09 / 05 / 2024

Altın yatırımcısının bilmesi gereken 10 önemli nokta

Altın yatırımcısının bilmesi gereken 10 önemli nokta

Makro ekonomilerdeki diğer gelişmeler ışığında getirisi zayıflayan ve 2011 yılı rakamlarına geri dönen altında yatırımcıyı nasıl bir süreç bekliyor? Altının yıldızı tekrar parlayacak mı? İşte altın yatırımcısının bilmesi gereken 10 önemli nokta...



Altın yatırımcısının bilmesi gereken 10 önemli nokta

*Merkez bankalarının pandemide piyasaya para yığması ve faiiz düşük tutması altın fiyatlarını 1.400 dolar seviyelerinden 2.000 doların üzerine taşıdı ardından gelen Rusya-Ukrayna savaşı ve ambargo, enerji krizi derken altın 40 yıllık rekorları kırdı.

*Ancak Amerikan Merkez Bankası Fed, mart ayında faiz artışı, haziran ayında ise varlık azaltımı yani bilanço küçültme politikası izlemeye başladı.Avrupa ve diğer merkez bankaları Fed'i takip etti. Altının ons fiyatı ise 1.800 dolardan 1.650 seviyelerine kadar geriledi.

*Yapılan açıklamalar merkez bankalarının şahin tutumlarını sürdüreceklerini ve parasal sıkılaşmanın 2023'te de devam edeceğini gösteriyor. Bu açıdan bakıldığında altın fiyatında yukarı yönlü bir gelişme beklenmiyor.

*Rusya Devlet Başkanı Putin “kısmi seferberlik” ilan etmesi oldukça önemli. ABD-Çin gerginliği, ayrıca, Azerbaycan-Ermenistan sınır çatışması, İran’daki protesto gösterileri gibi küresel gerginlikler altının “güvenli liman” ihtiyacını tekrar öne çıkarabilir. Bu da altın fiyatını yukarı çekecek bir gelişme olur. Altının her zaman yakından izlenmesi gereken bir yatırım aracı olduğunu dikkate almakta yarar var.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön