27 / 04 / 2024

Altın tüm zamanların en yüksek yıllık kapanışına imza attı!

Altın tüm zamanların en yüksek yıllık kapanışına imza attı!

Son zamanlarda rekor üstüne rekor kıran altının ons fiyatı bugün 2 bin 62 dolar ile tüm zamanların en yüksek yıllık kapanışına imza attı.



Ons altın,  jeopolitik riskler ve dolar endeksinin gerilemesi ve ABD Merkez Bankası'na yönelik güvercin beklentiler ile 3 yılın ardından rekor yükseliş gösterdi.

ALTIN FİYATLARI NEDEN YÜKSELDİ?

Altın fiyatlarının yükselişinin nedenleri; Merkez bankalarının güvercin para politikalarına 2024 yılında başlayabileceğine dair beklentiler, küresel piyasalarda özellikle Fed'in gelecek yıl faiz indirimleri için harekete geçebileceğinin işaretini vermesi ve açıklanan verilerin ekonomide "yumuşak iniş" umutlarını desteklemesi etkili oldu.

ALTINDA YENİ YIL REKORU!

2023 yılında 2 bin 145,12 dolarla rekor seviyeyi gören altının ons fiyatı bu yıl yüzde üzerinde yüzde 13,11 artarak 2 bin 62,74 dolar oldu ve tüm zamanların en yüksek yıllık kapanışını gerçekleştirdi. Altın böylece 3 yılın ardından yatırımcısının yüzünü güldürdü.

Altın tüm zamanların en yüksek yıllık kapanışına imza attı!

3 YILIN ARINDAN BİR İLK!

Ons altın en son 2020 yılını yüzde 25,2 yükselişle tamamlarken, 2021'i yüzde 3,8, 2022'yi yüzde 0,3 düşüşle tamamlamıştı.

2021 ve 2022 yıllarında gelişmiş ülke merkez bankalarının şahinleşen para politikaları altının ons fiyatını baskılamıştı.

2021 yılında aynı zamanda Fed Başkanlığına Jerome Powell'ın tekrar aday gösterilmesi sonrası azalan belirsizlikler ile yatırımcıların güvenli limanlardan ayrılmaya eğilim göstermesi de altını olumsuz etkileyen başka bir faktör oldu.

Altın tüm zamanların en yüksek yıllık kapanışına imza attı!

ALTIN YÜKSELMEYE DEVAM EDECEK Mİ?

Saxo Capital Emtia Strateji Başkanı Ole Hansen, "Altın ETF talebinin tekrar artması, merkez bankalarının talebinin devam etmesi, potansiyel olarak zayıflayan doların da desteğiyle altının ons fiyatının yeni bir rekor seviye olan 2300 dolara ulaşabileceğini öngörüyoruz." dedi. 

Commerzbank Emtia Analisti Barbara Lambrecht de altının bu yıl borsalarda işlem gören emtia grupları arasında en iyi performans gösterenlerden bir tanesi olduğunu açıkladı. 

Altın tüm zamanların en yüksek yıllık kapanışına imza attı!

Lambrecht, "Buna karşın, yüksek yerel altın fiyatları Asya'nın iki büyük altın tüketicisi olan Çin ve Hindistan'daki altın talebini olumsuz etkileyebilir. Zira başta Hindistan olmak üzere Çin'deki altın tüketicileri genellikle fiyatlara karşı duyarlıdır." dedi.

Lambrecht, "Son yıllardaki deneyimler, bu ve geçen yılki olağanüstü yüksek hacimlere ulaşılması zor olsa bile, merkez bankalarının önümüzdeki yıl da çok fazla altın satın almaya devam edeceğini gösteriyor." dedi.

2023'ün son günü gram altın 2 bin 54 lira! Altın yeni yıla rekorla giriyor! 31 Aralık 2023 altın fiyatları

Altın, dolar, hisse, bitcoin... Genç yatırımcıdan 2024 hedefi! 

Ekonomist Hamza Yardımcıoğlu'ndan 2024 yılı için ons altın ve dolar beklentisi!

Geri Dön