veriyor

LBMA  Altın Fiyatı PM Şubat ayında yüzde 6 artarak ayı1.910 dolar/ons seviyesinde tamamladı. Haftalarca artan gerilimlerin Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle doruğa çıkması ve jeopolitiğin merkeze alınmasıyla Mayıs 2021'den bu yana en güçlü  performansı gösterdi. 

Enflasyon ve faiz oranları altın için önemli etkenler olmaya devam etti; Ayın başlarında ABD ve Avrupa'daki sıcak TÜFE baskıları, enflasyonun çok az azalma işareti gösterdiğini doğruladı. Ancak, artan oynaklık ve Ukrayna'daki jeopolitik gerilimlerin manşetlere hakim olduğu bir ortamda, altın için güvenli liman talebi, yüksek nominal getirilerin ve marjinal olarak yüksek ABD dolarının etkisinden daha ağır bastı.

Bu, yükselen getirilerin ay boyunca altın için ters rüzgarlar yaratırken, yüksek ABD 10 yıllık başabaş oranları ve altın ETF akışlarından gelen momentum gibi diğer faktörlerle fazlasıyla dengelendiğini gösteren altın getirisi ilişkilendirme modelimiz (GRAM) tarafından desteklenmektedir.

 Modelimizin uzun vadeli tarihsel verilere dayandığı göz önüne alındığında, açıklanamayan bileşen muhtemelen jeopolitik istikrarsızlık zamanlarında normalde güçlü tepki veren ABD doları, oynaklık veya petrol gibi diğer değişkenlere tam olarak yansımayan jeopolitik endişeleri ele geçirdi.

Altın piyasasında neler olacak? Dört gözle beklenen yorum geldi!

Altın piyasasında neler olacak? Dört gözle beklenen yorum geldi!

Genel riskten kaçınma hissi tüm ay boyunca belirgindi. Küresel hisse senedi piyasaları Şubat ayında önemli ölçüde düşerek ytd düşüşünü artırdı. Nominal getiriler, Şubat ayının ikinci yarısında düştü ve artan jeopolitik gerilimlerle aynı zamana denk geldi, ancak yine de ayı yüksek kapattı. Rus işgalinin enflasyonist etkisine ilişkin korkular, 2 ila 10 yıllık ABD Hazine tahvil getirilerinin Nisan 2020'den bu yana en düşük seviyesine daralmasına da yol açtı. Dahası, Bank of America fon yöneticisi anketinden elde edilen son bulgular, nakit tahsislerinin Mayıs 2020'den bu yana en yüksek seviyelerine yükseldi.

COMEX net konumlandırması ve altın ETF'lerine girişler de bu riskten kaçınma hissi ile desteklendi. Altın vadeli işlemlerinde net pozisyonlama 1 Mart'ta sona eren haftada 56 milyar ABD Dolarına (904 ton) sıçrayarak Temmuz 2020'den bu yana en yüksek seviye. Altın ETF'leri ay boyunca 2 milyar ABD dolar (35 ton) yükselen AUM ile girişler görmeye devam etti. Bu girişler, ABD ve Avrupa'da listelenmiş fonlar arasında neredeyse eşit olarak bölündü.

Bu gelişmeler eşliğinde faiz oranları ne olacak? Faiz oranları artmaya devam ederse ne kadar artacak? İşte merak edilenler...

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön