07 / 05 / 2024

Altın ve gümüşü unutturdu! Dünyada ‘bakır’ endişesi! Uzmanlardan çok ciddi uyarı!

Altın ve gümüşü unutturdu! Dünyada ‘bakır’ endişesi! Uzmanlardan çok ciddi uyarı!

Bakır piyasalarında ‘Peru’ endişesi yaşanıyor. Dünyanın en büyük bakır üreticilerinden Peru’da artarak devam eden hükümet karşıtı gösterilerin, bu önemli metalin fiyatlarını daha da artıracağından kaygı duyuluyor.



Latin Amerika ülkesi Peru'da erken seçim ve Başkan Dina Boluarte'nin istifasını talep eden göstericiler, yollara barikatlar kurarken, madenlere saldırdı. Yaşanan gelişmeler,  küresel arzın yaklaşık yüzde 10'unu oluşturan Latin Amerika ülkesinin bakır operasyonlarında üretimin yavaşlamasına neden oldu.

Altın ve gümüşü unutturdu! Dünyada ‘bakır’ endişesi! Uzmanlardan çok ciddi uyarı!

Endüstride başta elektrik kablolarından elektrikli arabalara kadar bir çok sektörde kullanılan bakırın fiyatı, Çin'deki Covid kısıtlamalarının aniden sona ermesi talebi artırdığından, yaklaşık üç ayda yüzde 20'den fazla artarak ton başına 9 bin doların hemen altına geldi. Bu değerli madendeki hızlı yükşeliş son iki haftadır durmuş olsa da, uzmanlar, Peru'daki arz engellerinin yeni bir yükseliş ivmesi sağlayabileceği uyarısında bulundu.

GÖSTERİLER BİR TÜRLÜ BİTMİYOR

Latin Amerika ülkesi Peru’da 2018 yılından bu yana 6 kez cumhurbaşkanı değişti. Ülke, son olarak solcu cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun kongreyi kapatmaya ve kararname ile yönetmeye çalışmasından sonra 7 Aralık'ta görevden alınmasının ardından tekrar karıştı. Castillo’nun başkan yardımcısı olarak görev yapan Boluarte, bu olaylardan saatler sonra cumhurbaşkanı olarak göreve getirildi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön